Obavijesti

News

Komentari 123

Masno oporezivanje: Država je ubrala čak 1,4 mlrd. kuna više

Masno oporezivanje: Država je ubrala čak 1,4 mlrd. kuna više

SMANJITE NAMETE Ministar financija Zdravko Marić na početku godine, hvaleći se smanjenjem javnog duga, najavio je i porezna rasterećenja. Sada ih više nitko ne spominje

VIDEO

Hrvatska već dvije godine nije u krizi, što se vidi po konstantnom rastu BDP-a i punjenju proračuna, no nitko više ne spominje porezna rasterećenja.

U državni proračun, unatoč nastavku iseljavanja radno sposobnog stanovništva, u samo dva mjeseca slilo se 1,4 milijarde kuna više nego u istom razdoblju lani. Podaci su to Poslovnog dnevnika jer službenih još nema. Ministar financija Zdravko Marić na početku godine, hvaleći se smanjenjem javnog duga, najavio je i porezna rasterećenja. Još nema konkretnih točaka niti poteza. Ekonomist Ljubo Jurčić smatra da to što Hrvatskoj ide bolje nema veze s politikom.

- Ovaj rast BDP-a je gotov, odnosno iscrpljen. On je rastao zbog cijene nafte koja se prepolovila, povijesno niskih kamata, rasta europskog turizma koji nam se prelio i, na kraju, što Hrvati nešto više troše - kaže ekonomist Ljubo Jurčić.

'Vrijeme je za porezno rasterećenje'

Ekonomski analitičari procjenjuju da će BDP rasti i dalje, samo se ne mogu dogovoriti hoće li rasti 2,6 ili tri posto. Kad nam već bolje ide po pitanju proračuna, a sve nas manje ima u državi, nije li vrijeme da se građane rastereti silnih poreznih nameta, pitali smo Davora Huića,suosnivača udruge poreznih obveznika “Lipa”.

- Vrijeme je za rasterećenje. Ako država skuplja previše novca od potrošnje onda je očito da su porezi preveliki i da je to prilika za rasterećenje - kaže Huić.

Dodaje da se s tim viškom mogu raditi dvije stvari: “Možete smanjivati dug, a možete smanjiti i poreze. Hrvatska je porezno preopterećena zemlja, a ono što prvo treba rasteretiti su rad i kapital koji su faktori proizvodnje. Tek nakon toga treba razmišljati o smanjenju PDV-a u nekom trenutku.”

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 123
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca