Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Uz zagrebački potok Kustošak pronašli ostatke četvero ljudi

None Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja 4

Na lokaciji 'uz potok Kustošak' probnim iskapanjima pronađeni su i ekshumirani  posmrtni ostaci četiri osobe, žrtve poratnog razdoblja, nakon završetka 2. Svjetskog rata, objavilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja

Uz zagrebački potok Kustošak probnim iskapanjima pronađeni su posmrtni ostatci ljudskih tijela, čime je potvrđeno postojanje masovne grobnice, a ekshumirani su posmrtni ostaci četiri osobe, žrtve iz razdoblja po završetku 2. Svjetskog rata, objavilo je u subotu Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Uprava za zatočene i nestale toga Ministarstva terenska istraživanja na području naselja Kustošije u Zagrebu provodila je od  4. do 20. rujna.

Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

- Na lokaciji 'uz potok Kustošak' probnim iskapanjima pronađeni su i ekshumirani  posmrtni ostaci četiri osobe, žrtve poratnog razdoblja, nakon završetka Drugog svjetskog rata. Pronalaskom posmrtnih ostataka potvrđeno je postojanje masovne grobnice s obzirom na prikupljena saznanja o njenom postojanju - objavilo je Ministarstvo na svojim službenim internetskim stranicama.

ŽRTVE ISILA Imali lisice: Pronašli 200 tijela u masovnoj grobnici kod Rake

U ekshumaciji prvi su put, temeljem potpisanog Sporazuma Ministarstva hrvatskih branitelja i Sveučilišta u Zagrebu iz siječnja ove godine, sudjelovali studenti završnih godina studija antropologije i arheologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

U daljnjem postupanju slijedi stručna antropološka obrada posmrtnih ostataka na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu te priprema za njihovo dostojno i trajno zbrinjavanje, odnosno pokop.  Terenske aktivnosti na području Zagreba nastavak su istraživanja koje je Ministarstvo hrvatskih branitelja započelo tijekom 2018., pri čemu su tada ekshumirani posmrtni ostatci najmanje 427 osoba žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Ministarstvo hrvatskih branitelja zahvalilo je svim nadležnim sudionicima uključenima u ovaj proces istraživanja, posebno nadležnoj 2. Policijskoj postaji Policijske uprave zagrebačke koji su kroz kvalitetnu zajedničku suradnju na terenu pridonijeli uspješnom provođenju ovih aktivnosti.

TRAŽE POTOMKE POKOPANIH Do 1. lipnja ekshumirat će 70 pokojnika sa šibenskog groblja

Svoje aktivnosti Ministarstvo provodi temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, dodaje se u priopćenju. (bs)

Komentari (142)
  • Preko 600 masovnih grobnica samo u Sloveniji. To su vam bili ti veliki partizani koji su se borili za našu slobodu.

    21. 9. 2019,   13:56
  • U svakom hrvatskom gradu partizani su nakon "oslobođenja" činili masovne zločine.

    21. 9. 2019,   12:39
  • Ne znam što se čeka s masovnom grobnicom u Savskoj na igralištu gimnazije i Pedagoške akademije. Djeca imaju školsko igralište doslovno na masovnoj grobnici i to se zna desetljećima i nitko ništa ne poduzima.

    21. 9. 2019,   14:08