Obavijesti

News

Komentari 99

Mate Radeljić: 'Smijenili su me u kafiću, bio sam iznenađen...'

Mate Radeljić: 'Smijenili su me u kafiću, bio sam iznenađen...'
1

Zatečen time što čujem uzeo sam pred njim telefon i nazvao Predsjednicu. Najprije se nije javila, ali je nazvala koju minutu kasnije, piše Radeljić...

VIDEO

Mate Radeljić, razriješeni savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za unutarnju politike za N1 se očitovao o svom razrješenju.

Pismo Mate Radeljića prenosimo u cijelosti:

Povodom mog današnjeg razrješenja dužnosti savjetnika za unutarnju politiku Predsjednice Republike Hrvatske želim hrvatsku javnost upoznati s okolnostima koje su tome prethodile i pojasniti razlog zbog kojeg nisam htio podnijeti ostavku.

Odluku o mom razješenju priopćio mi je 5.12.2018. u kafiću “Torte i to”, Grahorova 5, u Zagrebu, šef kabineta ravnatelja SOA-e Davor Franić. Taj dan (srijeda) bio sam u Sisku s Predsjednicom Republike u sklopu izmještenog ureda. Franić me nazvao oko 13 sati sa zamolbom da se hitno sastanemo nakon što se vratim iz Siska.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sastali smo se u 18 sati. Odmah na početku razgovora rekao mi je da je od ravnatelja SOA-e Daniela Markića dobio zadatak da obavi sa mnom razgovor, a da je Markić taj zadatak dobio od Predsjednice Republike. Priopćio mi je da Predsjednica ide u rekonstrukciju ureda i da ja neću više biti njezin savjetnik. Rekao mi je da mu je jako neugodno što je on dobio tu zadaću, ali da je mora izvršiti.

Smijenila savjetnike: Kolindina čistka kojoj kumuje afera SMS
Smijenila savjetnike: Kolindina čistka kojoj kumuje afera SMS

U daljnjem tijeku razgovora posebno je naglasio kako mi mora dati do znanja da će, citiram - “Služba u svakom pogledu štiti Predsjednicu od mog mogućeg negativnog djelovanja nakon što odem iz Ureda i da je spreman, ako dobije takav zadatak, i autom se zabiti u mene”. Zatečen time što čujem uzeo sam pred njim telefon i nazvao Predsjednicu. Najprije se nije javila, ali je nazvala koju minutu kasnije. Prepričao sam joj razgovor s Franićem.

Prvo je šutjela koju sekundu, a onda mi je rekla da ne zna o čemu je riječ i da će odmah nazvati njegovog šefa Markića. Franić se na to samo nasmijao i rekao da, ako je tako, ostanemo još neko vrijeme, pa ćemo vidjeti hoće li ga njegov šef Markić nazvati nakon poziva Predsjednice i citiram- “opozvati zadatak”.

Markić ga nije nazvao i mi smo se razišli.

Iduća dva dana izmještenog ureda odradio sam profesionalno svoj posao i Predsjednici, s kojom sam se cijelo vrijeme vozio u kombiju, nisam spominjao naš telefonski razgovor, jer nije ni ona meni. Samo mi je najavila da ćemo razgovarati u ponedjeljak. 
U ponedjeljak 10.12. Predsjednica me pozvala na razgovor oko 19 sati. Trajao je samo nekoliko minuta.

Rekla mi je isto što i Franić pet dana ranije - da ide u rekonstrukciju ureda i da se više ne uklapam u njezine planove, jer sam smetnja u odnosima s premijerom. Rekao sam joj da je to njezino pravo, ali da je krajnje nekorektno da mi je tu odluku priopćila preko djelatnika SOA-e. Kratko je prokomentirala da ona nema veze s tim i da je, citiram - “Franić glup što se sa mnom sastajao u kafiću”. Rekao sam joj- predsjednice, ali Franić mi je rekao isto što i vi sada.

Odgovorila je da to nije povezano jedno s drugim.

Mirjana Hrga postaje Kolindina savjetnica za strateške politike
Mirjana Hrga postaje Kolindina savjetnica za strateške politike

Tada sam odlučio da ostavku neću podnijeti, jer nisam htio pristati na činjenicu da mi je moju smjenu prvi najavio visoki dužnosnik obavještajne službe, a ne osoba koja me imenovala na tu istu dužnost.

Bez obzira na sve, bila mi je čast služiti četiri godine svojoj Domovini na dužnosti savjetnika za unutarnju politiku Predsjednice Republike. Neosporno je pravo Predsjednice Republike mijenjati svoje savjetnike, isto kao što je njezino pravo i mijenjati svoj politički smjer, ali način na koji mi je priopćena odluka o razrješenju ne služi na čast osobi za koju sam radio u predizbornoj kampanji i u dosadašnjem dijelu mandata.

Podsjetimo, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović Radeljića je razriješila s dužnosti savjetnika predsjednice za unutarnju politiku s današnjim danom, a s Pantovčaka je javljeno i da neće biti novog imenovanja savjetnika za unutarnju politiku.

Radeljić je bio najdugovječniji savjetnik Kolinde Grabar-Kitarović, a prije je surađivao s Branimirom Glavašem, Antom Đapićem, Ivom Sanaderom, Jadrankom Kosor, Vesnom Škare Ožbolt, Berislavom Rončevićem, Tomislavom Karamarkom i Ivanom Vrkićem.

SOA: Radimo u skladu s Ustavom

Nakon što je bivši savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Mate Radeljić rekao da mu je vijest o smjeni djelatnik SOA-e priopćio u kafiću te mu rekao da se, dobije li takav zadatak, može i autom zabiti u njega, oglasila se i Sigurnosno-obavještajna agencija. 

U priopćenju ističu da svoje zadaće obavljaju u skladu s Ustavom RH, pripadajućim zakonima kao i godišnjim smjernicama za rad sigurnosno-obavještajnih agencija koje donosi Vijeće za nacionalnu sigurnost.

- O svim relevantnim saznanjima SOA izvješćuje državni vrh. Pored zaštite, jedna od zadaća SOA-e je i zaštita sigurnosti državnih tijela te protuobavještajna zaštita najviših institucija Republike Hrvatske. SOA ove zadaće provodi kontinuiran i profesionalno te će ih i nadalje odgovorno obavljati, stoji u priopćenju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 99
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag