Obavijesti

News

Komentari 318

Matematika ide u prilog SDP-u, ali planovi bi im mogli propasti

Matematika ide u prilog SDP-u, ali planovi bi im mogli propasti
3

Počele su kružiti informacije da je Mirko Rašković bio izložen pritisku iz SDSS-a da podrži Zorana Milanoviću ili da stavi mandat u mirovanje, tj. da ga se odrekne

VIDEO

U bespoštednoj borbi za ruke izabranih zastupnika, koje pobjedniku uz udobne fotelje donose i moć upravljanja državom, ne biraju se sredstva.

Neslužbeno se može čuti da pritisci na zastupnike Mosta ne prestaju s desnog, ali i lijevog bloka. Na konzultacijama se moglo čuti da toga nisu pošteđeni ni zastupnici SDSS-a. Prema trenutačnoj matematici, u koju nije uključen Most, prvog dana zasjedanja Sabora u boljoj poziciji da iznjedri čelnika Parlamenta je lijevi blok.

Zokiju fali 10, a Tomi 17

Zoranu Milanoviću za većinu od 76 ruku nedostaje 10, a Tomislavu Karamarku 17 zastupnika. Sabor se konstituira izborom predsjednika, a on se bira običnom većinom prisutnih zastupnika na sjednici. Ključnu ulogu imat će zastupnici Mosta. Pitanje je hoće li ostati jedinstveni i koliko će kolega na svoju stranu povući Drago Prgomet.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Svaki glas je bitan

Prevagu mogu donijeti i po dva zastupnika HDSSB-a te stranke Milana Bandića, kao i dvoje “odmetnutih” manjinaca, Ermina Lekaj Prljaskaj i Mirko Rašković (SDSS). Milanović je bez Raškovićeve potpore ostao tijekom prve runde konzultacija na Pantovčaku. Nedugo nakon što je Milorad Pupovac izvijestio Kolindu Grabar Kitarović da tri glasa SDSS-a idu lijevom bloku, na “osobne konzultacije” stigao je Rašković. Tražio je političku zaštitu od predsjednice zbog pritisaka iz matične stranke. Iz SDSS-a te teze odbacuju.

Počele su kružiti informacije da je Mirko Rašković bio izložen pritisku iz SDSS-a da podrži Zorana Milanoviću ili da stavi mandat u mirovanje, odnosno da ga se odrekne.

Te teze odbacio je Milorad Pupovac koji kaže da ga je neugodno iznenadilo što je predsjednica države bez znanja SDSS-a primila Raškovića iako joj je pokazao pisanu odluku stranačkog tijela o jednoglasnoj potpori lijevom bloku.

- Moglo se čuti da je Tomislav Karamarko izjavio da ne mogu predstavljati sve zastupnike. Pretpostavljam da je on znao nešto što ja i rukovodstvo stranke nismo znali. Osjećali smo da je Rašković pod pritiskom. Nije se javljao na pozive niti odazivao na sastanke, da bi nakon toga porekao sve ono što je bilo s njim dogovoreno - rekao je Pupovac.

Pritiskalo se i SDSS

Tvrdi da pritisaka, a kamoli prijetnji prema Raškoviću od strane SDSS-a nije bilo, ali se zato, tvrdi, pritisci na SDSS koji su počeli tijekom kampanje nastavljaju i nakon izbora.

- Ako je netko drugi to radio, to se ne može pripisati SDSS-u. Mi to ne radimo niti su to naše metode - poručio je.

Pupovac nam je rekao da je SDSS bio izložen enormnom pritisku i pokušaju destrukcije od strane “jedne velike političke stranke” koja je najrazličitijim sredstvima pokušala kadrovirati u SDSS-u, odlučivati tko će biti kandidati za zastupnike i financirati njihove otpadnike. Pupovac kaže da je o svemu tome izvijestio predsjednicu Hrvatske.

- Ali stekao se dojam da je predsjednica stala samo na stranu Raškovića, ali ne i njegove stranke. Ostane li taj dojam, to bi bilo jako loše, jer bi to značilo da se tolerira takav postupak prema manjinskoj ili bilo kojoj drugoj stranci.

Mirko Rašković, inače šibensko-kninski dožupan, do konzultacija je bio tihi lokalni političar iz sjene. No oni koji ga poznaju tvrde da njegov potez sigurno nije ishitren, nego da je sve isplanirao s namjerom da sve dobro kapitalizira. Bivši SDSS-ovac Jovan Ajduković prozvao je Raškovića kao lažnog branitelja.

Rašković duguje Tomi?

U priopćenju je naveo da Rašković nije u registru branitelja, da prima mirovinu veću od 7300 kuna i da je vojnu mirovinu dobio temeljem uvjerenja o ratnom putu od 1991. do 1995. godine koje je potpisao bivši ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko. Za razliku od Raškovića, zastupnica albanske manjine Ermina Lekaj Prljaskaj, iako članica HNS-a, nije dala svoj glas Milanoviću i prije samih konzultacija. U kuloarima se priča da se na to odlučila jer su tijekom kampanje SDP i IDS bili bliži kandidatu Idrisu Sulejmaniju nego njoj. 

Inače, Lekaj Prljaskaj zaposlena je kao direktorica pravne službe tvrtka K.T.D Vodovod Žrnovica, kojem je većinski vlasnik Grad Novi Vinodolski, a tamošnji gradonačelnik Oleg Butković (HDZ) je i predsjednik Skupštine. Naveliko se spekulira da Dragi Prgometu opcija podrške HDZ-u ne dolazi u obzir, ne samo zbog loših iskustava s bivšom strankom u kojoj je bio potpredsjednik. 

Hrid tek treba odlučiti

Prgometovo pregovaranje s Milanovićem i bliskost lijevom bloku pripisuje se i utjecaju njegova brata. Mijo Prgomet je bio potpredsjednik HSU-a koji vodi Silvano Hrelja, a stranka je u koaliciji Hrvatska raste. Osim toga, Mijo Prgomet je i član Nadzornog odbora Hrvatskih šuma, a baš se za njegovo ime veže potencijalna afera iznajmljivanja odmarališta Hrvatskih šuma tek osnovanoj tvrtki Krula. Oni su lani dobili u zakup 176 apartmana diljem Jadrana za mjesečnu zakupninu od tek 137.600 kuna. Dobili su i odgodu plaćanja od šest mjeseci, a čak i nakon toga su kasnili s uplatama.

Što je čudno u tom poslu? Tvrtka Agroturizam Čemernica ponudila je višu cijenu, ali nisu prošli. Hrvatska šume su preuzele na sebe održavanje apartmana. Osim toga, tvrtka Krula je osnovana neposredno prije natječaja. Vlasnik tvrtke je Kruno Tkalčević, prvi susjed Mije Prgometa u Zagrebu. Na glasovanju o ponudama Prgometov glas bio je presudan za davanje u zakup apartmana Hrvatskih šuma koji vodi SDP-ovac Ivan Pavelić. Tkalčević je inače izjavio da nema veze što su susjedi i da to nije utjecalo da on dobije zakup, nego je udovoljio uvjetima natječaja.

Mijo Prgomet ima i svoju tvrtku koja je primjerice lani dobila 2,2 milijuna vrijedan posao očitanja brojila za HEP, koji je pod kontrolom HNS-a. Iako je bilo žalbi na taj natječaj, one su povučene.

Drago Prgomet nam je rekao da njegov brat nema nikakve veze s njegovim odlukama.

- Ako nešto nije u skladu sa zakonom, neka svatko odradi svoj posao, bez obzira na to o kome se radi, pa bio mi i otac. Odluku o mogućem koaliranju donijet će skupština HRID-a. Do tada nema razgovora ni s lijevima ni s desnima - rekao nam je Prgomet.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 318
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović