Obavijesti

News

Komentari 97

'Sljedeći korak je glasovanje o Petrovu, mora otići iz Sabora'

'Sljedeći korak je glasovanje o Petrovu, mora otići iz Sabora'
1

Petrov mora napustiti svoje mjesto. Nakon toga pokrećemo interpelaciju protiv Vlade, mora otići ili pokazati većinu. Ako je ne pokaže - idemo na izbore, kazao je Vrdoljak

VIDEO

Saborski zastupnici HNS-a su bili dosljedni, pošteni, otvoreni u komunikaciji, pokazali kako se može odgovorno sudjelovati u politici. Jasno smo kazali svoj stav i nadam se da smo dostojnih onih ljudi koji su nam dali svoje povjerenje. Sva tri puta smo glasovali protiv Marića, i kad su ga birali za ministra u Karamarkovoj vladi, i kad su ga birali u Plenkovićevoj Vladi, za razliku od kolega u Mostu, kazao je HNS-ov Ivan Vrdoljak.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ministar Marić ostaje na svojoj funkciji: Omjer za smjenu i ostanak bio je 75/75 Više na http://bit.ly/2pHPiAI Reporterka: Nikol Zagorac

Posted by 24sata on Thursday, May 4, 2017

"Imamo apsurdnu situaciju da se koalicija raspala, a imamo i dalje ministra u Vladi i da imamo predsjednika koji ima 79 potpisa za razrješenje i to ne želi izvaditi iz ladice po svaku cijenu, boreći se za fotelje. Prvi sljedeći korak je glasovanje o povjerenju Petrovu. On mora otići s te pozicije. Nakon toga HNS će pokrenuti interpelaciju Vladi RH da se vidi ima li Plenković većinu u Saboru", rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vrdoljak je rekao kako HNS neće potpisati zahtjev za raspuštanje Sabora.

"Petrov mora napustiti svoje mjesto. Nakon toga pokrećemo interpelaciju protiv Vlade, mora otići ili pokazati većinu. Ako je ne pokaže - idemo na izbore. Poštivajte demokratske procedure", rekao je.

Upitan ne smeta li HNS-u da Petrova zamjeni Jandroković, Vrdoljak kaže:

"Neka ga vodi bilo tko, neće biti dugo. Moj izbor je Milanka Opačić", zaključio je.

Bauk: Plenković je manjinski premijer

Neka sada kusaju ono što su zakuhali prošle godine kada su pregovarali, a neka i Božo Petrov kusa ono što je zakuhao u prosincu 2015. kad je išao k njima, kazao je SDP-ov Arsen Bauk nakon glasovanja o povjerenju Zdravku Mariću.

POGLEDAJTE VIDEO:

Dramatičan dan u Hrvatskom saboru: Oporba nije uspjela smijeniti ministra Marića, ali ni HDZ nije pokazao većinu Više na http://bit.ly/2pHPiAI Reporterka: Nikol Zagorac

Posted by 24sata on Thursday, May 4, 2017

"Ne bih rekao da smo se nečem nadali, uočili smo propuste u radu jednog ministra, zatražili smo opoziv, za Barišića to nismo uspjeli, nedostajao nam je jedan glas, pokazalo se da se zbog toga raspala vladajuća koalicija, da imamo parlamentarnu krizu, da nemamo Vladu koja uživa povjerenje svih zastupnika u Saboru, prema tome Plenković je tehnički ili manjinski premijer. Ima isti legitimet biti predsjednik Vlade kao što Božo Petrov ima legitimitet biti predsjednik Sabora. Ovo je bio prioritet, da se utvrde odnosi snaga u parlamentu, sada se vidi da je to jedna pat pozicija.

Upitan hoće li SDP biti za raspuštanje Sabora, Bauk je rekao da će o tome odlučiti stranačka tijela.

"Ovo je niz igara i pokušaja nadmudrivanja"

Politički analitičar Ivan Rimac je cjelokupnu situaciju u Saboru za RTL prokomentirao na sljedeći način.

"Ovdje se radi o nizu igara i pokušaja nadmudrivanja, pa čak i izvan zakonskih okvira. Plenković kupuje vrijeme da nađe druge koalicijske partnere i da u tom vremenu održava Vladu. Neobična situacija. No, dobra demokratska praksa nalaže da premijer u slučaju izglasavanja nepovjerenja ministru traži glasanje o povjerenju Vlade", jasan je Rimac. 

Pusić: Most ne može cijelu državu držati svojim taocem

Dramatičnu situaciju uoči izglasavanja povjerenje ministru financija komentirala je za N1 i Vesna Pusić.

"Odlučuje se mogu li institucije hrvatske države ovo preživjeti ili ne. S jedne strane je pitanje povjerenja Mariću - u trenutku kad je naveći problem Agrokor, ne možemo imati ministra koji se od toga izuzima.Drugo pitanje je, s obzirom na izlazak Mosta iz Vlade i koalicije, da treba odlučivati o povjerenju Petrovu. Treća tema je hoće li se Sabor samoraspustiti prije odlučivanja ima li Vlada većinu. Ne bih prihvatila samoraspuštanje prije toga", kazala je Pusić.

"Ovo nije dječja igra i ne može Most držati cijelu državu svojim taocem zbog svojega nezadovoljstva. Plenković mora biti provjeren u Saboru. Ako Vlada nema većinu, treba dati ostavku ili se Sabor može samoraspustiti", kazala je HNS-ova Vesna Pusić i kazala da što se tiče Sauche, nema apsolutno nikakve informacije da je Saucha pod pritiskom, a misli da on ima svojih problema s obzirom na to da je pod istragom", dodala je.

Hasanbegović: Parlamentarna većina će uvijek imati moj glas 

HDZ-ov saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović rekao je u četvrtak da će svoje stajalište o novoj parlamentarnoj većini iznijeti kada vidi tko će tu većinu sačinjavati, ali da osobno ne bi mogao biti u sastavu iste parlamentarne većine u kojoj bi bili zastupnici predsjednik Milorad Pupovac, Vesna Pusić i ostali zastupnici HNS-a.

"Nikada neću uskratiti mogućnost nove parlamentarne većine, no ovisi o sastavu nove Vlade", rekao je Hasanbegović u Hrvatskom saboru. Rekao je i da nije vidio sastav nove parlamentarne većine i da to nije niti na dnevnom redu.

"Ishod svega je jednostavan. Ili će se naći nova parlamentarna većina ili idemo u nove izbore. Kada i kako ovisi kada se sredi ovaj proceduralni rašomon. Trebamo se izjasniti o nekoliko različitih pitanja - inicijativa o nepovjerenju ministru Mariću. To je oporbena inicijativa vezana uz političke interese SDP-a i HNS-a. Jasno je da sutra i prekosutra ne mogu biti ni uz kakvu većinu koju koriste SDP i HNS. Samom činjenicom da postoji 76 zastupnika koje traže smjenu Bože Petrova govori da će on biti razriješen kad dođe na dnevni red. Mostov prijedlog je tu zato", rekao je Hasanbegović.

Naglasio je da je zagovarao stratešku suradnju HDZ-a i Mosta te da je vjerovao da su mogli iznjedriti svjetonazorsku koheziju, ali da razlog zašto nije uspjelo nije na njemu.

"Zašto nije uspjelo nije na meni i za to ne snosim odgovoronost", poručio je.

Prva sjednica Vlade premijera Oreskovica

Matić: Sauchi je teško, vidi se da netko ima utjecaj na njega

Predrag Matić (SDP) u četvrtak u Saboru, uoči glasovanja o opozivu ministra financija Zdravka Marića, nije htio komentirati kako će glasovati Tomislav Saucha. 

- Vidio sam ga samo u prolazu, po načinu kako sjedi u klubu vidi se da mu je teško i da netko ima utjecaja na njega - kazao je Matić za Dnevnik Nove TV.

Grmoja: Plenković prljavim metodama vrši pritiske na zastupnike

Mostov Nikola Grmoja kazao je, pak, kako je pravo pitanje ima li premijer saborsku većinu, a danas će se, tvrdi Grmoja, pokazati da to nema.

- Sinoć smo imali valjda najgluplje opravdanje zašto je netko promijenio mišljenje te sada kaže da je zbog mene promijenio mišljenje. Premijer se odrekao 15 zastupnika. Kako god prošlo novo glasovanje, očito je da premijer nema većinu. Vidjet ćemo što će danas biti sa zastupnicima, pritisci su veliki - kazao je Grmoja za Novu TV.

Rekao je da neće otkrivati svoje daljnje poteze.

- Ovo je jedna igra u kojoj Plenković prljavim metodama vrši pritiske na zastupnike, nemamo mu namjeru otkrivati svoje poteze - rekao je Grmoja. Nije htio otkriti hoće li Petrov uopće na dnevni red staviti glasovanje o njegovom opozivu.

Aleksić: HDZ me pokušao dobiti na svoju stranu

Goran Aleksić (SNAGA) ponovio je kako će glasati za opoziv ministra Marića.

- Nismo se niti milimetra pomakli u rješenju problema manipuliranja kamatnim stopama i zato ću glasati za opoziv. Nisam toliko zainteresiran niti za opoziv niti protiv opoziva, glasam prema savjesti - kazao je Aleksić.

Na pitanje jesu li ga vrbovali iz HDZ-a da glasa za Marić, Aleksić je odgovorio kako ga je HDZ pokušao dobiti na svoju stranu.

- Razgovarao sam s Dalić, Marić i Plenkovićem. Pokušali su mi se približiti s rješenjima koja ja tražim. Ako dođe do toga, ja ću glasati za raspuštanje Sabora - kazao je Aleksić.

Vrdoljak: Glasat ćemo za razrješenje Marića i Petrova

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u Izvanrednim vijestima Nove TV komentirao je krizu vlasti i ponovio kako će HNS i IDS glasovati za opoziv ministra financija Zdravka Marića.

- Ponovit ćemo naš jasan stav da se prvo treba glasati o Mariću, a tada o predsjedniku Sabora. Tada Plenković mora pokazati jasnu većinu, ona sigurno neće biti s nama. Glasat ćemo za razrješenje Marića i Petrova. Glasat ćemo i protiv nekog novog predsjednika Sabora. Ako sve to ne uspije, onda nažalost idemo na nove izbore. Nakon jučerašnje rasprave osjećam se mučno. Izgubili smo dignitet. Ovaj raspad HDZ-a i Mosta zbilja nam nije trebao, kao ni ta koalicija. Petrov pod svaku cijenu želi izbjeći glasanje o njegovom povjerenju. Nije nerealno da idemo na nove izbore. Ako do toga dođe, izbori trebaju ići čim prije - kazao je Vrdoljak.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 97
VIDEO

'Ovu super nagradu potrošit ćemo na liječenje u toplicama'
IZVUČENI DOBITNICI

'Ovu super nagradu potrošit ćemo na liječenje u toplicama'

Dobitnici pet nagrada od 5000 kuna u nagradnoj igri 24sata su Katica Galinec, Elizabeta Petrik, Danijel Dreven, Ivica Tuk te Ignac Vrančić. Čestitamo sretnim dobitnicima!

Podijeljen je i Crossland X, novi vlasnik nije mogao vjerovati
OPEL

Podijeljen je i Crossland X, novi vlasnik nije mogao vjerovati

U petak oko podneva izvlačili smo sretnog dobitnika novog prostranog Opel Crossland X. Super nagrada odvest će se do otoka Pašmana, gdje će ugledati svojeg novog vlasnika
Saznajte jeste li sretni dobitnik modernog Samsunga Galaxy
SAMSUNG S8+

Saznajte jeste li sretni dobitnik modernog Samsunga Galaxy

U utorak u prostorima redakcije 24sata izvukli smo osam sretnih dobitnika novog Samsunga Galaxy S8+ iz bubnja prepunog kuverti iz čitave Hrvatske, saznajte tko su sretni dobitnici