Obavijesti

News

Komentari 0

Maturanti, odahnite! U svibnju novi termin za državnu maturu

Maturanti, odahnite! U svibnju novi termin za državnu maturu
1

Ukoliko se štrajk prekine prije kraja tjedna ne postoji objektivna potreba za ikakvim promjenama. Ako se nastavi, ponuđen je novi termin, i to u svibnju 2020.

VIDEO

Brojni maturanti se pribojavaju da bi štrajk mogao utjecati na rezultate državne mature. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanje ponudio je novi termin u svibnju 2020., ukoliko se štrajk nastavi:
 
Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja institucija je odgovorna za pripremu, organizaciju i provedbu ispita državne mature te smo Ministarstvu znanosti i obrazovanja ponudili moguća rješenja. Cilj ponuđenih rješenja je osiguravanje provedbe ispita državne mature kako unatoč dugoročnom štrajku prosvjetnih radnika, učenici koji će pristupiti polaganju tog ispita državne mature ne budu u nepovoljnom položaju. 
 
Obzirom na činjenicu kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja za nadolazeću državnu maturu za pisanje eseja iz hrvatskog jezika ukinulo prag prolaznosti, NCVVO predlaže da se termin pisanja navedenog ispita održi u svibnju 2020. godine. Ovime bi se u prethodno predviđenom terminu održavanja pisanja eseja iz hrvatskog jezika (19. lipnja 2020.) oslobodio jedan dan u kojem bi se umjesto pisanja eseja mogla održati dva ispita izbornih predmeta (u jutarnjem i popodnevnom terminu).
 
Navedene promjene predložene su kao mogućnost isključivo ukoliko se aktualni štrajk nastavi i ovog tjedna. Ukoliko se štrajk prekine prije kraja tjedna ne postoji objektivna potreba za ikakvim promjenama prethodno usuglašenog plana provedbe ispita državne mature.
 
Dodatna olakotna okolnost za održavanje državne mature, prema do danas definiranim terminima, jest činjenica kako će 2020. godine 25. lipnja biti radni dan, a ne državni praznik te će se u navedenom terminu moći održati ispiti državne mature.
 
Iz svega navedenoga mišljenja smo kako ne bi trebalo doći do pomicanja državne mature i upisa na fakultete, no konačnu odluku o primjeni navedenih prijedloga donosi Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kažu iz NCVVO-a.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1