Obavijesti

News

Komentari 53

Maturanti su završili u bolnici, pušili opasni osvježivač zraka

Maturanti su završili u bolnici, pušili opasni osvježivač zraka
3

Riječ je o maturantima, pa će proći bez isključenja. No, ravnateljica prirodoslovne gimnazije 'Ruđer Bošković' upozorava da će buduće incidente tog tipa kažnjavati

VIDEO

Smart shopovi koji prodaju osvježivače zraka pokrenuli su stravičan trend u Hrvatskoj. Mladi koji kupuju te biljne mješavine, unatoč upozorenju da nisu za konzumaciju, puše ih nadajući se učinku marihuane.

Početkom travnja dvoje učenika Tehnološke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđer Bošković iz Osijeka odvezla je Hitna pomoć u bolnicu nakon što im je pozlilo poslije konzumiranja “osvježivača zraka”. Riječ je o sintetičkom kanabinoidu koji poput THC-a, psihotropne tvari u marihuani, djeluje na krvožilni sustav.

- S obzirom na to da su učenici kojima se to dogodilo maturanti, pustili smo ih da završe škole. Promptno smo reagirali i dan nakon tog slučaja sazvali roditeljski sastanak na kojem smo upozorili da će svaki sljedeći učenik koji se nađe u sličnoj situaciji biti isključen iz škole - kaže Vlasta Opačak, ravnateljica škole.

Prema ravnateljičinim riječima, u njezinoj školi se dosad nije dogodio nijedan takav slučaj, premda su, kad su krenule priče o tragediji u Zagrebu, čuli da i u Osijeku mladi u sve većem broju puše “osvježivač zraka”, što je, u stvari, sušeno bilje koje je zapravo zamjena za aromatska ulja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Da maturantici nije pozlilo, ne bi ni ovaj slučaj primijetili.

- Odmah smo s njom porazgovarali, a ona nam je rekla da joj je to dao dečko kod kojeg se nisu ni primijetile posljedice konzumiranja. Kad ih je Hitna odvezla u bolnicu, oni su isti dan i pušteni kućama. Nasreću, nije bilo nikakvih ozbiljnijih posljedica pa smo već od sutradan, a to je bilo prije tri tjedna, mogli poduzeti ozbiljne mjere i doslovno zaprijetiti svakome tko se usudi ponovno krenuti u takva eksperimentiranja. Znate, uvijek je bilo i bit će učenika koji vole eksperimentirati, a naše je da upozoravamo na posljedice takvih stvari - kaže ravnateljica.

Prema njezinim riječima, učenici su bili potaknuti na eksperiment upravo nakon medijskih napisa o tragediji u Zagrebu te su upravo zato željeli kušati tu biljnu mješavinu.

Podsjetimo, 15-godišnjak je krajem veljače u središtu Zagreba preminuo nakon konzumacije biljne smjese, tj. “osvježivača zraka”.

Dječakovi znanci ispričali su da je bio teški astmatičar i da biljnu mješavinu, koja sadrži sintetski THC i imitira djelovanje kanabisa, uopće nije smio koristiti. Galaxy, a poslije i Vertex, biljnu mješavinu, koju je miješao s duhanom i pušio, kupovao je u smart shopovima.

"Problem će i dalje postojati jer ti ‘osvježivači' nisu kriminalizirani" 

Sintetsku drogu, koja se legalno može kupiti, tvrdili su nam prijatelji, koristio je nekoliko mjeseci. Iako policija još utvrđuje koji je točno “osvježivač zraka” kupio, nakon izlaska iz smart shopa otišao je u dvorište te iznad bivšeg kina Central smotao mješavinu i zapalio. Odmah mu je pozlilo, a dvije djevojke koje su bile s njim otrčale su po pomoć. Kad su se 20-ak minuta poslije vratile s prijateljima, već je bilo prekasno. Dječak je ležao na podu potpuno plav. Iz obližnjeg javnobilježničkog ureda zvali su Hitnu, a u pomoć je priskočilo i dvoje liječnika koji su čekali kako bi ovjerili dokumente. Pokušali su ga reanimirati, ali ništa nisu mogli učiniti.

- Nasreću, u našem slučaju se sve dobro završilo. No problem će i dalje postojati jer ti ‘osvježivači’, koji nisu kriminalizirani kao druge supstance, i dalje će biti dostupni u tzv. smart shopovima - tvrdi ravnateljica Opačak.

Problem je i niska cijena takvih proizvoda te dostupnost. Naime, djeca ih mogu kupiti bez problema, a dobna granica konzumenata spustila se na 15 godina. Ne postoji sustavna prevencija ni zaštita u ovakvim situacijama i slučajevima pa je roditeljska zabrinutost opravdana.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina