Obavijesti

News

Komentari 0

May je napustila parlement u suzama: Ispratili je uz ovacije

May je napustila parlement  u suzama: Ispratili je uz ovacije

Činilo se kako je 62-godišnja May jedva susprezala suze dok se na odlasku zaustavila kako bi se rukovala s predsjednikom Donjeg doma, Johnom Bercowom...

VIDEO

Britanski zastupnici ovacijama su ispratili bivšu premijerku Theresu May nakon njezina posljednjeg, povremeno emotivnog pojavljivanja na dužnosti u srijedu u parlamentu.

Činilo se kako je 62-godišnja May jedva susprezala suze dok se na odlasku zaustavila kako bi se rukovala s predsjednikom Donjeg doma, Johnom Bercowom.

Dužnost će kasnije u srijedu službeno predati svom nasljedniku Borisu Johnsonu.

"Kasnije danas ću se vratiti u zastupničke klupe i to će biti prvi put u 21 godinu, što će biti zaista velika promjena", rekla je May zastupnicima na završetku njezine posljednje tjedne sjednice u parlamentu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dok je hvalila vezu između zastupnika i njihovih birača, nazvavši je "temeljem naše parlamentarne demokracije", glas joj je zadrhtao te je dodala: "Dužnost služenja našim biračima ostat će i dalje moja najveća motivacija".

Bivša premijerka je tijekom parlamentarne sjednice zadala i posljednji udarac vođi opozicije Jeremyju Corbynu kada mu je predložila da, kao i ona, podnese ostavku sa dužnost.

"Mislim da bi svoj odnos s njim mogla završiti ovime - kao čelnica stranke koja je prihvatila da je njezino vrijeme prošlo, možda je sada vrijeme da on učini isto", kazala je May dobivši  velik pljesak svojih konzervativnih zastupnika i uzvike "još".

Tijekom jednosatne sjednice, koju je njezin suprug Philip promatrao s galerije, sve su političke strane bivšoj premijerki odale priznanje za javno djelovanje i osjećaj dužnosti, unatoč tomu što su jasno izražavali neslaganje s mnoštvom njezinih odluka.

Na televizijskoj snimci novinarskog helikoptera iznad parlamenta vidjelo se kako se osoblje parlamenta postrojilo u dvorištu, pljeskalo i fotografiralo događaj dok je premijerka na odlasku hodala do automobila kojim se posljednji put vratila u ured u Downing Streetu.

Očekuje se kako će tamo održati kratak govor prije odlaska kraljici Elizabeti kojoj će službeno podnijeti ostavku i predložiti Johnsona za mandatara za formiranje nove vlade.

May je mjesto premijerke preuzela nakon referenduma 2016. u kojemu je izglasan izlazak iz Europske unije, a ostavku podnosi nešto više od tri godine nakon što nije uspjela provesti brexit te je njezin sporazums EU-om o odlasku u duboko podijeljenom parlamentu odbijen tri puta.

Britanski ministar financija Phillip Hammond također je u srijedu podnio ostavku jer je i ranije obećao da će radije otići nego služiti u vladi premijera Borisa Johnsona.

Hammond, koji se žestoko protivi odlasku iz Europske unije bez sporazuma, rekao je kako je gospodarstvo ostavio u stanju koje će njegovom nasljedniku dopustiti da se odluči između smanjenja poreza, veće potrošnje ili bržeg smanjenja duga ako iz EU-a izađu bez problema.

"Nakon desetljeća kada zbog posljedica recesije iz 2008. i 2009. nismo imali izbora, ovo sada je luksuz koji bi naši nasljednici trebali mudro iskoristiti", rekao je Hammond.

Boris Johnson imenovao voditelja kampanje "Glasuj za izlazak" svojim savjetnikom

Boris Johnson koji u srijedu stupa na dužnost britanskog premijera, imenovao je svojim savjetnikom Dominica Cummingsa, spornog voditelja službene kampanje za izlazak zemlje iz Europske unije na referendumu u lipnju 2016., doznaje se od dobro obaviještenog izvora.

Smatra se da je voditelj kampanje "Glasuj za izlazak", malo poznat široj javnosti, odigrao važnu ulogu kada je odlučio da će se u kampanji oslanjati na društvene mreže i na prikupljanje osobnih podataka umjesto na uobičajene političke skupove.

Nakon toga su metode kampanje "Vote Leave" dovedene u pitanje, napose uporaba lažnih slogana i ciljanih političkih oglasa.

Britansko izborno povjerenstvo mu je u srpnju 2018. odredilo novčanu kaznu zbog toga što je probio proračun odobren za kampanju i što se tajno dogovarao s drugom kampanjom za brexit, što nije dopušteno po britanskom izbornom zakonu.

Dominic Cummings u zadnje tri godine bespoštedno šiba vladinu strategiju o brexitu u tjedniku desnog centra The Spectator u kojemu je nekad radio i Johnson. 

U televizijskom filmu "Brexit: Grubi rat" prikazanom u siječnju na Channel 4, u kojemu ga tumači glumac Benedict Cumberbatch, oslikan je kao samoproglašeni agitator koji se koristi taktikama opisanim u "Umijeću ratovanja" Sun Cua. (vkm)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u