Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

May ne može ništa dogovoriti, a ljudi bi sad radije ostali u EU

None Foto: Clodagh Kilcoyne/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Britanski zastupnici će moći dopuniti taj "plan B". O njihovim izmjenama glasovat će se u utorak 29. siječnja, točno dva mjeseca prije dana određenog za istupanje iz EU-a

Pregovori koje je premijerka Theresa May tražila kako bi postigla konsenzus o dogovoru o Brexitu zašli su u slijepu ulicu pošto je britanska čelnica ocijenila da je "nemoguće" ispuniti uvjet koji su postavili laburisti.

Predsjednik laburista Jeremy Corbyn zatražio je u četvrtak od čelnice konzervativne vlade da jasno isključi mogućnost izlaska iz Europske unije bez dogovora do 29. ožujka prije nego počne bilo kakve pregovore.

POGLEDAJTE VIDEO:

"Nemoguće", odgovorila je May u pismu objavljenom u četvrtak navečer jer to "nije u nadležnosti vlade". Drži da postoje samo "dva načina da se spriječi izlazak bez dogovora": izglasavanje dogovora u parlamentu i "poništenje ishoda referenduma" održanog 2016. Ocijenivši "nepravednom" potonju  mogućnost, dodaje da jedino parlament može spriječiti razlaz bez dogovora.

Premijerka ipak ističe da ostavlja "otvorena vrata za susret bez preduvjeta". U srijedu navečer je počela primati oporbene čelnike svjesna da mora pridobiti i one izvan svog tabora ne bi li pronašla rješenje nakon masovnog odbijanja njezina dogovora o izlasku iz EU-a u utorak u parlamentu.

Britain's Prime Minister Theresa May makes a statement in London IMA FORE DO PONEDJELJKA Traži plan B za izlaz, laburisti ne žele Brexit bez dogovora

No "premijerka nije spremna na ozbiljne razgovore o pronalaženju rješenja", požalio se tijekom večeri glasnogovornik laburističke stranke opetujući iste zahtjeve.

May u ponedjeljak treba podastrijeti zamjenski plan koji će ipak biti dosta sličan prvom dogovoru. Koliko joj je to važno govori činjenica da je otkazala sudjelovanje na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu koji počinje u ponedjeljak i traje tjedan dana.

Britanski zastupnici će moći dopuniti taj "plan B". O njihovim izmjenama glasovat će se u utorak 29. siječnja, točno dva mjeseca prije dana određenog za istupanje iz EU-a.

Tony Blair Iraq prosecution bid VELIKA BRITANIJA Tony Blair je uvjeren: Odgoda Brexita je sada neizbježna

Kako se taj dan približava, u Bruxellesu se sve više spominje mogućnost odgode Brexita kako bi se spriječio kaotičan izlazak bez dogovora. U četvrtak je dobila potporu britanskog parlamentarnog odbora za Brexit. No vlada Therese May treba to zatražiti od dvadeset sedmorice.

"Ako nam kažu da je to radi raspisivanja novih izbora ili novog referenduma, to bi bilo prihvatljivo", ocijenio je europski diplomat, "ali to mora biti brzo, ne više od nekoliko tjedana".

May i dalje isključuje mogućnost održavanja drugog referenduma. Za njegovo organiziranje trebalo bi više od godinu dana, ocijenio je u četvrtak Downing Street.

British Prime Minister Theresa May speaks after winning a confidence vote, after Parliament rejected her Brexit deal, in London TIJESNA VEĆINA Nakon katastrofe oko Brexita, May preživjela i ima povjerenje

Takav scenarij zagovaraju Škotska nacionalna stranka (SNP), Liberalno-demokratska stranka, velška nacionalna Plaid Cymru i zeleni koji pozivaju Jeremyja Corbyna da im se pridruži. No kad bi se laburistički čelnik odlučio za drugi referendum to bi potaknulo niz ostavki u njegovu kabinetu, piše britanski dnevnik The Guardian u petak.

Po anketi koju je YouGov proveo među 1.070 ispitanika za pokret People's Vote koji traži drugi referendum, 56 posto Britanaca bi u slučaju novog referenduma glasovalo za ostanak u EU-u, što je najviši postotak nakon referenduma održanog u lipnju 2016. na kojemu je odlučeno o Brexitu.

Maas: Moramo razgovarati o ponovnom otvaranju sporazuma o Brexitu

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je da je potrebna rasprava o ponovnom otvaranju nacrta sporazuma za planirani izlazak Velike Britanije iz Europske unije, no samo ako taj korak podrže sve članice EU-a.

"U konačnici bit će u pitanju ponovno otvaranje dogovora koje mora odobriti svih 27 država članica, što znači da se svi moraju uključiti. O tome se sad treba diskutirati", rekao je za javnu mrežu ZDF u četvrtak navečer.

Maas je ranije u četvrtak rekao da je "teško zamisliti" da će se ponovno razmatrati sporazum o Brexitu.

Kancelarka Angela Merkel kazala je u srijedu zastupnicima da je za nju "jasno da ne može biti ikakvih novih pregovora".

Sa satom koji otkucava do 29. ožujka kada bi konačno trebalo doći do Brexita, Ujedinjeno se Kraljevstvo nalazi u najvećoj političkoj krizi u posljednjih 50 godina. Pitanje je kako će, ako uopće, Velika Britanija napustiti europski projekt kojem se priključila 1973.

Ranije ovoga tjedna propao je prijedlog Therese May, kojim bi se postigao prijateljski razvod s neovisnom trgovinskom politikom. Parlament je odbacio sporazum o Brexitu, koji je May postigla s EU-om, što je najveći poraz za nekog britanskog lidera u modernoj povijesti. 

 

Komentari (6)
  • Ovi neznaju jel bi kakili ili piškili

    18. 1. 2019,   07:24
  • sta ce biti sa gibraltarom?

    18. 1. 2019,   11:09
  • Jeste dosadni sa britanijom više.Boli me k za njih

    18. 1. 2019,   09:16