Obavijesti

News

Komentari 5

May odgodila glasovanje o Brexitu zakazano za utorak

May odgodila glasovanje o Brexitu zakazano za utorak
1

Glasovanje je odgodila kako bi u idućih nekoliko dana sa zastupnicima raspravila brige koje imaju oko granica Sjeverne Irske.  May i dalje tvrdi da je ugovor o Brexitu najbolje rješenje

VIDEO

Britanska premijerka Theresa May u ponedjeljak je iznenada odgodila parlamentarno glasanje o Brexitu planirano za utorak, gurajući britanski plan o izlasku iz EU-a u kaos priznajući da je suočena s porazom.

Premijerkin potez uoči planiranog izjašnjavanja parlamenta otvara niz mogućih scenarija, od Brexita bez dogovora do još jednog referenduma o članstvu u Uniji, smatra Reuters.

U pitanju je i njezina premijerska pozicija, jer je oporbene stranke poziva da odstupi.

Objavljujući odgodu glasanja, May se smijala nekim zastupnicima dok je govorila o tome da ima veliku potporu za svoj dogovor s Bruxellesom i da je pažljivo saslušala različita mišljenja o sporazumu o kojem se pregovaralo 18 mjeseci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ako nastavimo i sutra glasamo, dogovor će biti odbijen s velikom većinom - rekla je May parlamentu, ponovno ističući kako misli da je sporazum dobar.

- Stoga ćemo odgoditi glasanje zakazano za sutra kako u ovome trenutku ne bi dijelili parlament - dodala je.

Velika Britanija će i međuvremenu početi planirati izlazak iz Unije bez sporazuma do kojeg bi trebalo doći 29. ožujka.

May je rekla da je šire pitanje to želi li parlament poštivati volju birača ili s novim referendumom uzrokovati podjele u petom najvećem gospodarstvu na svijetu.

- Ako napravite korak unatrag, jasno je da je pred ovim domom puno fundamentalnije pitanje: želi li ovaj dom isporučiti Brexit? - rekla je.

Čelnik oporbenih laburista Jeremy Corbyn rekao je da Britanija više nema "funkcionalnu vladu" i pozvao May da ustupi mjesto laburističkoj vladi.

Do odgode glasanja došlo je samo nekoliko sati nakon što je najviši sud EU-a odlučio da Britanija može jednostrano povući odluku o Brexitu. U isto vrijeme britanski je sterling pao na najnižu razinu od lipnja 2017. 

Sporazum dogovoren prošli mjesec u Bruxellesu stvorio je mnoge protivnike u svim britanskim političkim krugovima. Euroskeptici smatraju kako Britanija njime postaje vazalska država EU-u, dok pobornici Europe iznose istu ideju, no drugim riječima, tvrdeći kako će zemlja time samo provoditi pravila, bez sudjelovanja u njihovom donošenju. 

Sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP), saveznica May u parlamentu koja joj drži većinu, također je odbacila sporazum.

Britansko gospodarstvo usporilo u tri mjeseca

Britansko gospodarstvo usporilo je u tri mjeseca zaključno s listopadom, reflektirajući slabiju prodaju automobila i posustale tvorničke aktivnosti uslijed slabije potražnje, pokazuju u ponedjeljak službeni statistički podaci.

Bruto domaći proizvod (BDP) u tromjesečnom je razdoblju zaključno s listopadom porastao za 0,4 posto, posustavši u usporedbi s neuobičajeno snažnim 0,6-postotnim rastom u tri mjeseca zaključno s rujnom, odnosno u trećem kvartalu.

U britanskom uredu za statitisku (ONS) ujedno upozoravaju da bi mogli sniziti procjenu za treći kvartal zbog značajno podignute procjene britanskog trgovinskog deficita u tom razdoblju.

ONS-ovo izvješće potvrđuje da je snažnijem gospodarstvu u trećem kvartalu pridonijelo jačanje potrošnje uslijed neuobičajeno toplog ljeta.

U tromjesečnom razdoblju zaključno s listopadom rast aktivnosti u britanskom uslužnom sektoru ubrzao je na 1,8 posto, sa 1,6 posto, no tvorničke su aktivnosti pale jedan posto na godišnjoj razini, najsnažnije od ožujka 2016. godine, pokazuju najnoviji ONS-ovi podaci.

U listopadu se godišnja stopa rasta zadržala na razini prethodnog mjeseca kada je iznosila 1,5 posto. U odnosu na rujan aktivnosti su porasle 0,1 posto, pokazali su podaci.

Najnovije ankete provedene u poslovnom sektoru sugeriraju da britansko gospodarstka oštro usporava zbog stagnacije poslovanja uslijed neizvjesnosti vezanih uz uvjete izlaska Britanije iz EU-a krajem ožujka iduće godine.

Budno praćeni indeks menadžera nabave u studenome, objavljen prošli tjedan, signalizira rast aktivnosti od svega 0,1 posto u zaključnom tromjesečju ove godine.

Najnoviji podaci ONS-a ne obuhvaćaju pojedinosti o poslovnim ulaganjima, koja su oštro pala u trećem kvartalu, primjećuju u Reutersu.

Britansko gospodarstvo usporava od referenduma o brexitu u lipnju 2016. Tako je Britanija pala s vodeće pozicije među sedam najvećih gospodarstava svijeta G7 na dno ljestvice, uz bok Japanu i Italiji, podsjeća Reuters.

Novo glasanje o Brexitu ovisi o tome kada će Britanija dobiti jamstva EU-a

Datum novog parlamentarnog glasanja o planu za Brexit premijerke Therese May ovisit će o tome kada će njezina vlada dobiti jamstva EU-a koja bi zadovoljila parlament, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik premijerke Therese May. 

Dodao je da vlada ne namjerava odgoditi Brexit niti će ulaziti u proces kojim bi pokušala osigurati dodatna jamstva Unije osim ako ne smatra da ih može dobiti.

"Mislim da premijerka neće određivati datum (glasanja)...ono što je važno, a što je već rekla puno puta, jest da se dobiju jamstva koja traži parlament", istaknuo je glasnogovornik.

Britanska premijerka u ponedjeljak je iznenada odgodila parlamentarno glasanje o Brexitu planirano za utorak, gurajući britanski plan o izlasku iz EU-a u kaos priznajući da je suočena s porazom.

Sa svojom premijerskom pozicijom u jasnoj opasnosti May je rekla kako će sada otići ponovno u EU i tražiti jamstva za tzv. Irski sigurnosni mehanizam. On je zamišljen kako se ne bi obnovila tvrda granica na Irskom otoku kao rezultat Brexita, ali ga mnogi u britanskom parlamentu vide kao ostavljanje britanske pokrajine unutar gospodarske i regulatorne orbite EU-a. 

Istovremeno, visoki sužnosnik EU-a rekao je kako se ministri vanjskih poslova EU-a koji se u utorak sastaju u Bruxellesu radi pripreme summita EU-a neće održati izvanredni sastanak o Brexitu.

May će se u četvrtak i petak priključiliti ostalim europskim čelnicima na redovitom sastanku na vrhu.

Premijerkin potez uoči planiranog izjašnjavanja parlamenta otvara niz mogućih scenarija, od Brexita bez dogovora do još jednog referenduma o članstvu u Uniji, smatra Reuters.

U pitanju je i njezina premijerska pozicija, jer je oporbene stranke poziva da odstupi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u