Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Maznuli nam odore? Vojnici u Turkmenistanu nose Hrvatsku

None Foto: Pixsell, Screenshot/Facebook 2

Na fotografijama se vidi gdje Gurbanguli Berdimuhamedov, predsjednik Turkmenistana, ujedno vrhovni zapovjednik turkmenistanske vojske, ponosno nosi hrvatsku vojnu odoru zajedno sa svojim vojnicima

Iako bismo pomislili da samo hrvatski vojnici imaju obris Hrvatske na vojnim odorama, prevarili bismo se. Hrvatska vojska godinama nosi odoru s obrisima površine Hrvatske, međutim istu odoru, naziva 'hrvatska pustinjska maskirna odora' ima i vojska Turkmenistana.

Na fotografijama se vidi gdje Gurbanguli Berdimuhamedov, predsjednik Turkmenistana, ujedno vrhovni zapovjednik turkmenistanske vojske, ponosno nosi hrvatsku vojnu odoru zajedno sa svojim vojnicima. 

Međutim, ima nekih sitnih razlika što bi moglo značiti da je Turkmenistanu prodana samo tkanina ili su Turkemenistanci naručili posebne odore. 

Foto: Chronicles of Turkmenistan Jasno se vidi obris Hrvatske na odori

Na upit je li Čateks, proizvođač kompletne tkanine za borbene odore u Hrvatskoj, prodao tkaninu ili odore Turkmenistanu, predsjednik Uprave Davor Sabolić odgovorio je da nemaju nikakvih saznanja.

- Tvrtka Čateks nije nikada imala poslovnu suradnju u Turkmenistanu, tako da nas ovo sve iznenađuje. Vjerujte, i nas bi zanimalo kako je moguće da predsjednik Turkmenistana nosi hrvatsku odoru - rekao je Sabolić za Jutarnji list. Nadalje je tvrdio da mu prema fotografiji izgleda kako je riječ o CROPAT desert tkanini, dakle onoj koju proizvodi Čateks, ali da mu je teško to potvrditi. 

-  Čateks jedini proizvodi tkaninu za borbenu odoru  te se se tkanina izvan Hrvatske ne smije koristiti jer se radi o službenoj šari za potrebe MORH-a - pojasnio je Sabolić

 Zasad ostaje nepoznato kako se turkmenistanska pojavila u odori s hrvatskim obilježjima, tko im ju je prodao i odakle im tkanina, piše Jutarnji list.  

Više fotografija Berdimuhamedova pogledajte OVDJE.

Komentari (41)
  • Mozes mislit kako im nasi nisu prodali.Samo je pitanje gdje je lova

    2. 5. 2019,   09:14
  • Di bi nase postenjacine to ucinili narocito politicari

    2. 5. 2019,   09:41
  • Neka neka Časno je nositi odoru pobjedničke vojske

    2. 5. 2019,   09:50