Obavijesti

News

Komentari 40

McDonald's i Trumpovi hoteli u Sj. Koreji? 'Bilo bi prihvatljivo'

McDonald's i Trumpovi hoteli u Sj. Koreji? 'Bilo bi prihvatljivo'
1

Uoči povijesnog sastanka Donalda Trumpa i Kim Jong-una savjetnik južnokorejskog predsjednika tvrdi kako Sj. Koreja nema ništa protiv američkih investicija koje bi potaknule rast...

VIDEO

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un i američki predsjednik Donald Trump sastat će se u utorak u tri sata ujutro (9 sati po lokalnom vremenu) u sklopu summita u Singapuru. Bit će to prvi susret američkih i sjevernokorejskih čelnika u povijesti. 
 
Trump će, kako se ranije najavljivalo, na sastanku pokušati uvjeriti Kima da obustavi svoj nuklearni program, ali to neće biti jedina tema.

Trump: U prvoj minuti znat ću hoću li nešto postići s Kimom
Trump: U prvoj minuti znat ću hoću li nešto postići s Kimom

Kim je već na sinoćnjoj večeri s južnokorejskim kolegom Moonom Jae-inom rekao da se gospodarstvo njegove zemlje mora modernizirati čime je dao do znanja da su spremni i za strane investicije. 

Savjetnik južnokorejskog predsjednika Chung-in Moon tvrdi kako Sjeverna Koreja nema ništa protiv američkih investicija koje bi potaknule ekonomski rast:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Oni žele biti normalna zemlja, mislim da su i američki ulagači dobro došli, rekao je Ching-in dodavši da bi za Sjevernu Koreju, primjerice, bilo prihvatljivo otvorenje McDonald'sova restorana i Trumpovog hotela. 

Kim se u očekivanju Trumpa susreo s premijerom Singapura
Kim se u očekivanju Trumpa susreo s premijerom Singapura

Ipak, takve investicije nisu moguće bez ukidanja sankcija koje su toj zemlju uvedene upravo zbog kontroverznog nuklearnog programa, piše Daily Mail

Sve dosad činilo se da režim u Pyongyangu ne može udovoljiti osnovnom američkom uvjetu za normalizaciju odnosa, a to je potpuna denuklearizacija. Stvari su se ipak počele mijenjati nakon sastanka Kima i Moona u travnju kada je potpisana deklaracija kojom su se obje strane obvezale na postupno ukidanje nuklearnog programa. 

Američki državni tajnik Mike Pompeo priliku vidi ponajprije u ulaganju u energetski sektor:

Trump i Kim stigli na povijesni susret: 'Jong želi učiniti nešto'
Trump i Kim stigli na povijesni susret: 'Jong želi učiniti nešto'

- Možemo pomoći u gradnji infrastrukture. Sjevernoj Koreji trebaju ogromne količine struje kako bi razvili infrastrukturu i omogućili ljudima sve što im treba za svakodnevni život. Amerika može uložiti i u prehrambenu industriju, kaže Pompeo koji se Kimom već sastao dva puta i o njemu imao pokoju riječ hvale:

- Dobro je informiran, okrenut je zapadu i zna što želi postići. 

Pompeo navodi i kako nijedan američki predsjednik dosad nije postigao da režim u Pyongyangu praktički blagonaklono gleda na suradnju sa SAD-om. 

Prvo jedan-na-jedan, a onda i sa ostalima...

Inače, Trump i Kim su u završnim pripremama za povijesni summit. 

- Mislim da će proći jako dobro - rekao je Trump na radnom ručku s premijerom Singapura.  Dužnosnici su iza kulisa razgovarali duže od tri sata u neutralnom hotelu, pokušavajući nadići nesuglasice oko "denuklearizacije" koja za Pjongjang i Washington znači različite stvari. 

Odabir diplomatskog puta je iznenadni obrat u odnosu na prošlu godinu kad je Trump Sjeveru prijetio "vatrom i bijesom", a Kim ga nazivao "mentalno poremećenim senilnim Amerikancem". 

Održavanje summita je vratilo nade za napredak prema postizanju mirovnog sporazuma kojim bi se i službeno dovršio Korejski rat, posljednja ostavština Hladnog rata, nakon što su sukobi zaustavljeni primirjem. 

Dvoje čelnika će se naći jedan-na-jedan na zatvorenom susretu, a uslijedit će širi sastanak s ključnim savjetnicima, otkrili su američki dužnosnici. 

Istaknuti dužnosnik Bijele kuće rekao je da se Trump "osjeća dobro" i da trajanje summita nije strogo utvrđeno.

- Može trajati dva dana. Razgovarat će koliko bude trebalo - istaknuo je pod uvjetom anonimnosti.

Neprijateljska politika

Pjongjang traži još nepoznat broj sigurnosnih jamstava i dovršetak onoga što zove "neprijateljskom politikom" prema Sjevernoj Koreji, ali se još ne zna koje ustupke je spreman učiniti oko nuklearnog arsenala koji naziva "dragocjenim mačem" za obranu od američke invazije. 

Washington traži da Sjever u potpunosti odustane od svog oružja te da to bude dokazivo i nepovratno. Pjongjang se zasad samo obvezao na denuklearizaciju poluotoka, no taj termin je otvoren za interpretaciju. 

Američki čelnik često je dosad mijenjao svoja očekivanja od susreta, pa tako jednom tvrdi da je to početak "procesa" s više susreta, da bi ga uoči puta za Singapur nazvao "neponovljivom prilikom" za mir. Istaknuo je i kako će "već prve minute" znati hoće li se dogovor biti moguć. 

Neki analitičari strahuju da bi summit mogao više biti medijski cirkus nego prilika za značajan napredak. 

Visoka sigurnost

Jake snage sigurnosti s naoružanom policijom okružili su područja povezana s održavanjem summita u toj gradu-državi. 

Ispred Istane, predsjedničke palače u kojoj se Trump susreo sa singapurskim premijerom Lee Hsien Loongom, pobornici su postavili američke zastave, a jedan dječak je držao poruku na kojoj piše: "Volim predsjednika Trumpa". 

Službena sjevernokorejska agencija KCNA nazvala je summit "povijesnim", ustvrdivši kako se održava u "drugačijoj eri" i "pod velikim očekivanjima i pažnjom cijelog svijeta".

Kim će razmijeniti "duboke i široke poglede" o pitanjima poput "izgradnje stalnog i trajnog mirovnog mehanizma na Korejskom poluotoku" i "ostvarivanju denuklearizacije Korejskog poluotoka", dodala je agencija. 

Američkog predsjednika je po prvi put spomenula punim imenom, uključivši čak i prvo slovo njegovog srednjeg imena. 

Dužnosnik Bijele kuće je takvo izvještavanje nazvao "znakom za optimizam". 

Novine Rodong Sinmun, službeno glasilo vladajuće Radničke stranke, svoje su prve dvije stranice i 16 fotografija posvetili Kimovom putovanju, poput one na kojoj se ukrcava na Boing 747 aviokompanije Air China. 

Njegova sestra i bliski suradnik Kim Yo Jong također su u Singapuru, a vjeruje se da su putovali odvojeno sovjetskim zrakoplovom Iljušin-62, koji je Kimova osobna letjelica.

Američki predsjednici i potpredsjednici općenito nikad ne lete istim zrakoplovom kako bi se osiguralo da jedan od njih preživi u slučaju katastrofe, a vjeruje se da ista logika stoji iza odvojenog putovanja sjevernokorejskog vrha, kako bi se sačuvala dinastija Kim koja vlada državom već tri generacije. 


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag