Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Međimurje, najbolja destinacija kontinentalne Hrvatske

None Foto: TZ Međimurje 16

Već u 18. stoljeću Međimurje je bilo opisano kao cvjetnjak Hrvatske. Taj šareni, brežuljkasti kraj Hrvatske cvijeta oduvijek u doslovnom, a u posljednje vrijeme i u turističkom smislu

Ljepotu prirode, gostoljubivost ljudi, nagrađivanu enogastronomsku ponudu i zalaganje turističkih djelatnika prepoznaju i posjetitelji, ali i stručnjaci. Ove je godine Međimurje proglašeno najboljom kontinentalnom destinacijom, a evo 10 razloga zašto će se mnogi složiti s tom tvrdnjom.  

1. Priroda koja se cijeni 

Iako najmanje površinom, Međimurje je gusto naseljeno, a unatoč tome obiluje područjima netaknute prirode. Međimurci čak i pjevaju o tome kako je Međimurje „lepo zeleno“ i cvetićem ograjeno“, a u te se tvrdnje moguće uvjeriti prvim dolaskom u ovaj zeleni kraj. Plodni prostor između Drave i Mure UNESCO je uvrstio i zaštitio kao prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, baš kao i međimursku popevku. Pravi melem za oči čine prirodne atrakcije poput krajolika gornjeg Međimurja, Bedekovićevih graba, ali i pomno uređene okućnice te parkovi.

Foto: TZ Međimurje

2.  Lokalna gastronomija o kojoj se priča

Kada u Međimurje dolaze gosti, hrana i slastice jedva stanu na stol. Ponudit će vas nekoliko puta, taman da vam postane neugodno, a onda ćete okusiti npr. međimursku gibanicu i shvatiti da vam je to ipak jedna od najboljih odluka u životu. Ta slastica priprema se s korama od lisnatog tijesta, svježeg kravljeg sira, ribanih jabuka, mljevenih oraha, maka i s dodacima poput grožđica i cimeta. I to je samo kap u moru dobrih okusa. Međimurske specijalitete možete isprobati u najkvalitetnijim i višestruko nagrađivanim restoranima poput Terbotza i Male hiže, a lokalna gastronomija gornjeg Međimurja dobitnik je prestižne nagrade Europske destinacije izvrsnosti. 

3. Najnagrađivanija vinska cesta na svijetu 

Osim kolača, u standardnoj je ponudi i vino. Zapravo, Međimurje se uzdiglo na razinu najboljih europskih i svjetskih vinskih regija. Uzgoj vinove loze i proizvodnja vina njeguju se još od antičkog doba, a kvalitetu dokazuju prestižne Decanter nagrade i pohvale koje međimurski vinari nižu jednu za drugom. S 11 Decantera na 600 hektara vinograda, Međimurska vinska cesta je najnagrađivanija cesta na svijetu. Ovaj se vinski kraj ponosi i autohtonom međimurskom sortom pušipelom koju Međimurci pakiraju u posebno dizajnirane boce. O kakvom je umijeću pravljenja vina riječ, isprobajte prilikom svog posjeta.  

4. Više od 700 km biciklističkih staza  

Po međimurskim cestama i puteljcima možete sresti puno biciklista. To je sasvim logično: njih čeka najprije vožnja kroz lijepu prirodu i teren prošaran brežuljcima, šumama, šumskim putevima i označenim biciklističkim stazama, zatim slatka briga biranja iz dobre ponude restorana ili zanimljivosti koje vrijedi pogledati. Sve to uz odmor na svježem zraku, ugodan i oku. Ponesite ili unajmite bicikl i istražite barem neke od 700 km biciklističkih staza, a u Međimurju ćete naći i prvi Bike Hotel u kontinentalnoj Hrvatskoj. Hotel Spa Golfer u sklopu LifeClass Termi Sveti Martin nudi kompletnu infrastrukturu namijenjenu biciklistima, pa ni o čemu ne morate brinuti.

Foto: TZ Međimurje

5. Sam sjever Hrvatske 

U Međimurju se smjestila i najsjevernija točka Hrvatske, selo Žabnik koje se nalazi na zaštićenom području rijeke Mure. Upravo ovu točku posjetitelji rado posjećuju iz više razloga. Najprije, tamo se nalazi mlin na Muri, svjedok tradicijskog zanata mlinarenja i Etnografska zbirka koja priča priču o životu mlinara, njegovim nadanjima i strahovima, razmišljanjima i poslovima. Osim toga, tu će vam društvo praviti i rijeka Mura, kraljica sjevera, kada se budete odmarali na kavi u Mlinarskoj hiži. Ovdje isprobati možete i gibanicu ili prijeći skelom na drugu stranu obale. 

6. Prva hrvatska healthness destinacija  

Iako su priroda i fina hrana wellness sam po sebi, ipak je potrebno spomenuti i onaj pravi, službeni. On se krije u okrilju resorta Terme Sveti Martin i sastoji se od niza opuštajućih aktivnosti: bazeni, jacuzziji, masaže i saune. Upravo je na mjestu gdje je sada resort, davne 1913. godine potekla termomineralna ljekovita voda kada su tražili naftu, a njezin ljekoviti učinak djeluje u tri bazena i tri whirlpoola koji su idealan odabir za početak ili kraj dana. Upravo su Terme Sveti Martin začetnik healthness koncepta koji znači da posjetitelj na jednom mjestu dobiva kombinaciju aktivnog odmora, wellness doživljaja i podizanja svijesti o vlastitom zdravlju s ciljem vraćanja u ravnotežu i probuđivanja svojega tijela, uma i duše. 

Foto: TZ Međimurje

7. Visoke prosječne ocjene smještaja  

Ljubaznost je u Međimurju jedan od najvažnijih stavki kod gostoprimstva. Međimurci će rado učiniti što god je potrebno da se osjećate ugodno i da vam ništa ne nedostaje, a posebno će biti sretni ako budete zadovoljni s posjetom. Tako ni s pronalaskom smještaja nećete imati problema. Naime, prosječna ocjena na booking.com je 9,3, što je dokaz da je riječ o kvalitetnom odabiru. Bilo da se odlučite za neki od hotela u Svetom Martinu, Čakovcu ili Prelogu ili se smjestite u kućama za odmor, prepustite se i uživajte u svemu što vam se nudi. 

8. Međimurje u pokretu  

Osim što je aktivni odmor i mogućnost raznih drugih aktivnosti poput vožnje quadovima, trčanja, korištenja raznih sportskih terena i uživanja na bazenima glavno obilježje ove aktivne županije, Međimurje je u pokretu i na druge načine. Najmanja županija domaćin je događanjima koja okupljaju velike brojke posjetitelja. Svi ljubitelji elektronske glazbe okupljaju se ljeti usred međimurskih šuma na Forestlandu, a ljubitelji vina svoje nepce mogu razveseliti na Urbanovom. 
Porcijunkulovo, tradicionalno čakovečko proštenje svake godine napuni ulice grada starim zanatima, zabavnim sadržajima i dobrom atmosferom, a Trash&Burn u Svetom Martinu na Muri okuplja ljubitelje oldtimera i rokerske zabave. Gotovo se cijele godine nešto događa, kreće i pokreće, a što, gdje, kada i kako saznati možete na Visit Međimurje. Međimurje je u pokretu.

9. Nagrada za održivi turizam 

I dok je Međimurje u pokretu jer potiče svoje posjetitelje na razne aktivnosti, na istraživanje atrakcija i zanimljivih lokacija te posjet raznim događanjima, ono se kao turistički proizvod također kreće, i to u smjeru napretka, a to dokazuju i brojne nagrade. Tako je nedavno na Danima hrvatskog turizma proglašeno najuspješnijom destinacijom kontinentalne Hrvatske, a dosad je primilo nagrade poput Švicarske turističke nagrade za održivi turizam ili čak tri nagrade Europske destinacije izvrsnosti. 

Foto: TZ Međimurje

10. Okruženje dviju zanimljivih rijeka

Međimurje su obilježile rijeke Mura i Drava. Nakon što ste upoznali Žabnik, Muru i Sveti Martin na Muri, koji je također okrunjen kao EDEN destinacija, vrijeme je da upoznate njezinu sestru Dravu, i to na malo drugačiji način. U Donjoj Dubravi, odvija se jedna zanimljiva riječna aktivnost, rafting na Dravi koji kreće od brane hidrocentrale Donja Dubrava. Riječ je o spustu starim tokom rijeke Drave čija je dužina 14 kilometara, a prije puta skiper će vas upoznati sa zanimljivostima o akumulacijskom jezeru, samoj Dravi, pritocima starog toka rijeke Drave te flori i fauni koja vas okružuje. 

Ako trebate još razloga, pronaći ih možete na Visit Međimurje. 

Foto: Hrvatska turistička zajednica

 

Tema: Promo sadržaj