Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Međimurski župan Posavec traži raskid koalicije s HDZ-om

None Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Matija Posavec, HNS-ov međimurski župan i mogući novi predsjednik stranke koji se nedavno javno ispričao biračima i članovima zbog koalicije s HDZ-om te zastupa stav da narodnjaci moraju izaći iz Vlade.

Međimurski župan od stranačkih tijela zahtijeva da se o tome što prije očituju, a ako stranka ne prihvati taj njegov koncept, spreman je na sve pa i na izlazak iz stranke, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Tim svojim stavovima Posavec je ponovno unio nemir u HNS, kojemu možda opet prijeti raskol, a uzbudio je duhove i u HDZ-u koji je upravo smijenio nekoliko ministara zbog afera nakon ucjene junior partnera.

Odmah nakon tog njegova istupa, iz HNS-a su počele dolaziti neslužbene informacije da im nije jasan Posavec, da su uložili milijun kuna u njegovu kampanju te žrtvovali savez sa SDSS-om i jedan mandat na europarlamentarnim izborima. Tvrde da je blizak Mati Radeljiću i da igra za Škoru, da je i sam u Međimurskoj županiji u pet općina koalirao s HDZ-om, ističe dnevnik.

S druge strane i iz HDZ-a stižu otrovne strelice. Oni za Jutarnji tvrde da je Posavec bio glavni zagovornik koalicije, da je odmah nakon razlaza s Mostom, i prije Vrdoljaka i Ferenčaka, zvao Plenkovića više puta i nudio se za koaliciju.

Nešto slično je rekao i premijer u petak u intervjuu HRT-u kada je izjavio kako je Posavec bio jedan od onih "koji je u onoj noći preokreta jako puno radio na tome da HNS podrži HDZ-ovu Vladu".

- Jedino što je točno jest to da ni ja osobno, ni moja lokalna organizacija nismo podržali koaliciju, odmah nakon toga sam dao ostavke na sve funkcije u stranci, a točno je i da je HDZ radio golem pritisak na mene da tu koaliciju preslikam u županiju", odgovara Posavec. Dodaje kako premijerove izjave nisu točne te da uopće nema njegov broj, donosi Jutarnji list.

(mz)

POGLEDAJTE VIDEO:

Komentari (8)
  • Na to ste tribali misliti prije koalicije sa HDZ-om. Sad je kasno. I da prekinite koaliciju, na sljedećim izborima vam neće biti oprošteno. Bit čete kažnjeni od birača kako i zaslužujete.

    22. 7. 2019,   11:47
  • Meni se zapravo čini, da Posavec želi nešto iskamačiti Plenkovića i Vlade, jer slijedeća Vlada održava se u Čakovcu. No ostaje i pitanje da li se na takav način želi izboriti za poziciju predsjednika u HNS-u. Posavca cijene u Međimurju, ali upravo zbog koaliranja sa HDZ-om, izgubio je mnoge glasove. No, mora se opredjeliti, i ako ne podržava ovo koaliranje izaći iz HNS-a i postati nezavisni na slijedećim izborima. Vjerujem da bi pobrao većinu glasova.

    22. 7. 2019,   13:07
  • Bilo je i vrime.

    22. 7. 2019,   10:15