Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Spasioci su uočili mrtvo tijelo i prevrnutu splav za spašavanje

None Foto: 4

Brod je isplovio iz Las Palmasa na Kanarskom otočju i plovio je za Gvajanu, prema Južnoj Americi, no u četvrtak, nekih 1200 milja od otočja Martinique, zahvatio ih je uragan. Među brodolomcima je i Hrvat

U subotu navečer letjelice NHC, a potom i Falcon 50 primijetili su prevrnuti splav za spašavanje. No nisu mogli djelovati zbog mraka te su u nedjelju na tu lokaciju poslali najbliži trgovački brod. 

A u HRT-ovoj temi dana načelnik sektora uprave za sigurnost plovidbe Ministarstva mora Lukša Čičovački rekao je kako je u oceanu uočeno jedno mrtvo tijelo.

Prema situacijskom izvješću koje je Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje Rijeka primila jutros, sinoć u kasnim večernjim satima zamijećeno je jedno beživotno tijelo od strane američkog zrakoplova, a ta je spoznaja potvrđena od jedne pomorske spasilačke jedinice. Ali, s obzirom da spasilačka jedinica nije uspjela izvući to tijelo na brod, pretpostavljamo da se ta brojka nestalih još uvijek drži na 11 rekao  je načelnik u HRT-ovoj emisiji.

Potraga za brodom Bourbon Rhode i dalje traje te su uključeni Francuska mornarica i Regionalni operativni centar za nadzor i spašavanje. Pet komercijalnih plovila promijenilo je smjer kako bi pomoglo spasilačkim timovima u potrazi za brodom i nestalim pomorcima.

Na tegljaču je bilo 14 pomoraca. Troje je pronađeno živo na jednom od splavova za spašavanje.

POTRAGA ZA ŠIBENČANINOM Supruga kapetana: 'Ne gubim nadu da će mog muža spasiti'

Mobilizirane spasilačke ekipe pronašle su splav za spašavanje s tri člana posade, a uočio ga je zrakoplov Falcon 50  (francuske ratne mornarice) koji je posebno opremljen za takve zadaće, priopćila je kompanija.

Potraga traje još za 11 pomoraca koji su nestali nakon uragana Lorenzo koji je potopio tegljač Bourbon Rhode. Brod je isplovio iz Las Palmasa na Kanarskom otočju i plovio je za Gvajanu, prema Južnoj Americi, no u četvrtak, nekih 1200 milja od otočja Martinique, zahvatio ih je uragan.

Među nestalima je i hrvatski kapetan Dino Miškić

Žena kapetana, Marijana svjesna je da još ništa nije izgubljeno te da je pronalazak kapetana tegljača Bourbon Rhode, živog i zdravog, još izgledan.

- Pratimo situaciju, čekamo, nemamo novih informacija. Dina i njegove mornare traže helikopter, avion i deset brodova, a obvezu traženja imaju i brodovi koji se nađu u blizini. Tako da nismo izgubili nadu - rekla je.

BOURBON-ovi  timovi ostaju u potpunosti mobilizirani za praćenje situacije i održavanje kontakta s obiteljima članova posade, pružajući im punu podršku u ovom teškom vremenu.

Nadzorna fregata francuske mornarice "Ventôse" i helikopter "Panther" intervenirat će sutra stoji u službenom priopćenju.

Komentari (33)
  • more je hladno , valovi i do 10metara isli su ravmo prema uraganu tuzno tezak je zivot pomoraca glava uvijek u torbi

    29. 9. 2019,   20:20
  • Kamo sreće da je njih Lorenzo zahvatio na 1200 metara od Martiniquea.

    29. 9. 2019,   20:36
  • Nada umire zadnja...

    29. 9. 2019,   19:53