Obavijesti

News

Komentari 218

Medicinarke: 'Liječnici, sramite se! Dajte ženama anesteziju...'

Medicinarke: 'Liječnici, sramite se! Dajte ženama anesteziju...'
1

I ONE U STRAHU: Medicinska sestra koja nam se javila priznala je da se, osim nad pacijentima, pojedini liječnici iživljavaju i nad sestrama. Tome se mora stati na kraj

VIDEO

Ne smije nitko doživjeti kiretažu bez ikakve anestezije, riječi utjehe i informacije. Bolnica nije staja. Žene nisu krave. Bilo pacijentice, bilo medicinske sestre, odlučnim glasom u kojem se miješaju ogorčenost, jad i ljutnja govori medicinska sestra. Radi u bolnici, a zbog problema koje bi mogla imati na poslu i u privatnom životu želi biti anonimna.

Priznaje da nasilja u bolnicama ima. Da je kao medicinska sestra doživjela svašta. I da je, kao i druge njezine kolegice šutjela zbog straha od poniženja i gubitka posla.

Standard zdravstvene zaštite žena u Hrvatskoj mora biti viši
Standard zdravstvene zaštite žena u Hrvatskoj mora biti viši

Kad stanu uz pacijenta - problemi

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Zaista ima sestara i liječnika kojima treba zabraniti rad s ljudima. I sama sam svjedočila kiretaži na živo kod jedne pacijentice.
Molila sam liječnika da ženi da anesteziju. On je štedio anesteziologa, poslao ga kući i zapeo kiretažu raditi na živo. Vidjela sam da ženu boli, govorila mu da joj da anesteziju, ali on je navaljivao i nije slušao. Na kraju je kiretažu odgodio za drugi dan u općoj anesteziji. I čemu to mrcvarenje žena? Samo da se što prije obavi posao - ogorčeno nam govori i objašnjava da kao i u svakoj, i u liječničkoj profesiji ima kukolja.

- Nas medicinske sestre u školama i na fakultetima uče da moramo biti zagovornice prava pacijenata, boriti se za njihova prava, biti pomoćnice pacijentima, a ne liječnicima. No, u praksi, kod nekih liječnika, ako samo pokušamo reći da pacijenta boli, da mu treba anestezija, opća ili lokalna, to nam uzrokuje velike probleme.

'Svaki milimetar maternice mi se žario, izgubila sam sina...'
'Svaki milimetar maternice mi se žario, izgubila sam sina...'

Zbog straha šute i slušaju

Od razgovora s glavnom sestrom koja, da bi zadržala svoju poziciju, samo poslušno izvršava naredbe svog šefa, liječnika koji ju je na to mjesto postavio, pa sve do razgovora sa šefom i liječnikom. Jer, mi sestre nemamo što govoriti liječniku kako da radi. Eto, zato šutimo. Jer strepimo nad svojim radnim mjestima i egzistencijom - objašnjava nam naša sugovornica koja je odlučila prekinuti šutnju. Tvrdi da medicinske sestre odustaju od borbe jer im se tjera strah u kosti, da ih se pozivanjem na razgovor javno sramoti i pokušava poniziti pred radnom okolinom. Pita se jesu li samim gledanjem takvog nasilja i nepoduzimanjem i same nasilnici.

'Meni su na živo rezali tkivo i mišić, taj zvuk neću zaboraviti'
'Meni su na živo rezali tkivo i mišić, taj zvuk neću  zaboraviti'

Ima i divnih liječnika

- Mislim da smo još gore od njih. Jer, uvijek imamo priliku izboriti se za pacijenta i učiniti dobro za njega, ali to ne učinimo. Tu hrabrost pobijedi strah koji je jači. Da, postoji nasilje nad pacijentima, ali i sestrama koje ne mogu, a mogle bi ga spriječiti. Možda bi mi sestre i mogle spriječiti nasilje nad pacijentima i usudile se nešto reći kada ne bi i same trpjele nasilje i radile u strahu. Taj osjećaj da ste mogli pomoći nekome, a niste je... užasan. Sramimo se što smo dio sustava - priznaje nam. Ističe da je, na sreću, puno više dobre prakse i dobrih primjera među liječnicima i sestrama.

- Tom nasilju kojem je uzrok u oholosti i bešćutnosti pojedinih liječnika koji bacaju crnu mrlju na sve liječnike i cijelo zdravstvo treba stati na kraj. A vi, pacijenti, morate znati da ne morate trpjeti. Imate pravo na trpjeti bol i imate pravo na informaciju i na riječ utjehe. Mi smo ovdje zbog vas, ne zbog sebe. Danas sutra i mi mijenjamo mjesta s vama i postajemo pacijenti. I želimo se prema vama ponašati onako kako želimo da se ponaša prema nama - zaključila je na kraju medicinska sestra. A ministar zdravstva Milan Kujundžić i dalje šuti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 218
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a