Obavijesti

News

Komentari 9

Medicinske sestre i liječnici su sve traženiji zbog iseljavanja

U strukturi najtraženijih zanimanja, prvih pet, koji čine više od četvrtine svih objavljenih oglasa, u studenom su i nadalje prodavač, konobar, kuhar i knjigovođa

VIDEO

Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u studenom je porastao na godišnjoj razini za 16,9 posto, a na mjesečnoj za 3,3 posto, objavio je u utorak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ), zamjećujući kako je u studenom i u prvih jedanaest mjeseci snažno porasla potražnja za liječnicima i stomatolozima te za medicinskim sestrama.

- U studenom je OVI indeks porastao za 16,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok desezonirane vrijednosti indeksa upućuju na rast i na mjesečnoj razini u iznosu od 3,3 posto - navodi se u objavi EIZ-a.

Analitičari Instituta pritom zamjećuju da, iako je potražnja za radom na temelju online indeksa slobodnih radnih mjesta u pojedinim mjesecima ove godine upućivala na usporavanje, rast prosječne vrijednosti indeksa u prvih jedanaest mjeseci ove, u odnosu na isto razdoblje lani, od 26,6 posto sugerira da je potražnja za radom snažno rasla i u ovoj godini.

- Čini se kako ekonomski oporavak, praćen snažnom emigracijom stanovništva u radnoj dobi, dovodi do nemogućnosti popunjavanja novootvorenih radnih mjesta u kratkom roku te se i u budućnosti očekuje rast broja online oglasa za slobodna radna mjesta - ističu iz EIZ-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako navode, u strukturi najtraženijih zanimanja, prvih pet, koji čine više od četvrtine svih objavljenih oglasa, u studenom su i nadalje prodavač, konobar, kuhar i knjigovođa, dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine učitelja zamijenio liječnik, odnosno stomatolog.

- Štoviše, broj oglasa kojima su se tražili liječnici i stomatolozi, a koji su činili 3,6 posto ukupnih oglasa u studenom, je u odnosu na isti mjesec 2017. porastao za više od 210 posto, dok je u prvih jedanaest mjeseci 2018. potražnja za liječnicima i stomatolozima porasla za 35 posto. Ako tome pridodamo da je u istom razdoblju broj oglasa kojima se traže medicinske sestre porastao za nešto više od 12 posto (u studenom za gotovo 70 posto), možemo zaključiti kako u sektoru zdravstva postoji ozbiljna potražnja za radnom snagom, vrlo vjerojatno prouzrokovana emigracijom upravo zaposlenika u tom sektoru - zaključuje se u objavi EIZ-a.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...