Obavijesti

News

Komentari 0

Međimurski krumpir-kalamper postao zaštićena robna marka

Međimurski krumpir-kalamper postao zaštićena robna marka
2

Kako bi smjeli koristiti naziv Međimurski kalamper, proizvođači će morati tražiti dozvolu. Udruga međumurskih proizvođača krumpira kontrolirat će tko i kako koristi taj zaštićeni naziv koji je od 30. listopada robna marka.

VIDEO

"Međimurski kalamper" je 30. studenog ove godine postao i službeno zaštićena robna marka. Međimurska je županije u ožujku ove godine pokrenula inicijativu s ciljem zaštite jednog od najprepoznatljivijih međimurskih poljoprivrednih proizvoda, a to je "Međimurski kalamper".

Vlasnik robne marke je Međimurska županija koja je Ugovor o korištenju dala Udruzi međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira, a župan Matija Posavec je imenovao stručno vodstvo koje odlučuje o dodjeli prava korištenja robne marke, vodi registar korisnika i provodi nadzor korištenja robne marke.

- U Međimurju, naročito na području općine Belica, krumpir se intenzivnije proizvodi od pedesetih godina prošlog stoljeća. Međimurski proizvođači pratili su i primjenjivali nove tehnologije i prilagođavali se zahtjevima proizvođača, tako da je krumpir vrlo brzo postao sinonim i zaštitni znak međimurske poljoprivrede. Do danas je krumpir ostao simbol općine Belica i hranitelj velikog broja obitelji koje žive na području općine, a i šire. U Međimurju se krumpir uzgaja na oko 2500 hektara, na kojima se proizvede oko 60.000 tona krumpira, što zadovoljava 70 posto hrvatskih potreba. U Međimurju se oko 800 proizvođača bavi uzgojem krumpira, te je 2000. godine osnovana Udruga međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira, koji je od danas službeno zaštićena robna marka - rekao je međimurski župan Matija Posavec.

Za sad su zahtjev za dodjelu prava uporabe robne marke "Međimurski kalamper" uputili Premuš - obrt za poljoprivredu i proizvodnju i trgovinu, Poljoprivredni obrt vl. Anđelko Krnjak, OPG Damir Mesarić, OPG Matija Mesarić, OPG Mirjan Dodlek, kojima je dodijeljeno pravo uporabe i korištenja robne marke. Registracijom žiga "Međimurski kalamper" koji je sada zaštićena robna marka, svi proizvođači na području Međimurja, zasigurno će unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju, te zaštititi i unaprijediti gospodarski, socijalni, kulturni, ekološki interes i ciljeve proizvođača merkantilnog krumpira.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a