Obavijesti

News

Komentari 9

Medved potpisao sporazum sa SAD-om o traženju nestalih

Medved potpisao sporazum sa SAD-om o traženju nestalih
2

Memorandum je potpisan na temelju Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja i groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, SAD ima podatke o 61 lokaciji poginulih i nestalih

VIDEO

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i direktor Agencije Ministarstva obrane SAD-a za traganje za nestalim i poginulim američkim vojnicima (DPAA) Kelly McKeague potpisali su u utorak Memorandum o suglasnosti u provođenju postupaka istraživanja, pronalaženja i prijenosa posmrtnih ostataka osoblja SAD-a nestalih na području Hrvatske tijekom Drugog svjetskog rata.

Memorandumom se formalizira i potvrđuje odlična suradnja dvaju ministarstava te utvrđuju međusobni odnosi i načini suradnje u istraživanju, traženju i prijenosu posmrtnih ostataka američkog osoblja za koje se vjeruje da su nestali na hrvatskom području tijekom Drugog svjetskog rata o trošku SAD-a.

- Memorandum je potpisan na temelju Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja i groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, a njime je jasno i jednoznačno definirano postupanje. Naša je ideja osnažiti suradnju sa Sjedinjenim Državama temeljenu na dosadašnjoj suradnji i iskustvima. Uvjeren sam da će ovaj Memorandum biti dobra osnova za daljne istraživanje 61 lokacije, ali i za uzajamni prijenos znanja i iskustva u potrazi za nestalim osobama - kazao je Medved.

- Uz već uhodanu suradnju s tijelima Njemačke, Italije i Slovenije s kojima imamo potpisane sporazume, ovim potpisom smo unaprijedili i suradnju sa Sjedinjenim Državama. Ministarstvo branitelja usko surađuje i s ostalim nadležnim tijelima u istraživanju grobalja iz Drugog svjetskog rata, a uz to neumorno i sustavno tražimo nestale osobe iz Domovinskog rata. Međunarodna i međuresorna suradnja jasno pokazuje kako nadležna tijela brinu o žrtvama rata, neovinsno o vremenu i okolnostima njihovog stradanja - rekao je ministar branitelja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

McKeague: Dobra suradnja i vjera da će se žrtve pronaći

- Ovaj posjet je izuzetno važna prilika koja pokazuje suradnju između dvaju država, a uspješne suradnje ne bi bilo bez truda Ministarstva branitelja, ali i vjere da će se žrtve rata pronaći. Traganje za onima koji su podnijeli najveću žrtvu u borbi vrijednost je koju Sjedinjene Države dijele s Hrvatskom. Riječ je u potrazi za odgovorima kojima možemo dati obiteljima nestalih, a što je vrlo human cilj - rekao je McKeague.

Američki veleposlanik: Trebate privući kapital iz SAD-a u RH
Američki veleposlanik: Trebate privući kapital iz SAD-a u RH

Direktor DPAA je podsjetio da se na području RH traga za 161 američkim zrakoplovcem nestalim u Drugom svjetskom ratu, a 'čije obitelji su obitelji zahvalne što je Hrvatska pristala potpisati Memorandum, što je dobar pokazatelj suradnje'.

Hrvatsko-američka suradnja započela je nizom sastanaka od veljače prošle godine na kojima je određen zajednički smjer i jačanje suradnje između dviju država budući da SAD raspolaže podacima o 61 lokaciji poginulih i nestalih američkih vojnika na teritoriju RH.

Kako dvije države nemaju potpisan međudržavni sporazum, američka strana iskazala je zainteresiranost za pokretanje i jačanje suradnje kroz prijedlog međunarodnog Memoranduma, ističu u Ministarstvu branitelja.

'Velika koalicija potrebna je da zaključimo Drugi svjetski rat'
'Velika koalicija potrebna je da zaključimo Drugi svjetski rat'

Podsjećaju da je Hrvatska već pružila pomoć u traganju i pronalaženju ostataka američkih vojnika, članova posade zrakoplova B-24Tulsamerican koji se 17. prosinca 1944. po povratku s borbene zadaće, srušio u neposrednoj blizini Visa.

Uz Ministarstvo hrvatskih branitelja kao koordinatora, u pretraživanju i ekshumaciji sudjelovalo je Ministarstvo obrane te Ministarstvo kulture. Međusobno su prethodno usaglašene nadležnosti i obveze navedenih nadležnih tijela, dok je Uprava za zatočene i nestale sudjelovala u nadzoru te provedbi aktivnosti, zaključuju u ministarstvu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1