Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Medved se sastao s Penavom i braniteljima: 'Prosvjeda će biti'

None Foto: Igor Soban/PIXSELL

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi odlučio je da neće nazočiti sastanku s Medvedom jer "ne žele da se njihova udruga stavlja u politički kontekst"...

U Ministarstvu hrvatskih branitelja u četvrtak je počeo sastanak ministra Tome Medveda s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata i vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom o prosvjedu u Vukovaru najavljenom za 13. listopada zbog neprocesuiranja ratnih zločina u Vukovaru.

Uoči sastanka Penava je novinarima potvrdio da ne odustaje od prosvjeda rekavši "ne očekuje ništa revolucionarno od sastanka".

Na upit kako komentira kritike svojih kolega iz HDZ-a, od premijera Andreja Plenkovića do raznih ministara, zbog organiziranja prosvjeda koji se doživljava kao udar na Vladu, odgovorio je kako "nema razloga sumnjati u ničiju dobronamjernost i dobrohotnost, a svatko ima svoj stav i poziciju".

Mislim da zastupamo istu politiku i nema potrebu davati prostora manipulacijama u javnosti. Pročitajte poziv na prosvjed pa će vam sve biti jasno, rekao je Penava.

ZBOG RATNIH ZLOČINA Ivan Penava: Prosvjeda će biti, a pritisci ništa ne bi promijenili

Predsjednik Hrvatskoga generalskog zbora Pavao Miljavac poručio je pak da problem procesuiranja ratnih zločina u Vukovaru treba gledati u sklopu procesa  mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja, u što je i osobno bio uključen 1998. godine.

Ili manji broj optužnica ili neće biti mirne reintegracije

Tada je izvršen silan pritisak na hrvatsku stranu, koja je podigla preko 2000 optužnica za ratne zločine, da smanji broj optužnica, pojašnjava Miljavac.

"Bilo je - ili ćete smanjiti broj optužnica ili neće biti mirne reintegracije, pa je onda ostalo tih 90-tak optužnica", kazao je Miljavac dodavši kako ratni zločini ne zastarijevaju pa se optužnice mogu i sada pokrenuti, ali za to se mora imati dokaze.

Na pitanje je li tadašnji predsjednik Republike Franjo Tuđman pogriješio što je pristao na smanjenje broja optužnica u zamjenu za mirnu reintegraciju Miljavac je odgovorio kako nije pogriješio jer bi u slučaju vojnog oslobađanja tog područja Hrvatska vojska imala velike gubitke.

Knin: Misa za Domovinu u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta ZBOG NAJAVE PROSVJEDA 'Naći ćemo rješenje': Medved će se sastati s braniteljima

"Bio bi veliki broj mrtvih, imali smo procjenu o preko 1500 mrtvih jer je to područje bilo jako utvrđeno, ravnica je, bio bi sasvim drugi način ratovanja", ustvrdio je Miljavac. 

U međuvremenu je Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi odlučio da neće nazočiti sastanku s Medvedom jer "ne žele da se njihova udruga stavlja u politički kontekst". Ostaju kod ranijih stajališta da podržavaju prosvjed i žele tematsku sjednicu Sabora o stavovima čelnika SDSS-a Milorada Pupovca.

Komentari (55)
  • Koliko je tih "Udruga"? Koliko milijardi oni sisaju? Zašto uopće takvi paraziti i postoje? Kako oni doprinose napretku društva?

    20. 9. 2018,   14:02
  • Među svim tim silnim tzv. braniteljskim udrugama doći će do međusobnih napetih situacija jer pokrivaju cijeli spektar od onih radikalno rušilačkih koje su povezane s krim miljeom poput šatoraša pa sve do do onih koje poštuju zakone i nastoje probleme riješiti na miran način. Biti će tu ucjena, prijetnji premaćivanjem i plinskim bocama, paljenjem vozila onih članova koje treba urazumiti kako bi prihvatili radikalnu opciju i još dosta toga.Ovo je trenutak kada taj alkoholizirani braniteljski šljam želi destabilizirati institucije države i izazvati nove izbore ili smijeniti Plenkija. Penava se već sada potpuno u tome izgubio i ne upravlja situacijom a na licu mu se vidi i strah od mogućih neželjenih posljedica !!..

    20. 9. 2018,   13:40
  • U svakom slučaju lijepo je vidjeti kako Medved, Culej i Đakić zastupaju Pupovca.

    20. 9. 2018,   13:29