Obavijesti

News

Komentari 4

Medvednicu i Savu povezat će ogromnom zelenom površinom

Medvednicu i Savu povezat će ogromnom zelenom površinom
3

Projektom su predvidjeli izgradnju pješačko-biciklističke staze od Zagrebačke ulice do Rasadnika, koja bi trebala biti završena još ove godine. Za četiri godine žele izgraditi centar za start-up tvrtke...

VIDEO

Mnogi nas Sesvećani već poznaju i pitaju za projekt, rekao je Radoslav Dumančić, tajnik udruge ‘Zelene i plave Sesvete’.

Zajedno s profesorima Bojanom Baletićem i Mladenom Jošićem, ‘Zelene i plave Sesvete’ u utorak su predstavile projekt koji dijeli ime s njihovom udrugom. Sesvete žele pretvoriti u istočni centar grada koji će služiti i kao mjesto življenja, a ne samo kao spavaonica.

- Dobar je primjer da građanska inicijativa surađuje s gradskom upravom - naglasila je na predstavljanju projekta Mirta Jozić, izaslanica gradonačelnika Bandića.

Mladen Jošić s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu smatra kako Zagreb mota postati decentraliziran.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Pokušavamo Sesvetama vratiti osnovne ljudske vrijednosti - rekao je Jošić. Kao glavni problem ističe građevinsko-urbanistički plan koji je star više od 40 godina, a mijenjan je samo djelomično.

- U Sesvetama postoje samo stambeni ili gospodarski objekti, a nedostaje javnih građevina - zaključuje Jozić te dodaje kako u gradskoj Skupštini postoji interes za izmjenama GUP-a.

Projektom su predvidjeli izgradnju pješačko-biciklističke staze od Zagrebačke ulice do Rasadnika, koja bi trebala biti završena još ove godine. Za četiri godine žele izgraditi centar za start-up tvrtke na području nekadašnje tvornice Sljeme. Prostor Sljemena postao bi južni dio centra Sesveta, koji bi potom spojili sa sadašnjim, sjevernim dijelom.

- Sesvete su presječene s brojnim cestama koje idu istok-zapad, zbog čega ne postoji osjećaj urbane cjeline - smatra profesor Bojan Baletić, također s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Baletić objašnjava kako im je želja spojiti sjeverni dio Sesveta, koji se nalazi podno Medvednice sa Savom na jugu. Cijeli prostor spojili bi golemim zelenim eko-parkom. Prostor uz Savu služio bi za rekreaciju, a uz njega bi izradili hotele i restorane. Silose Sljemena također ne bi rušili, već žele da oni postanu svojevrsni simbol Sesveta. Jedna od ideja je da se iskoriste za čuvanje arhivskog gradiva.

- Odredili bismo samo strateške mjere - objasnio je Jošić, koji smatra da projektom nitko ne bi bio na gubitku. Dio sredstava potrebnih za projekt financirao bi se iz gradskog proračuna, a dio od privatnog kapitala. Jošić naglašava kako je industriju potrebno preseliti iz centra u novi, gospodarski dio grada, smješten uz sjevernu obilaznicu jer ondje već postoji dobra povezanost autocestama s drugim gradovima. 

- Sesvete su najveća gradska četvrt u Zagrebu i po dobnoj strukturi bili bi najmlađi grad u državi. Ne bojimo se pametnih ljudi, želimo stvoriti izvanredni projekt - zaključio je Ante Damjanović iz ‘Zelenih i Plavih Sesveta’.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.