Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Meksiko: Andres Obrador je pobjednik predsjedničkih izbora

None Foto: EDGARD GARRIDO

Lider lijevo-desne koalicije Ricardo Anaya prema izlaznim anketama je drugi s oko 19 do 25 posto glasova, a treći je kandidat vladajuće Institucionalne revolucionarne stranke Jose Antonio Meade

Novi meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je da će održati fiskalnu disciplinu i tražiti prijateljske odnose sa SAD-om, obećavši da država neće konfiscirati privatnu imovinu, nakon uvjerljive izborne pobjede u nedjelju, prenose agencije.

Lopez Obrador (64), prvi ljevičarski predsjednik nakon više desetljeća u drugom po veličini gospodarstvu u Latinskoj Americi, u govoru je obećao poštivati građanske slobode i rekao da pod njegovom vladavinom "neće biti diktature".

Međutim, ponovio je obećanje dano u kampanji da će zbog moguće korupcije preispitati energetske ugovore koje su sadašnje vlasti potpisale s tvrtkama  upozorivši da će se nepravilnostima baviti Kongres te državni i međunarodni sudovi.

Lopez Obrador je izabran za predsjednika s najmanje 53 posto osvojenih glasova, objavio je predsjednik Državnog izbornog instituta Lorenzo Cordova.

Projekcija temeljena na prebrojavanju glasova u 7800 izbornih jedinica potvrdila je pobjedu Lopeza Obradora. Dobio je između 53 i 53,8 posto glasova.

Umjereni konzervativac Ricardo Anaya dobio je 22,8 posto, dok je Jose Antonio Meade iz Institucionalne revolucionarne stranke sadašnjeg predsjednika Enriquea Nieta dobio 16,3 posto.

Obrador bi na dužnosti predsjednika trebao naslijediti Enriquea Peñu Nieta iz Institucionalne revolucionarne stranke, koji od 2012. godine služi kao 57. predsjednik Meksika.

Izborna kampanja je već proglašena najkrvavijom u povijesti Meksika s najmanje 145 ubojstava političara.

Tijekom 2017. u Meksiku je zabilježen rekordan broj od 25.000 ubojstva.

Komentiraj, znaš da želiš!