Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mektić: Ilegalnog prisluškivanja hrvatskih dužnosnika nije bilo

None Foto: Robert Anić/Dalibor Urukalović/PIXSELL/Screenshot

Martina Dalić u petak je, komentirajući navode kako je BiH Obavještajno sigurnosna agencija (OSA) prisluškivala nju i Vladina povjerenika za "Agrokor" Antu Ramljaka, kazala da se na to ne obazire

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić odbacio je u petak optužbe da je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) prisluškivala hrvatske dužnosnike istaknuvši kako se radi o dezinformacijama te kako sigurnosne službe u BiH poduzimaju samo one mjere koje im dopuštaju ustav i zakoni kako bi štitile strateške državne interese.

"Nema nikakve obavještajne afere", kazao je Mektić novinarima u Sarajevu odgovarajući na pitanja u vezi s pisanjem zagrebačkog "Nacionala" o tome da je OSA navodno nezakonito prisluškivala hrvatske dužnosnike i poduzetnike.

"Ponovit ću da je ustavna i zakonska obveza obavještajnog i sigurnosnog sektora prikupljati informacije i podatke koji se odnose na ugrožavanje ustavnog i pravnog poretka i strateških ekonomskih interesa BiH, koji za posljedice mogu imati urušavanje ekonomskih temelja države. U tom kontekstu imamo pravo prikupljati informacije koje ugrožavaju ove interes BiH", kazao je Mektić dodajući kako je očevidno problem u tome što se neke interesne skupine osjećaju time pogođenima.

Najavio je kako će uskoro u Sarajevo stići ravnatelj hrvatske SOA-e ili netko od visokih dužnosnika te agencije te da će se tada o svemu detaljno razgovarati.

Razgovora o navednoj aferi s hrvatskom stranom bilo je i do sada i nikakvog problema nije bilo, tvrdi Mektić.

Ministar sigurnisti BiH je ipak izričit u tvrdnjama kako bosanskohercegovačka OSA nikoga nije ilegalno prisluškivala, niti je provodila bilo kakve operacije izvan granica BiH.

"Ništa nismo radili izvan BiH, ništa nije bilo upereno protiv inerese druge države, a posebice ne Hrvatske", kazao je Mektić dodajući kako su netočne ranije tvrdnje da je sam izjavio kako su prisluškivani hrvatski dužnosnici.

On je kazao kako su se na meti obavještajaca zapravo našle "pojedine skupine iz BiH, u sprezi sa skupinama izvan BiH" koje, kako je dodao, žele na nelojalan i nezakonit način ovladati dijelom strateških ekonomskih inetersa BiH, što može ugroziti ekonomske temelje države.

"Postupali smo isključivo u skladu sa zakonom i ustavom. Ako to podrazumijeva i posebne istražne mjere u smislu prisluškivanja i presretanja komunikacija i to ćemo koristiti, ali sukladno ustavi i zakonu", kazao je Mektić.

Dalić: Ne obazirem se nan navode o prisluškivanju

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić u petak je, komentirajući navode kako je bosanoskohercegovačka Obavještajno sigurnosna agencija (OSA) prisluškivala nju i Vladina povjerenika za "Agrokor" Antu Ramljaka, izjavila kako Hrvatska postoje institucije koje su za to zadužene, a da ona svoj posao obavlja normalno, ne obazirući se se na takve događaje.

"Ukoliko takve stvari postoje, hrvatska država ima institucije koje su zadužene baviti se tim pitanjima i eventualnim problemima. Ono što mogu reći jest da svoj posao obavljam normalno, potpuno se ne obazirući na takve događaje", kazala je  ministrica Dalić, odgovarajući na novinarske upite tijekom boravka u Osijeku.

Radi li se tu o stvarnim aktivnostima, time će se baviti oni koji su za to zaduženi, poručila je Dalić.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić boravila je danas u Osijeku, gdje je potpisala o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "Poduzetnički inkubator i akcelerator Antunovac" i susrela se s poduzetnicima. 

 

Zamjenik ministar sigurnosti BiH Mijo Krešić izjavio je, u intervju od petka, da se Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, koja se po medijskim navodima dovodi u svezu s nezakonitim prisluškivanjem gospodarstvenika i dužnosnika iz Hrvatske i BiH, ne smije zloupotrebljavati, dodavši da se posljednjih mjeseci pojačava pritisak na hrvatske dužnosnike u toj zemlji. 

Krešić: OSA se ne smije koristiti za političke pritiske

 "Činjenica je da je u posljednje vrijeme jako veliki pritisak na Hrvate u BiH, posebice na one koji obnašaju dužnosti na različitim razinama. OSA se ne smije miješati u takve aktivnosti jer ćemo svi platiti cijenu tih zlouporaba", rekao je Krešić u intervju za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista.

Hrvatski tjednik Nacional objavio je kako je OSA prisluškivala hrvatske gospodarstvenike i dužnosnike. 

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić (Srpska demokratska stranka) opovrgnuo je da su prisluškivani hrvatski dužnosnici, no pri tome  je potvrdio kako je OSA prisluškivala skupine hrvatskih gospodarstvenika kojima je cilj ekonomsko podrivanje BiH.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić upozorio je, međutim, kako se OSA ne može zloupotrebljavati, navodeći da bi to moglo dovesti do narušavanja unutarnjih odnosa u zemlji.

"OSA nije privatna institucija, nego institucija BiH koju financiraju porezni obveznici. Ovakve afere ostavljaju traga i posljedice na ukupne odnose u BiH. Hrvati su ovdje svoj na svome, u svojoj domovini BiH", dodao je.

Krešić je potvrdio kako, za razliku od ministra Mektića, nije raspolagao bilo kakvim informacijama oko akcija OSA-e, čime po zakonu ni ministar ni on ne mogu raspolagati. 

"Mi nemamo operativnu nadležnost nad radom policijskih agencija, i to je tako. Svaku priliku koristim da javno kažem čelnicima policijskih agencija da se ne petljaju u politiku", rekao je zamjenik ministra sigurnosti BiH.

Upitan oko izjava hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je upozorila na porast radikalizma i ekstremizma, zamjenik državnog ministra sigurnosti je ocijenio kako se radi u dugoročnom problemu.

"Nešto što nastaje i razvija se dvadeset i više godina, ne može iščeznuti preko noći. Puno novca i ljudskih resursa poreznih obveznika BiH te različitih međunarodnih institucija trošimo za suzbijanje radikalizma i ekstremizma. Moramo biti iskreni jedni prema drugima i to ne koristiti u dnevnopolitičke svrhe, ali isto tako i ne ignorirati", rekao je Krešić.

Komentari (2)
  • sve je bilo po pravilu struke hi hi hi.

    25. 9. 2017,   07:19
  • hahahaha pa dobro što taj ramljak i ta dalička sebi utvaraju zamišljaju a ja bi na koncu konca rekao da troše loše droge i da haluciniraju da sigurno njih prisluškuje soa iz bosne dajte odite u berbu gržđa zaraditi jednu dnevnicu pa nam onda recite tko vas prisluškuje i tko vas prati pa vi ste dvije obične nule i nemojte nas smarati s agrokorom cijeli scenario je već režiran samo gledate kako će te raspodijeliti pijen oadvoje u remetinac i u berbu grožđqa

    22. 9. 2017,   15:06