Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Menadžeri Uljanika osnovali su tajanstvenu tvrtku od 2 kune!

None Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Nije uhićen nitko od sadašnjih članova Uprave. Svi koji su pod istragom većinom su osnivači firme Arsenal koncept koju je prije tri godine osnovalo 14 menadžera Uljanika

Direktori Uljanika osnovali su prije tri godine zajedničku privatnu tvrtku Arsenal koncept za usluge poslovnog konzaltinga.

Arsenal Koncept je zaista neobična tvrtka čije poslovanje zaista odudara s obzirom na to da ju je osnovala Uljanikova menadžerska krema. Prema podacima poslovnog servisa Poslovna Hrvatska, imali su u 2017. za koju postoje zadnji podaci, tek dvije kune prihoda?!

I godinu prije, 2016. imali su tek 17 kuna prihoda. Svake godine su završavali u gubitku: 2015 s gubitkom od 4.800 kuna, a 2016. i 2017 godine s gubitkom od 2500 kuna.  Tvrtka je očito bila poslovno mrtva tih godina. UŽIVO: AKCIJA ULJANIK Plenković: Neću o detaljima, Nobilo: Vlada naložila uhićenja

Nije uhićen nitko od sadašnjih članova Uprava Uljanika koji su imenovani lani, kada je su problemi eskalirali. Većina menadžera koja je pod istragom osnivači su firme Arsenal koncept koju je prije tri godine osnovalo 14 menadžera Uljanika, piše Regional Express.

Među vlasnicima tvrtke ukupno je četrnaest Uljanikovih menadžerskih kadrova, s Giannijem Rossandom koji je ujedno i predsjednik Nadzornog odbora Arsenala i danas je uhićen. Priču o Arsenal konceptu je prvi objavio Poslovni dnevnik.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL Gianni Rossanda

Među osnivačima je i Hrvoje Markulinčić, dugogodišnji glasnogovornik i direktor tvrtke Uljanik Poslovno informacijski sustavi, koji je ujedno i u NO-u Arsenala.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL Hrvoje Markulinčić

Sada je, prema dostupnim informacijama, direktor Uljanikove tvrtke Brodo opus. U suvlasništvu Arsenal Konceptasu i do prošle godine članovi uprave Uljanika  Marinko Brgić, ali i Veljko Grbavac. Obojica su danas uhićeni

U strukturi je i Serđo Pajković, član uprave Uljanik Brodogradilišta. Elvis Pahljina je direktor Uljanik Pomorstva za usluge u morskom prijevozu još od 2013., predsjednik je NO-a Uljanik Strojogradnja Diesela te Uljanik financija, član u NO-u Uljanik Brodogradilišta i 3. maja, zamjenik je predsjednika NO-a Viktora Lenca i još prokurist u tvrtki 3. maj 723 za brodogradnju od rujna prošle godine.

U Arsenalu je i bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan, te Enco Vitasović koji je na čelu Uljanikove tvrtke Shipbuilding Computer Sistems, a bio je aktivan i u strukturama Uljanik Tenis kluba.

Rijeka: Radnici 3. maja blokirali ulaz u brodogradiliÅ¡te POZADINA UHIĆENJA Okidač za istragu je nestanak 560 milijuna kuna iz '3. maja'

Silvan Kranjc bivši je direktor Uljanik Brodogradilišta, a bio je na poziciji predsjednika NO-a Uljanik Proizvodnja opreme. Renis Pavletić bio je šef konstrukcije u Uljaniku, a sada je, prema informacijama iz grupacije, savjetnik Uprave. Milko Mihovilović direktor je Uljanik Strojogradnja Diesela, a Kazimir Pavletić glavni je menadžer u Uljanik Standardu.

Armando Banković od 2016. godine je direktor Uljanik Proizvodnja opreme Vodnjan. Većina od ovih direktora još je na nekim pozicijama u nadzornim odborima.

Kada su iz sindikata i radničkog vijeća Uljanika 'snimili' osnivanje ove tvrtke, Rossanda im je, kako kažu, pojasnio kako je intencija bila da se pripreme za eventualnu kupnju dionica Uljanika bude li došlo do takvog scenarija. Slučaj neodoljivo podsjeća na aferu Spice u kojoj se u medijima baratalo sa sličnim modelom menadžerskih kombinacija.

Jedini iz kruga glavnih iz Uljanikove menadžerske mreže kojeg nema u Arsenal konceptu je aktualni direktor riječkog 3. maja Maksimilijan Percan. Međutim, u NO-u zajedničke tvrtke sjedi njegov otac Dalio Percan.

Percan je inače u 3. maj stigao iz Uljanika, a lojalnost vlasnicima iz Pule pokazao dajući Uljaniku pozajmicu u iznosu od 523 milijuna kuna. Iako je imao instrument osiguranja, nije ga aktivirao po isteku ugovorenih rokova, a iz internih izvora čuje se i da je Percan tako vrijednu pozajmicu dao bez potrebnog odobrenja Nadzornog odbora. Unatoč svemu, dobio je razrješnicu glavne skupštine za poslovanje 3. maja u prošloj godini. 

Uhićeni Anton Brajković, bivši menadžer Uljanika i suvlasnik Uljanik Plovidbe, nije jedan od osnivača Arsenal Koncepta.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Komentari (78)
  • Dok ne pocnu oduzimati imovinu nece biti kraja lopovima. Uzmite im auta, jahte i vile pa neka dokazu kako su stekli. Ako dokazu svaka cast ako ne dokazu onda vrati koko sto si pozobala.

    26. 3. 2019,   12:32
  • gdje su pare poreznih obveznika?? 35 milijardi kunića!

    26. 3. 2019,   12:28
  • Sad kad krene suđenje stoljeća, mislim na 100 godina sudske trakavice.

    26. 3. 2019,   12:35