Obavijesti

News

Komentari 12

Mencinger: Izbjeglice bi mogla financirati ECB, to je dovoljno

Mencinger: Izbjeglice bi mogla financirati ECB, to je dovoljno
4

Politika ECB-a nije namijenjena financiranju izbjeglica pa bi dio eura iz programa kvantitativnog olakšanja trebalo usmjeriti u proračune članica kako bi ih financirale

VIDEO

Strahovi kako troškovi velikog vala izbjeglica mogu ugroziti europsko gospodarstvo nemaju nikakvog ekonomskog temelja, a 60 milijardi eura, koliko kroz politiku "kvantitativnog olakšanja" radi stimuliranja novog rasta svaki mjesec emitira Europska centralna banka (ECB), bilo bi dovoljno za uzdržavanje čak tri milijuna izbjeglica u iduće tri godine, ako bi ih u Europu toliko došlo, tvrdi poznati slovenski ekonomist Jože Mencinger.

Prema "crnom scenariju", u Europu bi idućih nekoliko godina moglo doći najviše tri milijuna migranata, a čak da svi ostanu nezaposleni, oni bi EU godišnje stajali 22 milijarde eura, što je samo 1,69 promila europskog BDP-a, naveo je Mencinger za ljubljanski list "Dnevnik" od subote. 

Po njegovoj ocjeni, to bi bio sasvim neznatan trošak za europsku ekonomiju u cjelini koju čine države sa ukupno 508 milijuna stanovnika. 

Ako bi se umjesto u banke i financijske ustanove financijski stimulusi ECB-a usmjerili u kredite za poduzeća, a malim dijelom i u financiranje dolaska migranata, to bi po Mencingerovim prosudbama zapravo imalo pozitivan ishod na potrošnju i gospodarstvo.

Ako bi migranti bili financirani  preko ECB-a i sustavom jedinstvenih socijalnih transfera koji bi važio za sve, to bi onda otklonilo i rasprave o kvotama za migrante kojima se sada suprotstavljaju neke zemlje Višegradske skupine, ocijenio je slovenski makroekonomist.

Naravno da politika ECB-a nije namijenjena financiranju izbjeglica, ali je i sadašnja migrantska kriza nešto izuzetno, pa bi dio eura iz programa kvantitativnog olakšanja trebalo usmjeriti u proračune članica kako bi financirale izbjeglice i migrante, ocjenjuje Mencinger koji smatra da je dosadašnja politika štednje koja se forsira u EU-u bila pogrešna, te da stvara pretpostavke za novu krizu.

Prema Mencingerovim riječima, Europu ne ugrožavaju izbjeglice, ali je ugrožava bodljikava žica.

 Žica je oduvijek bila i bit će simbol neprijateljstva i patnje i na našu će bodljikavu žicu tako gledati povijest, kazao je Mencinger, dodavši kako je riječ o "nepromišljenom i nedjelotvornom činu" jer žica neće zaustaviti konflikte niti spriječiti migracije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca