Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Merkel: Europa se u ovom trenutku nije sposobna braniti

None Foto: Reuters

Merkel je u govoru uoči 70. godišnjice NATO-a podsjetila na njegov značaj za vrijeme hladnog rata. Opisala ga je kao "bedem" slobode i mira

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je izrazila posvećenost NATO-u i rekla da njezina zemlja treba preuzeti veću odgovornost u vojnom savezu.

- Europa se u ovom trenutku nije sposobna braniti, rekla je Merkel u Bundestagu u Berlinu. 

Njemačka treba raditi na jedinstvu u NATO-u i istovremeno priznati da je Turska težak partner kojega treba zadržati u savezu zbog strateških razloga, dodala je. 

Merkel je u govoru uoči 70. godišnjice NATO-a podsjetila na njegov značaj za vrijeme hladnog rata. Opisala ga je kao "bedem" slobode i mira. 

SUSRELA SE S PLENKOVIĆEM Solberg: Integracija zapadnog Balkana u NATO i EU je važna

Odala je počast "našim prijateljima iz Amerike" i naglasila doprinos NATO-a za stabilnost na Balkanu i u Afganistanu. 

Njemačka se pokušava suprotstaviti nedavnoj primjedbi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da je transatlanski savez u stanju "moždane smrti". 

Čelnici država i vlada NATO-a sudjelovat će na sastanku na vrhu sljedeći tjedan u Londonu.

Komentari (10)
  • Kancelarka Merkel je izgleda zaboravila koliko je ona odgovorna što je situacija u NATO-u takva, ako je zaista takva. Sve to pokazuje koliko su neodgovorni mnogi političari u Europi. Gledaju samo svoju guzicu.

    27. 11. 2019,   18:38
  • Ajde ženo laganini u mirovinu i šetaj sa kućnim ljubimcem po prirodi, sadi cvijeće, beri gljive i tako to. Pusti nas na miru tako ti Boga.

    28. 11. 2019,   14:41
  • Kakav NATO kkvi bakrači,Eu se zbog Tebe nije u stanju braniti protiv običnih migranata. Rusija da zaista hoće NATO bi pao za 2 tjedna.

    27. 11. 2019,   15:51