Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Merkel i Hollande u EP: Ovo je ili afirmacija ili kraj Europe...

None Foto: REUTERS 5

Zastupnici u EP uglavnom su podržali poruke Hollandea i Merkel. Euroskeptici Nigel Farage i Marine Le Pen kritizirali su njihove pozive za jačom integracijom EU

Zastupnicima u Europskom parlamentu u srijedu su se zajedno obratili francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel.

- Europa mora biti na razini izazova ustanka koji je natjerao tisuće i tisuće izbjeglica da pobjegnu iz Sirije, gdje svi, uključujući Iran, Rusiju i Zapad, moraju tražiti političko rješenje - poručio je Hollande te dodao kako je ''rizik neuspjeha totalni rat''. 

- Danas nije riječ o više ili manje Europe, nego o afirmaciji Europi ili kraju Europe. Kraj Europe značio bi povratak na nacionalne granice, kraj zajedničkih politika, napuštanje eura - zaključio je Hollande, a njegov je govor pljeskom popratila većina zastupnika. 

Kancelarka Merkel istaknula je kako su zemlje Europe ''jače zajedno nego odvojeno'', a kao primjer je navela dužničku krizu kojoj je, naglasila je, osigurano jedinstvo eurozone. 

Merkel: Na izbjeglice ne treba gledati kao na anonimnu masu

Merkel se u svojem govoru osvrnula na Ukrajinu, klimatske promjene, budućnosti eura, ali najviše je govorila o izbjegličkoj krizi. Istaknula je da se treba pozabaviti uzrocima krize, prvenstveno ratom u Siriji te dodala da na izbjeglice ne treba gledati kao na anonimnu masu nego kao na pojedince, pri čemu se treba držati najviših standarda zaštite ljudskih prava.

Kritizirala je postojeći Dublinski sustav, prema kojem je prva zemlja u EU-u u koju uđe izbjeglica dužna razmatrati zahtjev za azil. Kazala je da je taj mehanizam zastario i da je potreban novi kojim će se teret među članicama pravednije podijeliti. 

Le Pen Hollandea nazvala vicekancelarom

Uslijedila je rasprava u kojoj su zastupnici podržali istupe Hollandea i Merkel. Poznati euroskeptici Britanac Nigel Farage i Francuskinja Marine Le Pen kritizirali su njihove pozive za jačom integracijom EU. 

Marine Le Pen je Hollandea oslovila ''vicekancelarom''. 

- Ne mogu vas osloviti kao predsjednika jer je Francuska potpuno podređena diktatu Njemačke - poručila je Hollandeu Le Pen. 

Komentari (62)
  • Ova je dovela EU do kraja a sada je kao zabrinuta

    7. 10. 2015,   19:14
  • Afirmacija ili kraj Europe?? Nisam Euroskeptik, ali sam kriticar ovakve EU, prije svega jer je ocito postala unija neravnopravnih drzava- naroda. Europa sa dvije, tri ili vise brzina je samo priznanje te neravnopravnosi, a ideja Europljana je bila oprecna shvatanju danasnje Francuske i Njemacke. Ma koliko god to godilo uhu Merkel i Hollandea da su lokomotiva, nesmije se zaboraviti da je ispusni zrak te lokomotive oneciscen i smeta normalnom razvoju EU-a. Vjerujem da bi "lokomotivu" trebalo odvesti na tehnicki pregled, ovakva sada je preslaba da povuce dva vagona a kamoli skoro trideset.

    7. 10. 2015,   19:52
  • Kaj se javlja ovaj francuski kepec koji je sa amerima i englezima rasturao Libiju, Siriju,Irak,a sad kad su Rusi rekli dosta je bilo, on bi tražio političko rješenje.Ratni zločinac,baš kao i Obama.

    7. 10. 2015,   19:50