Obavijesti

News

Komentari 62

Merkel i Hollande u EP: Ovo je ili afirmacija ili kraj Europe...

Merkel i Hollande u EP: Ovo je ili afirmacija ili kraj Europe...
5

Zastupnici u EP uglavnom su podržali poruke Hollandea i Merkel. Euroskeptici Nigel Farage i Marine Le Pen kritizirali su njihove pozive za jačom integracijom EU

VIDEO

Zastupnicima u Europskom parlamentu u srijedu su se zajedno obratili francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel.

- Europa mora biti na razini izazova ustanka koji je natjerao tisuće i tisuće izbjeglica da pobjegnu iz Sirije, gdje svi, uključujući Iran, Rusiju i Zapad, moraju tražiti političko rješenje - poručio je Hollande te dodao kako je ''rizik neuspjeha totalni rat''. 

- Danas nije riječ o više ili manje Europe, nego o afirmaciji Europi ili kraju Europe. Kraj Europe značio bi povratak na nacionalne granice, kraj zajedničkih politika, napuštanje eura - zaključio je Hollande, a njegov je govor pljeskom popratila većina zastupnika. 

Kancelarka Merkel istaknula je kako su zemlje Europe ''jače zajedno nego odvojeno'', a kao primjer je navela dužničku krizu kojoj je, naglasila je, osigurano jedinstvo eurozone. 

Merkel: Na izbjeglice ne treba gledati kao na anonimnu masu

Merkel se u svojem govoru osvrnula na Ukrajinu, klimatske promjene, budućnosti eura, ali najviše je govorila o izbjegličkoj krizi. Istaknula je da se treba pozabaviti uzrocima krize, prvenstveno ratom u Siriji te dodala da na izbjeglice ne treba gledati kao na anonimnu masu nego kao na pojedince, pri čemu se treba držati najviših standarda zaštite ljudskih prava.

Kritizirala je postojeći Dublinski sustav, prema kojem je prva zemlja u EU-u u koju uđe izbjeglica dužna razmatrati zahtjev za azil. Kazala je da je taj mehanizam zastario i da je potreban novi kojim će se teret među članicama pravednije podijeliti. 

Le Pen Hollandea nazvala vicekancelarom

Uslijedila je rasprava u kojoj su zastupnici podržali istupe Hollandea i Merkel. Poznati euroskeptici Britanac Nigel Farage i Francuskinja Marine Le Pen kritizirali su njihove pozive za jačom integracijom EU. 

Marine Le Pen je Hollandea oslovila ''vicekancelarom''. 

- Ne mogu vas osloviti kao predsjednika jer je Francuska potpuno podređena diktatu Njemačke - poručila je Hollandeu Le Pen. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke