Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Merkel je odgovorila Trumpu: 'Moramo se boriti za Europu'

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je u subotu da se multilateralni svjetski poredak raspada, ali da to ne znači da ga treba uništiti, očito kritizirajući Trumpovu izolacionističku politiku

Moramo se boriti za Europu, moramo se boriti za multilateralizam, protiv onih koji misle da sve mogu sami, rekla je Merkel na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu.

SAD i Njemačka trenutno se spore oko Irana, obrambenog proračuna i plinovoda Sjeverni tok koji bi trebao dovoziti ruski plin u Njemačku.

Berlin je zabrinut za multilateralnu suradnju nakon povlačenja SAD-a pod predsjednikom Donaldom Trumpom iz nekoliko međunarodnih ugovora, uključujući Pariški klimatski pakt i iranski nuklearni sporazum, oba potpisana 2015..

- Tko će pokupiti komadiće raspadajućeg svjetskog poretka? Mi. Svi mi, zajedno - poručila je Merkel u govoru koji je izazvao snažan pljesak sudionika konferencije.

GER,  31. Parteitag der CDU Deutschlands in Hamburg | Autor: NordPhoto/NordPhoto/PIXSELLNordPhoto/PIXSELL Foto: NordPhoto/NordPhoto/PIXSELLNordPhoto/PIXSELL

Njezin dugoočekivani nastup može se smatrati odgovorom na Trumpovu politiku 'Amerika na prvom mjestu'. 

Kritizirajući američku trgovinsku politiku, rekla je da je šokirana izjavama američkih dužnosnika da su njemački automobili prijetnja nacionalnoj sigurnosti SAD-a.

- Jesu li njemački automobili, uključujući one koji se proizvode u SAD-u, prijetnja? Šokirani smo - rekla je Merkel pred okupljenim političarima i diplomatima, uključujući i Trumpovu kćerku Ivanku Trump.

Odbacila je kritike da će Sjeverni tok učiniti Njemačku ovisnom o ruskom plinu i postavila pitanje isplativosti američkog LNG-a koji SAD želi prodavati europskim saveznicima.

CSU Party Congress 2019 / Election of the party leader. 'NAUČILI SMO LEKCIJU' Šefica CDU-a: Ne bi postupila kao Merkel u izbjegličkoj krizi

- Ruski plin uvozili smo u vrijeme Hladnoga rata, a SAD svoj ukapljeni plin proizvodi zadnjih nekoliko godina. Je li taj plin isplativ - upitala je Merkel.

I Moskvu i Washington kritizirala je zbog povlačenja iz sporazuma o nuklearnim raketama srednjega dometa (INF) iz 1987..

- To je jako zanimljivo. Sporazum su otkazali SAD i Rusija, a tiče se naše sigurnosti. To nije samo stvar SAD-a i Rusije - istaknula je kancelarka i podržala pregovore dviju starih rivala u koje bi trebalo uključiti i rastuću silu Kinu.

Nakon kancelarke trebao bi govoriti američki potpredsjednik Mike Pence, koji je na ovotjednoj konferenciji u Varšavi prozvao EU jer pokušava zaobići američke sankcije Iranu, upozorivši da će to dodatno udaljiti SAD i Europu.

FILE PHOTO: U.S. Vice President Mike Pence delivers a speech in Washington | Autor: Chris Wattie/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: Chris Wattie/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

No Merkel se upitala pomaže li otkazivanje ugovora cilju da se Teheran ne domogne atomskog naoružanja i balističkih raketa koje mogu biti prijetnja susjedima u regiji.

Jednako misli i o jednostranoj Trumpovoj odluci o povlačenju iz Sirije.

- Je li dobro povući vojnike iz Sirije? Neće li to osnažiti utjecaj Rusije i Irana - pita se Merkel.  

Pence će vjerojatno ponoviti Trumpov zahtjev Njemačkoj da poveća obrambeni proračun na 2 posto BDP-a u skladu s NATO-ovim ciljem.

100th anniversary commemoration of the Armistice, in Paris A TRUMP SE PROTIVI Merkel: 'Njemačka i Francuska žele stvoriti europsku vojsku'

Merkel je rekla da se Berlin kreće prema tome cilju i da je posljednjih godina već povećao obrambeni proračun, demonstrirajući predanost NATO-u kao vojne komponente međunarodne suradnje. 

- Trebamo li NATO? Da, trebamo ga - rekla je Mekrel dodajući da pristupanje najnovije članice Sjeverne Makedonije pokazuje da je Savez i dalje atraktivan. 

Komentari (7)
  • Čuj to ovo, "trebamo se boriti za europu". a pustila milijun barbara unutra

    16. 2. 2019,   14:54
  • Na redu je RASPAD i razlaz oko sankcija i politike prema Iranu !

    16. 2. 2019,   13:43
  • Neka ovu staru babu više neko makne ili još bolje smakne

    16. 2. 2019,   13:12