Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Merkel: Ovo je veliki rez za EU; Hollande: Europa je na kušnji

None Foto: Reuters/Pixsell

S velikim žaljenjem smo primili vijest o odluci građana Velike Britanije o izlasku iz Europske unije. EU je dovoljno jaka kako bi dala odgovore na današnji dan, rekla je Merkel

Službeni Berlin izrazio je u petak žaljenje zbog ishoda referenduma o izlasku Velike Britanije iz Europske unije, a Angela Merkel je za ponedjeljak sazvala čelnike Francuske, Italije i Europskog vijeća na izvanredni sastanak u Berlin.

"S velikim žaljenjem smo primili vijest o odluci građana Velike Britanije o izlasku iz Europske unije. Mislim da ne smijemo okolišati: ovaj dan predstavlja veliki rez za Europsku uniju i integracijske procese unutar Unije“, rekla je Angela Merkel na izvanrednoj konferenciji za novinare.

"Nema jednostavnih i brzih rješenja za novu situaciju. Ali Europska unija je dovoljno jaka kako bi dala odgovore na današnji dan“, rekla je Merkel.

Dodala je da je za ponedjeljak na izvanredni sastanak u Berlin pozvala predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, francuskog predsjednika Francoisa Hollandea i talijanskog premijera Matea Renzija. Također je s predstavnicima parlamentarnih stranaka za utorak dogovorila izvanrednu sjednicu Bundestaga na kojoj će biti riječi o posljedicama Brexita.  

"27 zemalja Europske unije moraju dokazati kako ovaj problem mogu riješiti bez nepromišljenih poteza“, zaključila je kancelarka.

Vicekancelar i predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke Sigmar Gabriel pokušao je nakon prvih vijesti iz Velike Britanije smiriti situaciju.

"Brexit ne znači kraj Europe. To je je pucanj upozorenja, ali to ne znači da ćemo sad prekinuti sve puteve“, rekao je Gabirel i ukazao na činjenicu da je većina mladih Britanaca glasovala za ostanak u Europskoj uniji. „Europi je potreban novi početak“, dodao je Gabriel.

Ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier smatra da je je Brexit šok, ali i prilika za "zbijanje redova“ u Europskoj uniji.

"Ovo nije jednostavni dan za Europu. No upravo sad je potrebno da preostalih 27 članica udruži snage kako bi prebrodili i ovu krizu“, rekao je Steinmeier u prvoj reakciji na rezultate referenduma o izlasku Velike Britanije iz Europske unije.

Šef zastupničkog kluba SPD-a Thomas Oppermann ukazao je i na mogućnost škotskog referenduma o izlasku iz Velike Britanije.

"Ja bih bio jako sretan kada bi mogao Škotima u Europi zaželjeti dobrodošlicu“, rekao je Oppermann.

Predsjednik bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU) Horst Seehofer ustvrdio je kako je ishod referenduma signal da se mora prestati s "centralizmom“ iz Bruxellesa.

"Europska unija mora sada odaslati jasan signal da je spremna na politiku reformi“, rekao je Seehofer.

Dietmar Bartsch, predsjednik zastupničkog kluba stranke Ljevica upoziro je i na to da bi ishod referenduma u Velikoj Britaniji mogao predstavljati poticaj za populiste u ostatku Europe.

"Ovdje su pobijedili nacionalisti i populisti i bojim se da će to ojačati slične snage u Europi. Nadam se da će sad političar učiniti nešto protiv jačanja populista“, rekao je Bartsch.

U prvim komentarima o ishodu referenduma u Velikoj Britaniji se ističe kako je tema migracije tijekom kampanje koja je prethodila referendumu igrala veliku ulogu te se povlače paralele sa situacijom u ostaku Europe te moguće jačanje desno-populističkih snaga.

U Njemačkoj je godinu dana uoči održavanja parlamentarnih izbora stranka Alternativa za Njemačku (AfD) koja se profilira isključivo kroz politiku odbijanja migracije, u stalnom uzletu.

Predsjednica AfD-a Frauke Petry izravno je optužila njemačku kancelarku za ishod referenduma o Brexitu.

"Mislim da je Angela Merkel svojom izbjegličkom politikom građane Velike Britanije otjerala iz Europske unije", rekla je Petry. 

Cipras: Ovo je simptom dublje bolesti

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je u petak da je britanska odluka da napusti EU simptom dublje bolesti u Europi koju treba hitno liječiti.

Cipras je kritizirao europske države koje ističu svoju suverenost kada treba zatvoriti put izbjeglicama, ali tu suverenost zaboravljaju kad drugima nameću strogu štednju.

"Europa koja zatvara svoje granice izbjeglicama, a otvara ih nametnutoj štednji, takva Europa je obezrvijedila svoje temeljne vrijednosti", kazao je Cipras.

"Stroga štednja samo je povećala nejednakost između sjevera i juga, a odbijanje podjele tereta u dužničkoj i migrantskoj krizi samo su povećali nevolje u Europi", rekao je Cipras.

"Hitno nam treba nova vizija i novi početak ujedinjene Europe, za bolju Europu. Socijalniju i demokratskiju", poručio je Cipras.

Hollande kaže da je Europa na kušnji

Francuski predsjednik Francois Hollande britansku je odluku o izlasku iz EU-a u petak nazvao "bolnim izborom", dodavši da je Francuska i Europa moraju poštovati. 

Rekao je da će se uskoro primijeniti postupak izlaska Britanije iz EU-a, ali je istaknuo da Francuska kani nastaviti suradnju sa svojim susjedima. 

Odluka o Brexitu "Europu stavlja na tešku kušnju", ona se više ne može ponašati kao prije i odsad se "mora koncentrirati na ono temeljno", kazao je Hollande.

"Odluka Britanaca stavlja Europu na kušnju", rekao je francuski predsjednik izrazivši duboko žaljenje zbog toga "bolnog izbora". 

"Europa se više ne može ponašati kao ranije.... U ovom trenutku i okolnostima mora pokazati svoju čvrstinu i snagu. Postoji velika opasnost kada su posrijedi ekstremizmi i populizmi... Europa je velika ideja, a ne samo veliko tržište", rekao je, potvrdivši da će se u ponedjeljak u Berlinu sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a u utorak sudjelovati u radu Europskog vijeća.

"Francuska će se založiti za to da se Europa koncentrira na ono temeljno", obećao je francuski predsjednik, kazavši da su to "sigurnost, investiranje u rast i zaposlenja, socijalno i fiskalno usklađivanje, kao i jačanje eurozone i demokratske vlasti".

Komentari (194)
  • EU je kao ideja super stvar, ali je zbilja otisla korak predaleko. EU je danas nista drugo nego nedemokratska biroktratska masinerija u kojoj preko 11 000 ljudi koje placa imaju place vece od Merkelice i Camerona. Od 7 tijela, gradjani biraju 1 ili 2. EU bi trebao biti samo dogovor slobodnog prolaza robe i standardizacije nekih stvari, a ne oponasat mega drzavu koja moze pregazid drzave zakone svojim zakonima. Bilo bi mi draze da se pokrenula reforma unije, ali ne mogu krivit Britance. Od sedamdesetak zakona protiv kojih su bili su morali svaki implementirat. Takoder zasto bi se EU mogla mjesat u to koliko ce koja drzava primit ljudi, to bi trebalo apsolutno biti unutarnji problem drzave.

    24. 6. 2016,   14:21
  • Merkelice dovedi jos malo izbjeglica pa ce raspad bit i znatno brzi

    24. 6. 2016,   14:33
  • Pa engezi ce ustediti dva proracuna izlaskom iz tamnice naroda,ovo nije rez za eu vec rez za njemacku koja prakticki ima administratorska prava nad cijelom eu.

    24. 6. 2016,   14:10