Obavijesti

News

Komentari 26

Merkel se oprostila od CDU-a: 'Bila mi je čast i zadovoljstvo'

Merkel se oprostila od CDU-a: 'Bila mi je čast i zadovoljstvo'
1

Mi smo kao stranka nevjerojatno jaki kada smo složni: mi možemo preokrenuti negativne trendove i na kraju ipak pobijediti na izborima. Samo ako smo složni, rekla je Merkel

VIDEO

Njemačka kancelarka i predsjednica vladajuće Kršćansko-demokratske stranke (CDU) Angela Merkel zahvalila se, na stranačkoj konvenciji u petak u Hamburgu, na povjerenju stranačkome članstvu istaknuvši u svom posljednjem govoru u svojstvu predsjednice stranke kako joj je bila čast biti 18 godina na čelu CDU-a.

„Bila mi je čast, bilo mi je zadovoljstvo“, rekla je Merkel na kraju svog 35-minutnog govora iza kojeg je uslijedio desetominutni pljesak sudionika stranačkog kongresa u Hamburgu, na kojem se u tijeku poslijepodneva bira novi predsjednik ili predsjednica stranke i vjerojatno budući kancelarski kandidat demokršćanske Unije CDU/CSU.

Angela Merkel je u svom govoru pozvala CDU da zadrži jedinstvo stranke ali i njemačkog društva.

„Sada se moramo koncentrirati na to da, pored jedne stranke poput AfD-a na desnom krilu političkog spektra i u polariziranom društvu, ujedinimo krajnosti: staro i mlado, istok i zapad, jake i slabije, domaće i doseljenike“, rekla je Merkel.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ona je istodobno priznala i sporne odluke koje je donijela kao predsjednica stranke i kao kancelarka i spomenula ukidanje vojne obveze i migrantsku krizu koje su utjecale na unutarstranačke podjele.

„Oni koji služe zemlji moraju raditi sve što je u njihovoj moći kako bi postigli unutarnji mir i zajedništvo države. Ali oni uvijek moraju razmišljati o tome što osobno mogu učiniti na tom polju. I plod mog razmišljanja vam je poznat“, rekla je Merkel aludirajući na odluku s kraja listopada da se više ne kandidira za predsjednicu CDU-a, čime je praktički isključila mogućnost ponovnog kandidiranja za poziciju kancelarke nakon ovog izbornog razdoblja koje završava 2021.

Merkel je tijekom svog govora podsjetila i na stanje u kojem se 2000., kada je ona izabrana na čelo stranke, nalazio CDU.

„To je bila stranka koja se nakon skandala oko tajnih donatora nalazila na dnu. Ali nam je uspjelo radom ponovno vratiti se na vrh. Svima smo pokazali“, rekla je Merkel.

„Mi smo kao stranka nevjerojatno jaki kada smo složni: mi možemo preokrenuti negativne trendove i na kraju ipak pobijediti na izborima. Samo ako smo složni“, rekla je Merkel i istodobno priznala kako je u posljednje vrijeme bilo previše razlika posebice unutar demokršćanske Unije CDU/CSU.

Poslanici kongresa Angeli Merkel su zahvalili transparentima na kojima je između ostalog pisalo: „Hvala ti, šefice“.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...
Umro je Josip Manolić (104)
NAJDUGOVJEČNIJI POLITIČAR

Umro je Josip Manolić (104)

Preminuo je Josip Manolić, jedan od najdugovječnijih hrvatskih političara. Bio je drugi predsjednik Vlade Republike Hrvatske i bivš visokopozicionirani pripadnik UDBA-e