Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Merkel u Auschwitzu: Donirala 60 milijuna eura muzeju žrtava

None Foto: ROBERT MICHAEL/DPA/PIXSELL

Ta će sredstva učvrstiti položaj Njemačke kao najvećeg donatora zaklade koja financira očuvanje tog mjesta logora u Poljskoj koja je tada bila pod nacističkom okupacijom

Angela Merkel će u petak po prvi put u 14 godina na funkciji kancelarke posjetiti mjesto koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau, a donijet će i 60 milijuna eura donacije kako bi se pomoglo u očuvanju tog mjesta sjećanja, objavio je tamošnji muzej. 

Merkel se nije suzdržavala priznati njemačku odgovornost za zločine počinjene u Drugom svjetskom ratu, no ovim posjetom će nastaviti tradiciju posjeta bivših kancelara prije no što joj završi mandat. Ona je ranije posjećivala druga mjesta koncentracijskih logora, te se susrela s preživjelima iz Auschwitza. 

- Auschwitz je muzej, ali i najveće groblje na svijetu. Sjećanje je ključno za izgradnju sadašnjosti i budućnosti - rekao je direktor muzeja Piotr Cywinski uoči posjeta njemačke čelnice koji se odgađa na poziv zaklade Auschwitz. 

Merkel će donaciju objaviti na 10. godišnjici uspostave zaklade Auschwitz-Birkenau. Polovica iznosa dolazi iz blagajne savezne, a polovica od regionalnih vlada. 

Ta će sredstva učvrstiti položaj Njemačke kao najvećeg donatora zaklade koja financira očuvanje tog mjesta logora u Poljskoj koja je tada bila pod nacističkom okupacijom. Vjeruje se kako je u logoru živote izgubilo više od milijun ljudi. Nacisti su ubili više od 3 milijuna od sveukupno 3,2 milijuna Židova u Poljskoj, što je oko polovice Židova ubijeno u holokaustu.  

Njemačka donacija će primjerice osigurati daljnje očuvanje 30 baraka u Birkenauu. 

- Velik dio zgrada nije izgrađen da bi dugo trajao - ističe Cywinski, dodavši kako zaklada treba između 4,2 do 4,7 milijuna eura godišnje za nastavak konzervacije. 

 

Komentari (7)
  • Za sve daju pare al svom narodu ništa koja je ovo elita političara da tlace svoj narod svi političari svih zemalja isto to rade

    5. 12. 2019,   23:07
  • Pošto pobjednik piše povijest ništa ja njima ne vjerujem.....

    6. 12. 2019,   00:02
  • Kud političari razbacuju novce ne pitajući narod za dozvolu. Katastrofa, koliko sirotinje bi se podiglo.

    5. 12. 2019,   23:59