Obavijesti

News

Komentari 7

Merkel u Auschwitzu: Donirala 60 milijuna eura muzeju žrtava

Merkel u Auschwitzu: Donirala 60 milijuna eura muzeju žrtava
1

Ta će sredstva učvrstiti položaj Njemačke kao najvećeg donatora zaklade koja financira očuvanje tog mjesta logora u Poljskoj koja je tada bila pod nacističkom okupacijom

VIDEO

Angela Merkel će u petak po prvi put u 14 godina na funkciji kancelarke posjetiti mjesto koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau, a donijet će i 60 milijuna eura donacije kako bi se pomoglo u očuvanju tog mjesta sjećanja, objavio je tamošnji muzej. 

Merkel se nije suzdržavala priznati njemačku odgovornost za zločine počinjene u Drugom svjetskom ratu, no ovim posjetom će nastaviti tradiciju posjeta bivših kancelara prije no što joj završi mandat. Ona je ranije posjećivala druga mjesta koncentracijskih logora, te se susrela s preživjelima iz Auschwitza. 

- Auschwitz je muzej, ali i najveće groblje na svijetu. Sjećanje je ključno za izgradnju sadašnjosti i budućnosti - rekao je direktor muzeja Piotr Cywinski uoči posjeta njemačke čelnice koji se odgađa na poziv zaklade Auschwitz. 

Merkel će donaciju objaviti na 10. godišnjici uspostave zaklade Auschwitz-Birkenau. Polovica iznosa dolazi iz blagajne savezne, a polovica od regionalnih vlada. 

Ta će sredstva učvrstiti položaj Njemačke kao najvećeg donatora zaklade koja financira očuvanje tog mjesta logora u Poljskoj koja je tada bila pod nacističkom okupacijom. Vjeruje se kako je u logoru živote izgubilo više od milijun ljudi. Nacisti su ubili više od 3 milijuna od sveukupno 3,2 milijuna Židova u Poljskoj, što je oko polovice Židova ubijeno u holokaustu.  

Njemačka donacija će primjerice osigurati daljnje očuvanje 30 baraka u Birkenauu. 

- Velik dio zgrada nije izgrađen da bi dugo trajao - ističe Cywinski, dodavši kako zaklada treba između 4,2 do 4,7 milijuna eura godišnje za nastavak konzervacije. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk