Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Merkel: U Njemačkoj sve više jača antisemitizam, puno ga je

None Foto: HANNIBAL HANSCHKE

Kao primjer napora koje vlada ulaže radi otklanjanja tog problema, istaknula je da je ove godine uvedena nova dužnost, ona povjerenika za antisemitizam, što je poboljšalo život Židova u Njemačkoj

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je u subotu žaljenje zbog jačanja antisemitizma u Njemačkoj, u tjednoj video poruci naciji.

Postoji "jako puno antisemitizma u Njemačkoj, nažalost", kazala je Merkel.

"Niti jedna židovska institucija ne može ovdje postojati a da nema zaštitu i imamo raznolike oblike antisemitizma, koje rješavamo na jednaki način", kazala je.

Kao primjer napora koje vlada ulaže radi otklanjanja tog problema, istaknula je da je ove godine uvedena nova dužnost, ona povjerenika za antisemitizam, što je poboljšalo život Židova u Njemačkoj.

Weekly cabinet session at the Chancellery in Berlin KRAJ ERE? Poraz Merkel unutar stranke: "Najbolniji dan za kancelarku"

Zbog "nasljeđa iz naše povijesti, Shoaha koji je bio slom civilizacije, mi kao Nijemci imamo posebnu odgovornost za odnose s Izraelom", rekla je, koristeći hebrejsku riječ za holokaust.

Merkel bi u srijedu trebala otputovati u posjet Izraelu s nekoliko svojih ministara.

Broj antisemitskih kaznenih djela u Njemačkoj povećao se za više od 10 posto u prvoj polovici godine u odnosu na isto razdoblje lani, po službenim podacima.

Velika većina tih kaznenih djela pripisana je krajnje desnim ekstremistima.

Merkel je u tjednom obraćanju javnosti ponovila da Njemačka podržava rješenje s dvije države za sukob između Izraela i Palestinskih teritorija.

Komentari (30)
  • Od države primjer,stvorila si državu slučaj.

    29. 9. 2018,   17:31
  • Zidovi ce tek biti u problemima kada Muslimani polako preuzmu vecinu u Njemackoj...

    29. 9. 2018,   18:10
  • Jel se ona zeka, ili to lupa pod ozbiljno?!?! Nemreš bilit....

    29. 9. 2018,   17:38