Obavijesti

News

Komentari 99

Mesića će brzinski smijeniti u Ingri, Arenu preuzima Bandić?

Mesića će brzinski smijeniti u Ingri, Arenu preuzima Bandić?
1

Dvorana Arena Zagreb za koju porezni obveznici izdvajaju 10 milijuna eura godišnje opet je povod za sukob u kompaniji koja ju je izgradila, ali i bi mogla ostati bez nje. I dugovječni Oppenheim bi mogao izgubiti fotelju

VIDEO

Bivši predsjednik Stjepan Mesić prije dvije godine ostao je bez ureda u Grškovićevoj, a sada će izgubiti i fotelju predsjednika Nadzornog odbora Ingre. Kako saznajemo, sjednica na kojoj će ga ostali članovi razvlastiti, bit će u ponedjeljak. 

No, smjena Mesića koji je na čelu Nadzornog odbora već duže od osam godina je vrh ledene sante sukoba u toj nekad velikoj građevinskoj tvrtki koja zadnjih godina posluje s gubicima. Prema tvrdnjama jedne od sukobljenih strana, pravi plan je "oteti" najvredniji objekt tvrtke: velebnu Arenu Zagreb i prepustiti je na upravljanje Milanu Bandiću.

Druga strana to negira, ali jasno je da je ovo dosad najžešći sukob u tvrtki koju godinama vodi Igor Oppenheim.

Za ponedjeljak je sazvana hitna sjednica Nadzornog odbora, a njeno sazivanje su inicirala četvorica članova Nadzornog dobra koji i žele maknuti Mesića: Davor Štern, Mladen Markoč, Zdenko Mahmutović i Dubravko Kos.

Bivši predsjednik bi i dalje ostao član Nadzornog odbora, što mu i jamči naknadu od 6.000 kuna, ali više ne bi potpisivao odluke.  Novi predsjednik NO-a bi bio Davor Štern, bivši direktor i predsjednik Nadzornog odbora Ine i naftni stručnjak. Njegov zamjenik bi bio odvjetnik Mladen Markoč. Štern je inače blizak i Milanu Bandiću i bio je njegov zastupnik u prošlom mandatu zagrebačke Skupštine.

Mesića je inače doveo i podržava ga predsjednik uprave Igor Oppenheim koji je i pojedinačni najveći vlasnik Ingre s oko 10 posto dionica. Struja bliska Oppenheimu i Mesiću kažu da četverac ide na smjenu Mesića kako bi odmah zatim u upravu uz Danka Debana, uveo i trećeg člana uprave, Dinka Pejkovića. S tim bi Oppenheim bio potpuno marginaliziran, kao i njegovo protivljenje da proda Arenu Zagreb Gradu Zagrebu. On vodi i tvrtku kćer Ingre koja formalno upravlja Arenom.

- Ne radi se ovdje o Mesiću za kojeg nema nikakvog razloga za smjenu, nego o planu da se Arena Zagreb prepusti Gradu Zagrebu umjesto da još 17 godina Ingri donese oko 200 milijuna eura prihoda od zakupnine koju plaćaju Vlada i Grad Zagreb. Za tvrtku je to štetan posao. Oppenheim neće takvo nešto potpisati, ali ga nova garnitura može maknuti iz tvrtke Lanište  koja upravlja Arenom. A onda kada na stol dođe ponuda Zagreba, takva uprava i Nadzorni odbor bi je prihvatio.  Ili će prije toga otjerati tvrtku u stečaj kako bi Grad Zagreb Arenu kupio za trećinu cijene. Milanu Bandiću Arena treba kao jedini novi, moderni objekt koji bi ušao u njegov planirani novi Holding za sportske objekte. Arenu bi mogao dati pod hipoteku i dodatno se zadužiti i preko nje obnavljati ostale sportske objekte. A sve to na štetu Ingre - tvrdi nam sugovornik.

mesic

Oppenheim i Bandić su već godinama na ratnoj nozi zbog Arene. Primjerice, lani je pred sam početak Europskog prvenstva u rukometu, Oppenheim zaprijetio zatvoriti dvoranu jer Zagreb nije podmirio sve dugove za dvornu. Na kraju su se dogovorili, ali netrpeljivost tu nije prestala.

Vlada i Zagreb trebaju za dvoranu godišnje plaćati u prosjeku 10 milijuna eura kroz 28 godina , ali taj iznos raste u zadnjim godinama. Dosad je plaćen zakup za devet godina. Vlada i Zagreb su prije dvije godine mogli po ugovoru otkupiti dvoranu za 80 milijuna eura, ali tada nisu imali novca. Sad je taj rok prošao, ali je navodno Bandić spreman ponudi taj novac i računa da će Vlada nastaviti plaćati najamninu. Ingra je kreditom i vlastitim novcem uložila 115 milijuna eura, a kamate koje plaća dižu iznos na 135 milijuna eura za tvrtku.

- Ako bi je sad prodali za 80 milijuna eura, s obzirom na sve troškove, mi bi bili na gubitku. To je štetna odluka. A još gore, bojim se da će poslati tvrtku u stečaj, pa će je onda Bandić dobiti za trećinu cijene. I onda je opteretiti kreditima jer Zagreb je u financijskim problemima - objašnjava taj sugovornik.

Sasvim drugačije viđenje nam nudi drugi sugovornik iz tvrtke. On, također pod uvjetom anonimnosti, kaže da se Mesića s čelnog mjesta smjenjuje jer nije sazivao sjednice. Ali upozorava i da je Oppenheim donosio odluke samostalno i koje su često imale negativne posljedice za tvrtku. A Nadzorni odbor mu je bio samo pokriće. On tvrdi da nema govora o prodaji dvorane.

8172565

- Priče o prodaji Arene su čista fantazija i to ne dolazi u obzir. Pa mi iz zakupnine koju trebamo dobivati još 17 godina trebamo isplatiti dugove po obveznicima. Sigurno se neće tjerati niti tvrtka u stečaj, ali će  Oppenheim imati veću kontrolu kroz dva člana uprava. On je sam izazvao bijes članova Nadzornog odbora jer je sklopio i neke ugovore bez njihova znanja. Kroz priče o prodaju Arene sada se želi napraviti javni pritisak i u drugi plan staviti te odluke - kaže nam taj sugovornik.

Davor Štern, sadašnji zamjenik predsjednika Nadzornog odbora, a od ponedjeljka očekivani predsjednik pak nudi treću verziju priče. I on tvrdi da se Mesića miče jer sjednice nisu često sazivane, kaže da se ne ide na micanje Oppenheima, ali ne isključuje mogućnost prodaje dvorane Zagrebu!

- Čuo sam i za te budalaštine da se sve ovo radi kako bi dvorana mogla ući u sportski holding. To nema veze sa sazvanom sjednicom. Mesić s obzirom na svoje obveze ne saziva sjednice dinamikom kojom mi želimo, pa bih ja privremeno preuzeo funkciju predsjednika. Trećeg člana uprave uvodimo jer nigdje na svijetu ne postoji dvočlana uprava upravo kako bi se odluke mogle donositi većinom glasova. Zagreb nije iskoristio ranije opciju kupovine dvorane, ali ako tu ponudu opet daju, ne vidim niti jedan razlog zašto je ne bi razmotrili. Ali sve to nema veze sa sjednicom u ponedjeljak, ona je sazvana kako bi se poboljšalo funkcioniranje tvrtke  - tvrdi Štern.

Poslali smo i služeni upit upravi Ingre, ali smo dobili šturi i neodređeni odgovor vezan za potrese u tvrtki.

- Ukoliko i kada dođe do bilo kakvih statusnih i drugih promjena u upravljačkim strukturama tvrtke, informacije ćemo objaviti putem Zagrebačke burze što smo dužni napraviti sukladno Pravilima Burze i Zakonu o tržištu kapitala. Tek potom možemo podijeliti informaciju s medijima - odgovorio nam je službeno glasnogovornik Vladimir Villach Čeliković.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 99
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa