Obavijesti

News

Komentari 49

'Mi čuvamo stražu, a naše su prabake čuvale bana Jelačića'

'Mi čuvamo stražu, a naše su prabake čuvale bana Jelačića'
7

Križevačka djevojačka straža nastala je 1848. godine, a prvi "posao" im je bio čuvanje bana Jelačića. Tog dana cijeli Križevci su izašli pred njega, dočekale su ga žene s mačevima i oduševile

VIDEO

Dana 11. srpnja, ljeta gospodnjeg 1848. godine, ban Josip Jelačić posjetio je Križevce. Kako govore povijesne činjenice, bana je doček oduševio, a posebno su ga se dojmile žene s mačevima.

Tu, toga dana, počinje priča o Križevačkoj djevojačkoj straži.

- Kad se vratio iz obilaska grada, u Biskupskom dvoru su ga doče­kale četiri žene naoružane mačevima koje su štitile ulaz. Sam ban nije krio svoje veliko oduševljenje jer se prvi put u životu susreo s takvom zaštitom. – rekla nam je zapovjednica Marija Škrlec, koja je prije deset godina obnovila ovu križevačku tradiciju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Odore djevojaka sašile su križevačke obrtnice. Toalete su u tri boje - crvena, bijela i plava. To su, kako nam je rekla gospođa Škrlec, omiljene banove boje. Zapovjednica Škrlec kaže da su djevojke odjevene u skladu s tadašnjim vremenom.

Ove godine proslavit će 10. obljetnicu (re)osnutka.

Tri godine nakon ponovnog okupljanja (2008.), u znak sjećanja na hrabre Križevčanke, straža je ušla (2011.) u Savez povijesnih postrojbi Hrvatske vojske. Pet godina kasnije postale su članice Europskih povijesnih postrojbi, i to jedine među probranim muškim društvom. Zapovjednica nam je rekla da je teško pobrojiti sve nastupe, ali da nema kraja u Hrvatskoj koji im nije uputio poziv na koji se gotovo uvijek odazivaju. Njihov je godišnji kalendar ispunjen do korica pa tako već ove subote gostuju u Zaprešiću.

Oduvijek smo to htjele 

Uz tradicionalne manifestacije, bile su i na svadbi bivšoj članici. Nju i njezina supruga čekalo je pravo iznenađenje jer su po izlasku iz crkve prošli kroz špalir dojučerašnjih kolegica koje su im nad glavama držale ukrštene mačeve.

Blizanke Lucija i Petra Švec (19), studentice, kažu da od osnovne škole maštaju da postanu članice Križevačke djevojačke straže, što su prije pet godina i ostvarile.

- Najdraži nastup bio mi je prilikom inauguracije Kolinde Grabar Kitarović na Markovu trgu - kaže nam Petra, a odmah nastavlja Lucija:

- Zaista je teško odabrati samo jedan među svim našim nastupima. Osim inauguracije predsjednice, zaista sam ponosna što sam bila među djevojkama koje su nastupale na proslavi 20. obljetnice Oluje. To je ipak povijesni dan za našu Hrvatsku.

Blizanke Švec su “upale” u stražu preko frizerke Ane Đurinić, koja od osnutka djevojkama uoči nastupa radi besplatne frizure.

Kažu, kad im je gospođa Đurinić to predložila, zamalo su vrisnule od sreće jer su se bojale same pitati kako da postanu stražarice.

"U postrojbi smo do udaje"

A među stražaricama posebno se ističe ime Ane Tomašegović (20). Ona je “najstražarica” i prošle je godine sudjelovala gotovo na svakom od 104 nastupa koje je ova ponosna postrojba odradila širom Hrvatske i Europe.

- Uz određeni ples, učimo kako svirati na bubnjevima, pucamo iz topa... Isto tako, bodove donose i vještine u mačevanju. I u tome moramo biti dosta vješte – pojasnila je “najstražarica” koja je u postrojbi već osam godina.

Kako se u djevojačkoj straži ostaje do udaje, tako Lorena Filipašić (12) ima priliku nadmašiti Anine bodove i nastupe.

- Na ulazak u postrojbu ponukale su me lijepe haljine, frizure koje djevojke nose i s kojima lijepo izgledaju - priča nam Lorena, koja se jako raduje i brojnim nastupima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Golob: 'Plenković će sigurno formirati novu vladu'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Golob: 'Plenković će sigurno formirati novu vladu'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke