Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

"Mi neke stvari ipak moramo naplatiti jer nemamo izbora..."

None Foto: REUTERS 7

Naplatu krštenja, blagoslova i misnih nakana papa Franjo proglasio je skandalom koji je teško oprostiti. Hrvatski svećenici kažu da im svojim izjavama nanosi štetu

Papina propovijed u kojoj je osudio naplatu sakramenata i drugih crkvenih usluga u Hrvatskoj nije osobito dobro prošla baš kod svih vjernika.

- Mislim da je to sve prenapuhano. Papa to nije izgovorio u kontekstu u kojem su mediji prenijeli njegove izjave. On upozorava na zastranjenja, ali nije protiv realnog - rekao nam je don Anđelko Kaćunko.

Slaže se s Papom da Crkva nije poduzeće, ali tvrdi i da ne može eliminirati postojeću praksu. 

Takav poduzetnički mentalitet je u suprotnosti s učenjima vjere; Papa

Župnik Gojislav Kovačić iz Petrovine, kojeg su vjernici javno prozivali jer je naplaćivao svoje usluge, tvrdi da nije čuo propovijed, ali siguran je da je Papa htio reći da samo treba živjeti malo skromnije.

- U Hrvatskoj nema takse za krštenje djeteta, a sve ostale takse odredila je biskupska konferencija, a ne ja. Kad Papa s biskupima odredi drugačije, onda ćemo se toga držati - kaže župnik Kovačić

Glasnogovornik HBK nije nam se javio na telefon.

- Papa misli dobro, ali nama zapravo radi probleme u posljednje vrijeme jer će nas svi promatrati kroz to kakav automobil imamo, a mi nemamo puno novca i nismo rastrošni. Neke stvari moramo naplatiti jer nemamo izbora. Bilo bi dobro da smo izvanzemaljci pa da nemamo svakodnevnih troškova - komentirao je Mato Herceg, župnik crkve Svetog Trojstva u Krapinskim Toplicama.

Na internetskim stranicama varaždinske Župe svetog Nikole objavili su Taksovnik. Župnik Stjepan Najman odbio je razgovarati s nama o toj temi. A naplatu usluga prakticira i don Petar Mikić iz Ploča. On je prije dvije godine tražio od djece novac za nedolazak na misu, izostanak s vjeronauka i slično. U ponedjeljak se nije javljao na telefon, kao ni župnik Filip Vicić iz Novigrada na Dobri. On je propisao koliko koja kuća mora dati milodara, a popis onih koji su platili izvjesio je na vratima crkve. Netko je sprejem napisao "Lihvar" preko liste. 

Hrvatska za Katoličku crkvu svake godine iz proračuna izdvaja oko 600 milijuna kuna. Papa Franjo je u petak na misi u Domu svete Marte govorio o naplati sakramenata:

- Svećenike koji naplaćuju mise, krštenja, blagoslove i druge usluge treba suočiti s njihovim poduzetničkim mentalitetom koji je u suprotnosti s učenjima vjere.

U ponedjeljak je okupio suradnike koji će pripremiti preustroj vatikanske kurije. Smanjuje se broj administrativnih službi u cilju štednje.

Komentari (345)
  • Jako mi se sviđa papa Franjo jer kreće od biti kršćanstva, a to sigurno nije skupljanje novca. Vjerujem da papa mnogim svećenicima radi probleme jer ukazuje na njihovo zastranjivanje. Pa naravno da je bitno kakav automobil svećenik vozi...jer ako crkva propagira skromnost onda tako prije svega trebaju živjeti svećenici i davati dobar primjer puku.

    25. 11. 2014,   09:38
  • pda... treba netko financirat sve te audije, štednje u švici i ljubavnice..

    25. 11. 2014,   09:30
  • oduvijek je crkva živjela na grbači naroda pa će se teško odreći "stečenih prava"...nemreš se ni rodit ni umret a da ne moraš njima platit

    25. 11. 2014,   09:40