Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Mi smo najspremnija zemlja u slučaju Brexita bez sporazuma'

None Foto: POOL

Na izvanrednoj sjednici u petak, britanski zastupnici su s 344 glasa za i 286 odbacili Sporazum o izlasku na 558 stranica koji je May nakon dvije godine teških pregovora usuglasila s Unijom

Francuska je među izravno pogođenim zemljama najspremnija za posljedice Brexita bez sporazuma, iako će morati ubrzati pripreme i pregovarati s Londonom o ribolovu, rekao je zastupnicima francuski predsjednik Emmanuel Macron. 

Na izvanrednoj sjednici u petak, britanski zastupnici su s 344 glasa za i 286 odbacili Sporazum o izlasku na 558 stranica koji je May nakon dvije godine teških pregovora usuglasila s Unijom.

British Prime Minister Theresa May speaks after winning a confidence vote, after Parliament rejected her Brexit deal, in London TREĆI PUT ODBILI PLAN ZA BREXIT May: Alternativni plan 'gotovo sigurno' uključuje EU izbore

To znači da Britanija sada ima rok do 12. travnja da iznese alternative i zatraži dužu odgodu kako se ne bi dogodilo da toga dana izađe bez sporazuma.

Ako neće biti sporazuma, "dogodit će se tvrdi Brexit sa svim posljedicama", upozorio je Macron netom prije nego je britanski parlament i treći put odbio potvrditi sporazum o razdruživanju koji je Theresa May dogovorila s Europskom unijom.

Obraćanja predsjednice Grabar-Kitarović i predsjednika Steinmeiera nakon bilateralnih razgovora PREDSJEDNICA OPTIMISTIČNA Grabar Kitarović vjeruje da će Europa biti jača nakon Brexita

U tom slučaju će se "ubrzati završna faza priprema, ali mi smo bez sumnje najspremnija zemlja među izravnom zahvaćenima".

Na pitanje zastupnika iz sjevernih dijelova Francuske o problemu ribara koji love u britanskim vodama, on je rekao da je o tom pitanju pokrenut dijalog s Britancima.

U Europskoj uniji Zajednička ribarska politika omogućuje svim europskim plovilima pristup u ribolovne zone drugih zemalja članica pod uvjetom da poštuju kvote izlova.

Prime Minister Theresa May sits down in Parliament after the vote on May's Brexit deal, in London I ŠTO SAD S BREXITOM? Britanski parlament treći put odbio sporazum izlasku iz EU

Ali uz Brexit, britanska vlada namjerava povratiti svoj pomorski suverenitet i kontrolu nad svojim vodama, prostranim i punim riba.

Komentari (3)
  • Tko ovom klaunu još vjeruje, u svakom slučaju njegov narod ne. Macronovo poimanje demokracije se dokazuje slanjem policije i vojske na narod koji izražava nezadovoljstvo njegovom politikom. Sutra bi tako slao Poljake i druge da mu sređuju bunt naroda, a da njegove ruke ostanu čiste....e neće to ići tako.

    29. 3. 2019,   18:34
  • Ovaj je smijesan, ali jedva ceka i molo boga da britanci napuste, pa ce i njega nesto pitata u bruxellesu. Sto imaju rec francuzi?

    30. 3. 2019,   06:34