Obavijesti

News

Komentari 78

'Mi smo oči s neba': Oni paze da ilegalci ne uđu u Hrvatsku

'Mi smo oči s neba': Oni paze da ilegalci ne uđu u Hrvatsku
16

Letjeli smo s pripadnicima Zrakoplovne jedinice specijalne policije u helikopteru AgustaWestland AW139 vrijednom 15,7 mil. eura. Letjelica s FLIR kamerom locira ljude na 20 kilometara u mrklom mraku

VIDEO

Igra, izraz koji koriste ilegalni migranti za pokušaj prolaska hrvatske granice, počela je dolaskom proljeća. No njih svaku večer gledaju 'oči s neba', policijski helikopteri koji ih u koordinaciji sa zemaljskim snagama sprečavaju u proboju hrvatske granice. U jednom od njih, AgustaWestland AW139, letjeli smo prošli tjedan.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:26

 

U zrakoplovnoj bazi Lučko dočekali su nas pripadnici Zrakoplovne jedinice specijalne policije, koja je u sastavu Zapovjedništva specijalne policije. Njihov identitet nećemo otkrivati zbog opisa posla kojima se bave, a to je nadzor granice sa Srbijom te s BiH.

Supermoderna letjelica košta 15,7 milijuna eura

U bazi Lučko nalazi se najmodernija policijska flota helikoptera u Europskoj uniji. Ondje se nalaze dva helikoptera AgustaWestland AW139 i dva Eurocoptera EC135 P2+ opremljeni termovizijskom kamerom.

Helikopter kojim smo letjeli vrijedan je 15,7 milijuna eura, a takva dva kupljena su sredstvima koje je Europska komisija osigurala Hrvatskoj za primjernu Schengenskoga graničnog režima. U Hrvatsku su stigli 2016. godine.

Dok je većina hrvatskih građana spavala, mi smo prije polijetanja dobili sigurnosne upute od pilota.

- Tijekom leta morate biti vezani. Iz helikoptera uvijek izlazite hodajući prema prednjem dijelu helikoptera i budite pognuti, nikako uspravno - kazao nam je pilot.

Lete svaku noć uz granicu

Tehničar zatvara vrata, a piloti uskoro pale motore helikoptera. Rotori se počinju vrtjeti, a piloti i operateri granične policije na FLIR-u već imaju kacige te uključuju mikrofone s kojima komuniciraju tijekom leta. Mi imamo antifone koji ublažavaju zvukove.

Zbog sigurnosti nećemo spominjati rutu kojom smo letjeli nego ćemo napomenuti da smo tijekom trosatnog leta locirali četiri grupe ilegalnih migranata.

- Devedeset posto naših operacija odvija se po noći, a naglasak je na nadzoru granice sa Srbijom i BiH. Letimo svaku noć. Imamo svoju rutu kojom letimo, a tijekom leta slušamo zemaljske snage. Kad, primjerice, dođemo na područje na kojem su problemi, ulogiramo se na policijski kanal i tako pomažemo iz zraka zemaljskim snagama. Kad uočimo ilegalne migrante, zovemo zemaljske snage te ih navodimo - kaže nam šef pilota.

Ništa im se ne može sakriti

Dodaje da su svi piloti školovani za letenje helikopterom AW139, a obučeni su, naravno, i za let noću.

- Let noću s naočalama za noćno gledanje (NVG) vrlo je zahtjevan. Ako se leti tri sata, dolazi i do naprezanja očiju - objasnio je šef pilota.

Tijekom leta u helikopteru su ugašena svjetla.

Jedina svjetlost dolazi od instrumenata u kokpitu te od ekrana FLIR sustava, kojim upravljaju dva operatera. FLIR kamerom, koja se nalazi ispod nosa helikoptera, mogu se locirati ljudi na udaljenosti od 10 do 20 kilometara.

- FLIR je kompletan sustav za nadzor s dnevnom i noćnom kamerom te sa snimačem leta da se kasnije može analizirati obavljeni posao. Termovizijskom kamerom na helikopteru vidi se odraz topline te na ekranu daje nijanse sive boje i jasno se može identificirati čovjek. Bilo je pokušaja da se astrofolijom prikrije temperatura tijela, no operateri su dovoljno iskusni pa im takvi pokušaji ne mogu promaknuti. A svaki element na zemlji, npr. kamen, drvo, folija i čovjek, daje različit odraz topline, i preko kamere se to razlikuje, tako da se ništa ne može sakriti - kaže operater.

Krijumčari za put do Slovenije traže 2000 eura

Helikopter AgustaWestland AW139 ima domet od čak 1250 kilometara, a razvija maksimalnu brzinu od 310 kilometara na sat. Hrvatska sve bolje čuva granice s BiH i Srbijom, pa tako i cijena krijumčarenja iz BiH do Slovenije raste.

Krijumčari traže i do 2000 eura po migrantu. Inače, u Hrvatskoj je nikad veći broj uhićenih krijumčara ljudi.

Protekle godine privedeno ih je čak 620.

- Kad kažemo da smo imali uhvaćeni nekih 620 krijumčara, onda stvarno iza toga stoji težak, krvav zajednički rad granične i kriminalističke policije. Dosta uspješno komuniciramo sa slovenskim i bosanskohercegovačkim kolegama, s kojima imamo i mješovite patrole - istaknuo je nedavno za HRT načelnik MUP-ove Uprave za granicu Zoran Ničeno.

U prva tri mjeseca 2019. godine policija je evidentirala 2792 pokušaja nezakonitog prelaska državne granice.

- S obzirom na državljanstvo, najzastupljeniji su državljani Afganistana, Pakistana i Turske. U istom razdoblju podneseno je 119 zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj - kazali su nam iz Ministarstva unutarnjih poslova.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk