Obavijesti

News

Komentari 139

'Mi smo sada spali samo na tri MIG-a, izgubili smo i vrijeme...'

'Mi smo sada spali samo na tri MIG-a, izgubili smo i vrijeme...'
1

Istaknula je da nije bilo nikakvih indicija da će biti problema, te de su svi znali da će biti potrebna dozvola transfera tehnologije trećoj strani, ali da se na to obvezao Izrael

VIDEO

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u Čakovcu se osvrnula na probleme s kupnjom zrakoplova F-16 Barak i komentirala sutrašnji dolazak izraelske delegacije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:18

"Ovih dana se diglo previše prašine. Ne postoji papir u kojem bi se upozoravalo da postoje problemi u odnosu na izraelsku ili bilo koju drugu ponudu. Ja i moj Ured nismo sudjelovali u evaluaciji i čitanju tih ponuda već smo održali sjednicu Vijeća za obranu gdje nam je stručno povjerenstvo, ljudi koji znaju što Hrvatska treba i koliko treba, predstavili sve opcije, prihvaćen je prijedlog da je najbolja opcija, izraelska opcija. Na toj sjednici postoji stenogram. Ako netko ima dvojbi, dajem suglasnost da se stenogram deklasificira i vidi da su postavljena sva pitanja koja su bila dvojbena. Bilo koja anonimna predstavka, sva sam pitanja postavila i drugi moji kolege i predložila da bi bilo pametno u smislu transparentnosti procesa da se objave detalji sve četiri ponude i da građani znaju s čime se nosimo. S obzirom da su države tražile da se ne objave detalji ponude, bar je tako meni rečeno, oni nisu objavljeni. Prema svemu, ovo je bila najbolja ponuda", rekla je predsjednica, piše N1.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Plenković: Vidjet ćemo što će reći Izraelci, onda tek odlučiti
Plenković: Vidjet ćemo što će reći Izraelci, onda tek odlučiti

Ponovila je da nije sudjelovala u pregovorima osim načelnih razgovora s izraelskim kolegom kao i američkim ministrom obrane Mattisom te njegovom tajnicom zaduženom za te poslove. Istaknula je da nije bilo nikakvih indicija da će biti problema, te de su svi znali da će biti potrebna dozvola transfera tehnologije trećoj strani, ali da se na to obvezao Izrael, dok su američki dužnosnici uvjeravali kako su htjeli potvrditi da za Hrvatsku neće biti skrivenih troškova. 

'Nije još gotovo, možda Izraelci donesu čak i američku dozvolu'
'Nije još gotovo, možda Izraelci  donesu čak i američku dozvolu'

Rekla je da je za probleme saznala u studenom, ali da do tada nitko relevantan nije govorio o problemima u transferu. Predsjednica je dodala da Hrvatska ne može utjecati na prijepore između SAD-a i Izraela te da je zvao ministar Krstičević i izvijestio da sutra dolazi izraelska delegacija kada će se saznati odluka Izraela. 

Predsjednica ističe kako je izgubljeno dragocjeno vrijeme, a da je hrvatsko ratno zrakoplovstvo spalo na tri zrakoplova MIG-21. 

'Posao je propao jer smo F-16 nudili i Rumunjima i Bugarima'
'Posao je propao jer smo F-16 nudili i Rumunjima i Bugarima'

"Remont zrakoplova koji je napravljen 2013. je apsolutno bio promašen. To su razlozi i pitanja koja trebamo razmatrati. Sad je najbitnije ne samo hoće li doći do realizacije, nego što ćemo ako ne dođe do realizacije. Očito ćemo morati ići u proces nabave, ovisno o tome što ćemo čuti sutra. Hrvatska želi zadržati borbeno zrakoplovstvo, morat ćemo pokrenuti novi postupak, vremena nemamo, stanje Migova je puno lošije nego što je trebalo biti. Morat ćemo biti kreativni", rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Ističe da u ovom trenutku ne vidi odgovornost nikoga u Hrvatskoj zbog problema pri nabavi. Dodala je da moramo biti realni te da si ne možemo priuštiti skupe nove zrakoplove. 

"Vjerujem da ovo sve skupa neće imati posljedica po naše strateške odnose i prijateljstvo s jednom i drugom zemljom", rekla je predsjednica.

Dokument o nabavi F-16 stigao na Pantovčak u siječnju 2018.?
Dokument o nabavi F-16  stigao na Pantovčak u siječnju 2018.?

Osvrnula se na slučaj sina HDZ-ovog zastupnika Đakića, Ivana koji je u ponedjeljak je na svom Facebook profilu postavio šokantnu fotografiju osobe s ustaškim znakovljem, koja u ruci drži odrubljenu glavu osobe s četničkim oznakama. Uz fotografiju je napisao "Svim ‘prijateljima’ srbićima sretan božić".

"Osuđujem svaki govor mržnje i ovakve ispade. Nema riječi opravdanja", rekla je predsjednica ali dodala da joj je žao što se pojedinačni incidenti dižu na razinu toga da postoje problemi u društvu, te da je većina hrvatskih građana zaželjela sretan Božić svojim prijateljima. Poručila je da treba osnažiti edukaciju o tim pitanjima. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 139
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti