Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Miče Tita, a vraća Lolu Ribara: 'Stiže bista narodnog heroja'

None Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Milan Bandić rekao je da je sramotno da Ivo Lola Ribar ima ulicu u Beogradu, a da mu u Zagrebu 'trgaju glavu'. Pozvao je Vladu da ukloni ploču s natpisom 'Za dom spremni' iz Jasenovca...

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potvrdio je u petak da će Zagreb ponovno dobiti brončanu bistu narodnog heroja Ive Lole Ribara, a bit će postavljena na mjestu s kojega je uklonjena na Črnomercu, uz Prilaz baruna Filipovića, ulice koja je do 1991. nosila ime Ive Lole Ribara.  

Od autora biste, poznatog kipara Koste Radovanija bit će otkupljena prava za izradu identične biste, izjavio je Bandić novinarima na Šumarskom fakultetu, nakon svečanog uručivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za učenike s teškoćama u razvoju.

Podsjetio je da su četnici na Glamočkom polju ubili Ivu Lolu Ribara, koji u Beogradu ima ulicu, "a mi u Zagrebu trgamo glavu narodnom heroju". "To nije dobro", rekao je Bandić. 

Poručio je da svi spomenici iz bliže i dalje prošlosti govore o hrvatskoj povijesti i da je njihovo očuvanje stvar civilizacijske odgovornosti. 

"Svaki narod koji nije izvukao pouke iz bliže i dalje povijesti, morat će je ponovno proživljavati, a ja ne bih ponovno proživljavao ono što smo prolazili '45. i '91.", dodao je. 

Nakon što je noćas u Gradskoj skupštini  izglasan prijedlog o promjeni imena Trga maršala Tita, Bandić nije odgovorio "kada će doći do fizičke promjene imena toga trga", ustvrdivši da se gradonačelnik time ne bavi, te da će sve biti provedeno u skladu s procedurom i zakonom.

Vezano za troškove, smatra da će troškovi biti minimalni u odnosu na to da se "raskine s totalitarnim obilježjima bilo koje vrste". 

Ujedno je ponovio poziv Vladi da ukloni sve znakove totalitarnih sustava, pa i onaj "Za dom spremni" iz Jasenovca.  "U Zagrebu toga nema, niti će biti dok sam ja gradonačelnik", poručio je Bandić.

Odluku o micanju Trga maršala Tita otvoreno je kritizirao bivši predsjednik RH Ivo Josipović.

- Apsolutno podržavam Hasanbegovićevu inicijativu da se ploče s Trga maršala Tita pohrane u muzeju. Tako nećemo morati raditi nove kad Titovu trgu već nakon idućih izbora vratimo ime, komentirao je Josipović usred noći na svom facebook profilu.

Jutro nakon te odluke objavio je fotografiju gradskih zastupnika Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića uz citat nobelovca Ive Andrića: 'Dok je mraka, bit će i svanuća'.

 

 

Komentari (237)
  • jednostavno .... drug Ribar nije bil ratni zločinac

    2. 9. 2017,   07:37
  • Največi prioteti su mjenjanje ulica i trgova😁😁😁😁

    1. 9. 2017,   14:34
  • Ovo je politički ciganluk. Dno - dna. Čitava regija nam se smije. Političari šta je slijedeće?

    1. 9. 2017,   12:26