Obavijesti

News

Komentari 26

Migrant se i dalje bori za život, ostale će policija vratiti u BiH

Migrant se i dalje bori za život, ostale će policija vratiti u BiH
3

U koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom, policija nastavlja izvide s ciljem utvrđivanja svih okolnosti, odnosno činjenica vezanih uz stradavanje migranta, ali i lakše ozljeđivanje policajca

VIDEO

Primorsko-goranska je policija medijima poslala priopćenje vezano uz slučaj ranjavanja migranta. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Jučer, 17. studenog 2019. godine, u popodnevnim satima, završen je očevid na području Tuhobića, na mjestu ozljeđivanja nezakonitog migranta.

Pucao je u zrak, poskliznuo se, a metak je pogodio migranta
Pucao je u zrak, poskliznuo se, a metak je pogodio migranta

Očevidom je rukovodio zamjenik Županijskog državnog odvjetnika iz Rijeke, uz stručno-tehničku pomoć policijskih službenika i vještaka iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" iz Zagreba.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Očevidom su pronađeni i izuzeti predmeti od interesa za daljnje provođenje izvida, te su temeljem naloga nadležnog državnog odvjetništva dostavljeni na vještačenje.

Migrant je propucan u predjelu trbuha i prsa, bori se za život
Migrant je propucan u predjelu trbuha i prsa, bori se za život

U koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci, policija nastavlja provođenje izvida s ciljem utvrđivanja svih relevantnih okolnosti, odnosno činjenica vezanih uz stradavanje nezakonitog migranta, ali i lakše ozljeđivanje policijskog službenika.

Prema informacijama zaprimljenim od KBC Rijeka tijekom današnjeg dana, stanje ozlijeđenog je nepromijenjeno, odnosno životno je ugrožen, ali stabilan.

Za grupu stranih državljana, njih 17, prema kojima je policija postupala u subotu kada je upravo jedan od njih i ozlijeđen, provedenim postupkom je utvrđeno da su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku. S obzirom da tijekom postupka nijedan od njih nije izrazio namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj, pokrenut je postupak readmisije u Bosnu i Hercegovinu otkuda su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.

U Gorskom kotaru ozlijeđen migrant, upravo ga operiraju
U Gorskom kotaru ozlijeđen migrant, upravo ga operiraju

S obzirom na tajnost izvida i Izvješće stručnog tima Ravnateljstva policije koje još nije dovršeno, u ovom trenutku nismo u mogućnosti iznositi više detalja.

Nakon dovršenog Izvješća stručnog tima, Ministarstvo unutarnjih poslova u sjedištu izvijestit će javnost u onoj mjeri u kojoj to bude moguće, a kako se ne bi utjecalo na daljnje provođenje izvida u kriminalističkom istraživanju.

Ozlijeđeni je stabilno

Iz KBC-a Rijeka doznajemo kako je stanje ozlijeđenog nepromijenjeno, odnosno i dalje je životno je ugrožen, ali stabilan.
 
- Stanje za sad je jednim dijelom stabilizirano, međutim, ozljede su i dalje po život opasne. Pacijent je i dalje pod sedacijom, tj. lijekovima koji ga drže uspavanim, na mehaničkoj ventilaciji. Također, sigurno će biti potrebno još operativnih zahvata. Radi se o teškoj ozljedi trbuha tj. organa u trbušnoj šupljini te kralježnice i kralježnične moždine - kazao je dr. Alen Protić,predstojnik klinike za anesteziologiju i intenzivnu medicinu. Dodaje da je riječ o mlađem pacijentu od oko 30-tak godina.

Na upit da li je moguće da jedan metak nanese tako višestruke ozlijede u tijelu, odgovara da jest.

- Nisam forenzičar pa ne mogu govoriti o kakvom se metku radi, ali moguće je. Metak ima svoj ulaz, ali i tzv. eksploziju unutar tkiva tako da nije stvar samo u jednoj rupi, odnosno prostrjelnoj rani već se ozlijede mogu proširiti i šire od samog promjera metka - odgovara Protić.

Centar za mirovne studije: Nedopustivo je da se u Hrvatskoj puca po ljudima

O ovom se slučaju oglasio i Centar za mirovne studije.

Centar za mirovne studije smatra nedopustivim da se u Hrvatskoj puca po ljudima, kao što se to dogodilo ovoga vikenda, kad je jedan hrvatski policajac propucao čovjeka na području Gorskoga kotara. Prema medijskim napisima čovjek je zaprimljen na hitni operativni zahvat zbog prostrjelne rane u predjelu prsnog koša i trbuha, a liječnici riječkog KBC-a bore se za njegov život. Uporaba vatrenog oružja spram izbjeglica i migranata postaje pravilo, a Ministarstvo unutarnjih poslova na čelu s ministrom Božinovićem ulaže sve snage u opravdanje takvog postupanja, umjesto u njegovo suzbijanje.

Neuvjerljiva je priča koju policija neslužbeno pušta u javnost iako rezultati istrage još nisu objavljeni, zbog čega još više zabrinjavaju izjave ministra Božinovića kojima nastoji opravdati policijsku uporabu vatrenog oružja prema civilima.

Iz policije svoje postupanje pokušavaju opravdati, ali važno je podsjetiti kako ovo nije prvi puta da se puca na skupine migranata i izbjeglica, iako je krajnja nužda jedina zakonska osnova za takvo postupanje. Naime, u svibnju 2018. prvi puta je zabilježen slučaj policijske pucnjave na kombi u kojem su ozlijeđena djeca, a u anonimnom pismu policijskih službenika pučkoj pravobraniteljici navodi se da je upotreba oružja prilikom ilegalnog protjerivanja izbjeglica i drugih migranata nije iznimka već ustaljena praksa, koja ugrožava ljudsku sigurnost i živote.

U isto vrijeme, MUP, bez objave rezultata istraga ili dokaza da se nasilje prema izbjeglicama i migrantima na granicama ne događa, odbacuje odgovornost, a odbacuje i svjedočanstva ljudi iz sustava koji upozoravaju na ovakva postupanja. Nije ni čudo da su mnogi obeshrabreni govoriti o kršenju zakona unutar policijskog sustava ili to čine anonimno, kada vidimo da je policajac zviždač koji je prokazao prebrzu vožnju svog nadređenog i pokušaj zataškavanja tog slučaja udaljen iz službe. Zbog toga je iznimno važno da se provedu neovisne i učinkovite istrage i da javnost bude upoznata s njihovim rezultatima. Manipulacija informacijama u slučaju potencijalnog protupravnog postupanja policije spram nenaoružanih civila ne samo da krši demokratske temelje Republike Hrvatske već i ugrožava osjećaj sigurnosti svih njezinih državljana, kao i u povjerenje u nadležne institucije.

Također, dužnost je europskih institucija prepoznati ne samo degradaciju poštivanja ljudskih prava, već i njihovo izravno kršenje od strane struktura zaduženih za njihovu zaštitu. Ovime se ponovno dovodi u pitanje utemeljenost ocjene Europske komisije o ispunjavanju kriterija za ulazak u Schengen. Kršenje ljudskih prava, arbitrarno korištenje oružja, provođenje i opravdavanje nasilja nisu i ne smiju biti odlike postupanja na vanjskim granicama Europske unije, pa je pitanje je li nedavno zeleno svjetlo Europske komisije za ulazak u Schengen zapravo i zeleno svjetlo za pucanje po ljudima u potrazi za sigurnošću.

Sindikat policije: Savjesno i profesionalno djelovanje hrvatskih policajaca nužno je za očuvanje državnog integriteta i sigurnosti građana

O migrantima i zaštiti državne granice oglasio se i Sindikat policije čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

Sindikat policije Hrvatske pozdravlja djelovanje svih policijskih službenika angažiranih na zaštiti državne granice u ovom teškom razdoblju tijekom kojeg je u porastu broj osoba koje pokušavaju ilegalno stupiti na teritorij Republike Hrvatske. Savjesno i profesionalno djelovanje hrvatskih policajaca nužno je za očuvanje državnog integriteta i sigurnosti građana, kao i za ispunjavanje svih obveza koje je Republika Hrvatska preuzela ulaskom u Europsku uniju te drugim oblicima međunarodnih sporazuma i udruživanja kojima je pristupila.
 
Prošlog smo tjedna svjedočili slučaju u kojem je prilikom obavljanja poslova iz domene zaštite državne granice jedna osoba zatečena u ilegalnom boravku na hrvatskom teritoriju teško ozlijeđena. Prema svim do sada javnim i službenim informacijama, do ozljeđivanja je došlo uslijed slučajnog opaljenja vatrenog oružja kojim je rukovao jedan od policajaca koji su zatekli ilegalne migrante. Nažalost, posljedice ranjavanja su bile teške i ozlijeđena osoba je još uvijek u ozbiljnom stanju. Međutim, život joj je spašen isključivo iz razloga što je policajac čije je vatreno oružje slučajno opalilo postupio u skladu sa svim najvišim načelima policijskog poziva i humanosti te zajedno s kolegom prenio na rukama ranjenu osobu preko tri kilometra nepristupačnog terena do mjesta gdje je moglo pristupiti vozilo hitne medicinske pomoći.
 
Takvo postupanje hrvatskog policajca samo je još jedan od brojnih dokaza da oni svom poslu u zaštiti granica pristupaju profesionalno i humano, ne zanemarujući prilikom provođenja hrvatskih zakona temeljna ljudska prava osoba koje ilegalno prelaze granicu Republike Hrvatske. Požrtvovno djelovanje hrvatskih policajaca na spašavanju života migranta duboko je human čin, ali od njih se ništa manje niti ne očekuje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora