Obavijesti

News

Komentari 120

Migranti oteli Slovenca: Vezali su me i ugurali me u prtljažnik

Migranti oteli Slovenca: Vezali su me i ugurali me u prtljažnik
1

Miroslav Moravec, 79-godišnjak kojeg je otela skupina migranata opisao je sve što mu se dogodilo kroz tih nekoliko sati. Iako ga, kaže, nitko nije ni jednom udario - bojao se za svoj život.

VIDEO

Živim u selu Mali Nerajec, stoji na samom početku policijskog zapisnika Miroslava Moravca, 79-godišnjeg Slovenca kojeg su u srijedu oteli migranti, prenosi slovenski 24ur.com

- U vinograd sam došao oko osam sati ujutro, iz Novog mesta. Zaustavio sam se kod svoje kćeri gdje sam se presvukao te svojim automobilom otišao u vinograd. Nakon otprilike pola sata u vinogradu, prišli su mi muškarac i žena iz Ljubljane, koje prije nisam vidio. Zamolili su me da malo pogledaju okolo po vinogradu i objasnili mi da traže starine. 

Migranti oteli Slovenca pa mu automobilom pobjegli u Italiju
Migranti oteli Slovenca pa mu automobilom pobjegli u Italiju

- Oko pola jedan je do mene došao nepoznati muškarac s dvije prazne boce i tražio me vode. Rekao sam mu da nemam pitke vode nakon čega je otišao u smjeru klijeti. Taj je muškarac bio visok oko 180 cm, bio je mršav, imao kratku crnu kosu i bio je tamnije puti. Nije imao naočale, bradu ili brkove. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Dok sam slijedio muškarca, prema nama su krenula druga dva nepoznata muškarca. Jedan od njih je izvadio nož, a drugi je potom otišao u klijet odakle je donio vrpcu kojom su mi vezali ruke. Muškarci su govorili stranim jezikom koji me podsjećao na turski. 

- Kad su me vezali, vratio se onaj prvi muškarac. Pretresali su me i pitali me za novac. Kod sebe nisam imao novca, ali su pronašli ključeve automobila. Nakon što su pregledali klijet su mi još čvršće zavezali ruke, ali i začepili usta. 

- Ispraznili su prtljažnik i presvukli se u drugu odjeću koju su imali kod sebe. Digli su me i ugurali me u prtljažnik. Pokrili su me s pokrivačem koji sam imao na stražnjem sjedalu, a ubrzo nakon polaska pokupili su i četvrtog muškarca. 

- Pomislio sam da su me uzeli za taoca, u slučaju da ih zaustavi policija. Prošli su uz moju kuću, uz Stari trg i preko Kupe u Hrvatsku. Tamo su se nakratko zaustavili te sam mislio da će me baciti u rijeku. No, nisu otvarali prtljažnik, nastavili su voziti i to satima. 

- Jedan od otmičara je cijelo vrijeme pazio na mene te me pokrivao kada bih se slučajno otkrio. U jednom smo trenutku stali, a ja sam kroz prozor vidio tablu na kojoj je pisalo 'Koper' i 'Divača'. Pomislio sam da idemo prema Kopru, no onda su oni skrenuli lijevo. 

- Nastavili smo se voziti, samo smo u nekom trenutku stali na benzinskoj crpki. Vozač je u više navrata tijekom puta vozio u rikverc što znači da nije poznavao put i da je griješio. 

- Na kraju smo završili na nekom makadamu. Nakon otprilike pola kilometra, auto je stao. Muškarci su izašli van, uzeli svoje stvari i otišli uzbrdo. Uzeli su i moju crnu torbu u kojoj sam imao manji nož, set preklopnih noževa te baterijsku svjetiljku. 

- Prije neko su otišli, jedan od njih mi je oslobodio ruke. Bojao sam se da nisu možda po automobilom ostavili neki eksploziv. Nekako sam se uspio osloboditi i izaći iz prtljažnika. I ja sam krenuo putem te ubrzo našao jednu od svojih rukavica koje su im očito ispale. Sa sobom sam nosio palicu, u slučaju da opet sretnem svoje otmičare.

Nakon otprilike deset minuta stigao je do prve kuće. Ispričao je ljudima što mu se dogodilo i oni su nazvali policiju, piše 24ur.com. Miroslav je u tom trenutku bio 180 km od Sežane, na drugom kraju države. Migranti su pobjegli u Italiju gdje ih je privela talijanska policija.

- Muškarci me u tih nekoliko sati ni jednom nisu udarili, ali bojao sam se za svoj život, zaključio je svoj zapisnik za slovensku policiju 79-godišnji Miroslav Moravec. 

Kontrola spomenutog dijela slovensko-hrvatske granice, na kojoj je zadnjih tjedana pojačan migrantski priljev, od sinoć je pojačana i u nju se uključila i vojska.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 120
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina