Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Migranti ih gađali kamenjem: Lakše ozlijeđena dva policajca

None Foto: Slavko Midzor/PIXSELL 18

Granični prijelaz još je blokiran, ali dio migranata odustaje od proboja. Situacija na granici je mirna s obzirom na to da je pristiglo još policije

>>> NAJNOVIJE INFORMACIJE:

POGLEDAJTE VIDEO:

17.20 - Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović razgovarala je s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem o situaciji na granici, pri čemu je izvještena kako je stanje na granici u potpunosti pod kontrolom policije.

- Nastavljamo pozorno pratiti razvoj situacije i ukoliko dođe do promjene donijet će se odgovarajuće odluke - stoji u priopćenju Ureda predsjednice.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u srijedu je ustvrdio da je hrvatska policija na granici "vrlo spremna, opremljena i obučena" i ima je u svakom trenutku koliko treba kako bi zaštitila interes Republike Hrvatske. "Hrvatske policije će na granici biti uvijek dovoljno da spriječi nasilan ili nezakonit ulazak u Republiku Hrvatsku", zaključio je Božinović.

Na pitanje može li se ponoviti migrantski val od prije nekoliko godina Božinović je kazao da ove godine bilježimo povećan broj migranata, ali da su to "daleko manje brojke" nego ranije.  

Granični prijelaz Maljevac i dalje je zatvoren za promet zbog velike grupe stranih migranata okupljenih na mostu u neposrednoj blizini graničnog prijelaza između BiH i Hrvatske.

 

15.25 - Stotinjak ilegalnih migranata koji su u noći na srijedu stigli u Bihać deportirano je iz tog grada i autobusima poslano ka Sarajevu kako bi tamo bili smješteni u novootvoreni prihvatni centar. 

Migranti su u Bihać stigli redovitim vlakom iz Sarajeva no bihaćka policija im je zabranila iskrcaj provodeći nove mjere čiji je cilj uspostaviti kontrolu nad sigurnosnim stanjem u Unsko-sanskoj županiji koje je u proteklim danima naglo pogoršano zbog eskalacije migrantske krize.

Mjere dogovorene u utorak između lokalnih vlasti i Ministarstva sigurnosti BiH znače i provjeru putnika koji stižu u Bihać autobusima ili vlakovima.

Nakon višesatnih pregovora između policije, uprave Željeznica Federacije BiH i Ministarstva sigurnosti BiH postignut je dogovor da se migrante pristigle vlakom prekrca u autobuse koji će ih odvesti u sarajevsko prigradsko naselje Hadžići gdje je u krugu napuštene vojarne napokon otvoren dugo najavljivani centar za smještaj migranata.

Tamo je dopremljeno šezdesetak kontejnera opremljenih sanitarnim čvorovima i grijanjem i provedene su potrebne preinake što je koštalo oko milijun eura osiguranih donacijama.

Centar u vojarni "Ušivak" kod Hadžića može primiti oko 400 osoba.

Iz Granične policije BiH u popodnevnim su satima potvrdili kako je skupina od dvjestotinjak migranata nastavila blokirati granični prijelaz Maljevac i na taj način pokušava izvršiti pritisak ne bi li ih se pustilo nastaviti put ka Hrvatskoj.

Zabilježen je i incident u kojemu se jedan migrant pokušao ozlijediti hladnim oružjem u čemu su ga policajci spriječili.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

15.15 - Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u utorak je izvijestilo da su dvojica policajaca lakše ozlijeđena kada je skupina migranata koja nije uspjela prijeći granicu kod Maljevca na policiju gađala kamenjem i drugim predmetima.

- U  jednom trenutku, prilikom postupanja BiH policije koja je migrante odmicala od same granične crte prema dubini svog teritorija, skupina migranata krenula je direktno prema hrvatskoj policiji koja je tom prilikom odbila pokušaj nasilnog nezakonitog ulaska na hrvatski teritorij.

Potom su migranti bacali kamenje i druge predmete na pripadnike hrvatske policije. Dva policajca su lakše ozlijeđena te su zatražila liječničku pomoć - izvijestio je MUP.

Granični prijelaz Maljevac i dalje je zatvoren za promet zbog velike grupe stranih migranata okupljenih na mostu u neposrednoj blizini graničnog prijelaza između BiH i Hrvatske.

Nešto iza 14 sati dosadašnjem broju temeljne i interventne policije priključilo se 50-ak novih interventnih policajaca sa svom zaštitnom opremom.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Napetost raste i pada

Napetost među migrantima pada i raste, povremeno glasno izvikuju svoje zahtjeve, a oko 12 sati napetost je bila najveća jer su revoltirani migranti, kako se doznaje na mjestu događaja, na policiju koja im je priječila ilegalni ulazak u Hrvatsku bacala razne predmete.

Neslužbeno se doznaje da su trojica migranata ozlijeđeni u naguravanju te da su im pomoć pružili članovi udruge Liječnici bez granica koji se na bosanskohercegovačkoj strani.

Osim stotinjak migranata koji se nalaze na mostu još barem toliko smjestilo ih se u obližnjem šumarku iz kojega se vidi dim, a kako je vrlo sunčano i toplo nagađa se da pripremaju hranu i da nemaju namjeru uskoro otići s granice.

Vozači svih vozila koji dolaze na ovaj granični prijelaz policija usmjerava na 20-ak kilometara udaljeni prijelaz Bogovolja tako da nema zastoja.

14.45 - Granični prijelaz još je blokiran, ali dio migranata odustaje od proboja.

14.15 - Situacija na granici je mirna s obzirom na to da je pristiglo još policije.

Na granicu Hrvatske stiglo 250 migranata: Navodno se diže ograda na granici, a dolazi još policajaca Reporter: Luka Negovetić

Posted by 24sata on Wednesday, 24 October 2018

13.30 - Na granicu pristiže još miganata i sada ih je oko 250, piše Avaz.

13.15 - Prateći razvoj situacije na terenu, na području graničnog prijelaza Maljevac hrvatska policija je oko 13 sati na graničnu crtu postavila protunavalnu ogradu, takozvane gelendere kao fizičku prepreku, rekla je Hini voditeljica MUP-ove službe za odnose s javnošću Marina Mandić.

Mandić je ranije izjavila da hrvatska policija nije imala potrebe za postupanjem nakon što su migranti u srijedu u Bosni i Hercegovini probili prvi kordon tamošnje policije i krenuli prema Hrvatskoj s obzirom da se s bosansko-hercegovačke strane granice nalazi još jedan kordon policije.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Probijanjem prvog kordona osobe nisu došle u neposredni kontakt s pripadnicima hrvatske granične policije jer se između njih nalazi još jedan kordon policije, rekla je Mandić Hini.

Naglasila je da hrvatska policija, čije su snage sada pozicionirane na svojoj graničnoj crti, ni u jednom trenutku nije postupala. Mandić je demantirala informaciju iz dijela medija da je hrvatska policija u bilo kojem trenutku ušla na bosansko-hercegovački teritorij.

Migranti koje se nalaze u Bosni i Hercegovini žele preko Hrvatske ići dalje u druge članice Europske unije. Zapovjednik policije Unsko-sanske županije u Bosni i Hercegovini Mujo Koričić potvrdio je u srijedu u Bihaću kako su stupile na snagu izvanredne mjere čiji je cilj spriječiti dalju eskalaciju migrantske krize u toj regiji uključujući priliv novih migranata.

13.10 - Na granicu su stigli 'Liječnici bez granica' koji pružaju pomoć ljudima ozlijeđenim u naguravanju s policijom. Kako piše Avaz ima troje ozlijeđenih.

Foto: avaz.ba

12.28 - Hrvatska policija nije imala potrebe za postupanjem nakon što su migranti u srijedu u Bosni i Hercegovini probili prvi kordon tamošnje policije i krenuli prema Hrvatskoj s obzirom da se s bosansko-hercegovačke strane granice nalazi još jedan kordon policije, doznaje se od voditeljice MUP-ove službe za odnose s javnošću Marine Mandić.

Probijanjem prvog kordona osobe nisu došle u neposredni kontakt s pripadnicima hrvatske granične policijom jer se između njih nalazi još jedan kordon policije, rekla je Mandić Hini.

Naglasila je da hrvatska policija, čije su snage sada pozicionirane na svojoj graničnoj crti, ni u jednom trenutku nije postupala. Mandić je demantirala informaciju iz dijela medija da je hrvatska policija u bilo kojem trenutku ušla na bosansko-hercegovački teritorij.

Migranti koje se nalaze u Bosni i Hercegovini žele preko Hrvatske ići dalje u druge članice Europske unije. Zapovjednik policije Unsko-sanske županije u Bosni i Hercegovini Mujo Koričić potvrdio je u srijedu u Bihaću kako su stupile na snagu izvanredne mjere čiji je cilj spriječiti dalju eskalaciju migrantske krize u toj regiji uključujući priliv novih migranata.

Koričić je novinarima potvrdio da je tijekom prijepodneva veća skupina migranata probila prvi policijski kordon kod prijelaza Maljevac, a potom ih je zaustavio drugi kordon, no prilaz granici nakon toga je blokiran svima, jer su prosvjednici posjedali na cestu i ne dopuštaju prolazak vozila.

12.20 - Zapovjednik policije Unsko-sanske županije u Bosni i Hercegovini Mujo Koričić potvrdio je u srijedu u Bihaću kako su stupile na snagu izvanredne mjere čiji je cilj spriječiti dalju eskalaciju migrantske krize u toj regiji uključujući priliv novih migranata.

On je novinarima potvrdio kako je tijekom prijepodneva veća skupina migranata probila prvi policijski kordon kod prijelaza Maljevac, a potom ih je zaustavio drugi kordon, no prilaz granici nakon toga je blokiran svima jer su prosvjednici posjedali na cestu i ne dopuštaju prolazak vozila.

Kazao je kako je u tijeku procjena sigurnosnog stanja pa će u slučaju potrebe biti pozvana policijska pojačanja iz drugih dijelova zemlje. Počela je djelovati i posebna udarna skupina koja koordinira rad različitih agencija i provedbu mjera dogovorenih kako bi se stabiliziralo sigurnosno stanje u Unsko-sanskoj županiji i dalje pogoršanje krize.

Koričić je kazao kako je sasvim jasno da bi dolazak novih migranata u ovaj dio BiH znatno utjecao na sigurnost pa je odlučio kako će to spriječiti svim raspoloživim sredstvima.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

"Moja je ustavna obveza štititi živote i sigurnost građana", kazao je Koričić.

Dodao je kazao kako je stanje takvo da svi moraju preuzeti svoj dio odgovornosti i poduzeti mjere ne bi li se stanje normaliziralo istaknuvši kako se to odnosi i na autobusne prijevoznike koji na svojim linijama prevoze migrante ka Bihaću pa bi s tim morali prestati ili će se suočiti sa zakonskim sankcijama.

"Građani trebaju vjerovati ovoj udarnoj skupini, tražim od njih da ne uzimaju vlast u svoje ruke jer postoje institucije čija je to zadaća. Mi ćemo u svakom slučaju reagirati i zaštiti svoje građane", kazao je Koričić.

Sastavni do mjera koje policija poduzima je i provjera identiteta putnika koji u Bihać stižu željeznicom. U redovitom vlaku koji je nešto nakon ponoći stigao u Bihać bilo je 99 ilegalnih migranata, a policajci im nisu dopustili izlazak iz vagona, a od osoblja vlaka su tražili da sve te putnike vrate u Sarajevo otkuda su i došli.

Migranti su u vlaku proveli cijelu noć pod policijskom paskom jer su iz Željeznica Federacije BiH tražili daljnja objašnjenja i upute što raditi ubuduće jer sami nemaju mogućnost kontrolirati identitet putnika i odlučivati tko se može voziti, a tko ne.

"Ovo nikome ne koristi, svi smo u pat poziciji", kazao je za televiziju N1 Samir Alagić, voditelj područnog ureda ŽFBiH u Bihaću.

11.50 Granicu sada nadlijeće i helikopter hrvatske policije, piše Avaz.

 

Objavljuje Radio Velika Kladuša u Srijeda, 24. listopada 2018.

11.35 U manjim grupama pristiže još migranata koji su se uputili prema hrvatskoj granici gdje su raspoređeni hrvatsi specijalci.

Trenutno dvjestotinjak migranata stoji ispred policijskih kordona.

11.00 Avaz javlja i kako je na granični prijelaz stigla Specijalna policija iz Hrvatske, a u naguravanju s policijom na strani BiH ima i ozlijeđenih.

10.30 Kako javlja Dnevni avaz čiji se reporter nalazi na mjestu događaja oko 10.30 sati migranti su probili policijski kordon na BiH strani te krenuli prema graničnim prijelazima s Hrvatskom.


Oko dvije stotine ilegalnih migranata i u srijedu u skupini boravi u blizini graničnog prijelaza Maljevac u Bosni i Hercegovini nastavljajući na taj način pritisak na lokalne vlasti ne bi li im se dopustio nastavak puta ka Hrvatskoj, a policija Unsko-sanske županija počela je aktivno provoditi mjere čiji je cilj spriječiti dolazak novih migranata u tu regiju.

NA LICU MJESTA: Migranti na Maljevcu, drama, tuča s policijom

Posted by Dnevni avaz on Wednesday, 24 October 2018

Migranti, koji su boravili u improviziranom kampu kod  Velike Kladuše, ka Maljevcu su se zaputili u utorak, a tamo ih je dočekao policijski kordon koji im je zapriječio prilazak samom graničnom prijelazu.

PRENOĆIT ĆE UZ GRANICU Zaustavili 90 ljudi kod prijelaza Izačić, pokušali ući u Hrvatsku

Migranti su unatoč hladnoći odlučili provesti cijelu noć između utorka i srijede na otvorenome i tamo su boravili pod policijskom paskom.

Glasnogovornica MUP-a Unsko-sanske županije Snežana Galić potvrdila je u srijedu ujutro kako pritom nije bilo većih izgreda, iako je nekolicina migranata u večernjim satima pokušala zaobići poljske zapreke, no uhvaćeni su i nakon toga su se pridružili ostalim članovima skupine.

RUTA NADE KROZ HRVATSKU Migrantima su crne vreće znak za siguran prolaz kroz šumu...

"Policija će nastojati uvjeriti migrante da se vrate u prihvatne centre", kazala je Galić lokalnim medijima.

Policija je protekle noći također spriječila skupinu od 90 migranata da se u Bihaću iskrca iz vlaka kojim su doputovali iz Sarajeva. Vlak je stoga bio satima blokiran na bihaćkom željezničkom kolodvoru i nije na vrijeme krenuo natrag ka Sarajevu.

Dio je to mjera kojega su predstavnici županijskih vlasti u utorak usuglasili s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem.

ZAUSTAVILI IH NA GRANICI U BIH Pokušali ući u Hrvatsku: Više od 200 migranata marširalo

Zapovjednik županijske polciije Mujo Koričić pojasnio je kako više neće biti dopušten dolazak novih migranata te kako će stoga policajci na prilaznim cestama koje vode ka Bihaću kontrolirati vozila, a posebice autobuse, i zabraniti prolazak migrantima koje eventualno zateknu.

Autobusnim prijevoznicima koji održavaju linije ka Bihaću poslana je obavijest o tome uz preporuku da ne primaju putnike-ilegalne migrante.

Komentari (539)
  • Miroljubiva skupina djece i žena

    24. 10. 2018,   11:09
  • Kao građanin Bihaća, grada koji je pod opsadom hiljada migranata, mogu vam reći da se čuvate. Ova prva kolona ima žena i djece i ne predstavljaju veliku opasnost ali ova bagra kriminalaca, narkomana koja je trenutno prisutna u mom gradu je jedno veliko zlo. Nemaju obzira, manira i svakodnevno maltretirtaju stanovništvo posebice školarce koji su laka meta. Cijelo ljeto su proveli utapajući se u alkoholu, drogi i prljanju okoline. Sav šljam istoka je krenuo u Evropu. Neće raditi, neće biti korisni. Tu su da cijede socijalnu pomoć i da maltretiraju.

    24. 10. 2018,   11:42
  • vojsku s treninga na granicu

    24. 10. 2018,   11:08