Obavijesti

News

Komentari 174

Migrantu je metak smrskao utrobu, i dalje se bori za život

Migrantu je metak smrskao utrobu, i dalje se bori za život
1

Što se točno dogodilo u šumi kraj Tuhobića, gdje je policajac ranio migranta, i danas se utvrđivalo. Nitko od ostalih migranata ne želi azil u Hrvatskoj, a vratit će ih u BiH...

VIDEO

Stanje je zasad jednim dijelom stabilizirano, ali ozljede su i dalje po život opasne, rekao nam je dr. Alen Protić, predstojnik Klinike za anesteziologiju i intenzivnu medicinu KBC-a Rijeka.

Tamo su zaprimili mlađeg migranta, teško ozlijeđenog u subotu poslijepodne u šumi oko Tuhobića na području Gorskog kotara.

- Pacijent je i dalje pod sedacijom, tj. lijekovima koji ga drže uspavanim, na mehaničkoj ventilaciji. Također, sigurno će biti potrebno još operativnih zahvata. Riječ je o teškoj ozljedi trbuha, tj. organa u trbušnoj šupljini te kralježnice i kralježnične moždine - pojasnio je dr. Protić. Dodaje da je riječ o pacijentu od oko 30 godina.

Na upit je li moguće da jedan metak nanese tako višestruke ozljede u tijelu, odgovara da jest.

Pucao je u zrak, poskliznuo se, a metak je pogodio migranta
Pucao je u zrak, poskliznuo se, a metak je pogodio migranta

Sve od jednog metka

- Nisam forenzičar pa ne mogu govoriti o kakvom je metku riječ, ali moguće je. Metak ima svoj ulaz, ali i tzv. eksploziju unutar tkiva, tako da nije stvar samo u jednoj rupi, odnosno prostrjelnoj rani, nego ozljede mogu biti šire od samog promjera metka - odgovara Protić.

Podsjetimo, na vrlo nepristupačnom terenu policajac je naletio na grupu od 17 migranata. Bio je mrak, padala je snažna kiša, a šuma je bila u magli. Policajac je htio pozvati kolege u pomoć, ali na tom dijelu nije bilo radioveze.

U takvim situacijama, kažu upućeni, policajci dozivaju pomoć ispaljivanjem hica u zrak. Prema neslužbenim informacijama, u kritičnom trenutku se poskliznuo i pao, a metak je promijenio putanju i ranio migranta.

Službenih informacijama o tome kako je došlo do ranjavanja ni danas nije bilo.

Kriminalističko istraživanje, koje treba pokazati ima li elemenata kaznenog djela, još traje, a izvidi su tajni.

MUP i Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci potvrdili su da je očevid na mjestu događaja završen u nedjelju u poslijepodnevnim satima.

- Očevidom je rukovodio zamjenik županijskog državnog odvjetnika iz Rijeke, uz stručno-tehničku pomoć policijskih službenika i vještaka iz Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ‘Ivan Vučetić’ iz Zagreba. Pronađeni su i izuzeti predmeti od interesa za daljnje provođenje izvida te su temeljem naloga nadležnog državnog odvjetništva dostavljeni na vještačenje. U koordinaciji s odvjetništvom u Rijeci policija nastavlja provođenje izvida s ciljem utvrđivanja svih relevantnih okolnosti vezanih uz stradavanje nezakonitog migranta, ali i lakše ozljeđivanje policijskog službenika - izvijestila je PU primorsko-goranska.

'Teško je biti migrant, i hvala Hrvatskoj što nas je primila'
'Teško je biti migrant, i hvala Hrvatskoj što nas je primila'

Migrante vraćaju u BiH

Što se tiče grupe migranata, njih ukupno 17, policija je utvrdila da su nezakonito ušli u Hrvatsku. Nijedan od njih nije izrazio namjeru za podnošenjem azila, zbog čega su pokrenuli postupak readmisije, odnosno povratka u BiH, otkud su nezakonito i došli.

Inače, policajac koji je ranio migranta u Gorskom kotaru nedavno je spasio promrzlog ilegalca koji je prešao našu granicu. U događaju je i sam lakše ozlijeđen. Kako doznajemo, prvenstveno je ozlijedio nogu, no u padu je natukao cijelo tijelo. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u nedjelju je rekao da “nije utvrđeno da bi korištenje vatrenog oružja bilo usmjereno prema konkretnoj osobi”.

Smrt, pucnjava, ponižavanje migranata

  • 22. 11. 2017. U Srbiji, u neposrednoj blizini granice s Hrvatskom, Madine Hussiny (6) iz Afganistana poginula je u naletu vlaka. Pokušavala je s majkom ući u Hrvatsku.
  • 30. 5. 2018. Na području Donjeg Srba zadarska policija zaustavila je kombi s migrantima. U pucnjavi je ozlijeđeno dvoje djece u dobi od 12 godina. Krijumčar je naknadno uhićen.
  • 12. 3. 2019. Nakon što je procurila snimka na kojoj migranti viču ‘Dinamo Zagreb’, MUP je pokrenuo disciplinski postupak protiv trojice policajaca. Snimatelja su udaljili iz službe.
  • 8. 11. 2019. Organizacija Human Rights Watch optužuje hrvatsku policiju da migrante zlostavljaju i vraćaju mimo procedure. MUP odgovara: ‘Dokumentirajte tvrdnje dokazima’.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 174
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature