Obavijesti

News

Komentari 11

Mike Pence pozvao je cijelu EU da prizna Guaidoa u Venezueli

Mike Pence pozvao je cijelu EU da prizna Guaidoa u Venezueli

Oko 20 zemalja članica EU-a, uključujući Veliku Britaniju, Njemačku, Francusku, Španjolsku i Hrvatsku priključili su se SAD-u u priznavanju Guaida i pritisku na Madura da sazove nove izbore

VIDEO

Američki potpredsjednik Mike Pence pozvao je u subotu cijelu Europsku uniju da prizna venezuelskog oporbenog vođu Juana Guaidoa za predsjednika i ponovio zahtjev da se Unija povuče iz nuklearnog sporazuma s Iranom.  

- Guaido, koji se uz američku i međunarodnu potporu proglasio prijelaznim predsjednikom Venezuele, zaslužuje da ga prizna "ostatak svijeta - rekao je Pence na konferenciji o sigurnosti u Münchenu.

Venezuelan opposition leader Juan Guaido walks as he speaks to journalists before a news conference at the National Assembly in Caracas

Madura, izabranog za predsjednika prošle godine na izborima koje oporba smatra nepoštenima, nazvao je 'diktatorom koji treba otići s vlasti'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Oko 20 zemalja članica EU-a, uključujući Veliku Britaniju, Njemačku, Francusku, Španjolsku i Hrvatsku priključili su se SAD-u u priznavanju Guaida i pritisku na Madura da sazove nove izbore.

Trump potvrdio: Razmatram sve opcije u vezi Venezuele
Trump potvrdio: Razmatram sve opcije u vezi Venezuele

- Vrijeme je da ostatak svijeta učini više. Još jednom stari svijet mora ustati u zaštitu slobode u novome svijetu. Pozivamo EU da stane uz slobodu i prizna Juana Guaidoa za jedinog legitimnog predsjednika Venezuele - istaknuo je Pence. 

Venezuela

Europska unija je već odbila američki zahtjev da se povuče iz povijesnog sporazuma potpisanog s Iranom 2015. u Beču i umjesto toga uspostavila mehanizam trgovine koji bi trebao zaobići američke sankcije protiv Teherana.

Drugi čovjek SAD-a Uniju je pozvao da bude oprezna koristeći opremu kineske telekomunikacijske kompanije Huawei.

- SAD je bio vrlo jasan prema svojim partnerima u području sigurnosti oko prijetnje koju predstavljaju Huawei i ostale kineske telekomunikacijske tvrtke - rekao je Pence.

Nicolas Maduro gomila vojsku, oporba ne odustaje od pomoći
Nicolas Maduro gomila vojsku, oporba ne odustaje od pomoći

- Moramo zaštititi svoju osjetljivu telekomunikacijsku infrastrukturu i Amerika poziva svoje partnere da budu oprezni - naglasio je. 

Pence je na konferenciji govorio nakon njemačke kancelarke Angele Merkel koja je pred političarima i diplomatima iz cijeloga svijeta snažno branila multilateralizam, nasuprot politici predsjednika Donalda Trumpa 'Amerika na prvome mjestu'. 

Berlin je zabrinut za multilateralnu suradnju nakon povlačenja SAD-a pod predsjednikom Donaldom Trumpom iz nekoliko međunarodnih ugovora, uključujući Pariški klimatski pakt i iranski nuklearni sporazum, dogovor o zabrani nuklearnih projektila srednjeg dometa (INF) i Trumpovih jednostranih odluka o povlačenju iz Sirije i Afganistana.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a