Obavijesti

News

Komentari 11

Turska pristala: Na 120 sati će prekinuti svoje akcije u Siriji

Turska pristala: Na 120 sati će prekinuti svoje akcije u Siriji
1

Turska je pristala prekinuti operaciju na sjeveru Sirije kako bi se kurdske snage povukle, rekao je u četvrtak Mike Pence nakon sastanka s turskim predsjednikom

VIDEO

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence susreo se s turskim predsjednik Recepom Tayyipom Erdoganom u četvrtak, kako bi ga nagovorio da zaustavi ofenzivu protiv kurdskih boraca na sjeveroistoku Sirije. Turska je pristala prekinuti svoje operacije na 120 sati kako bi se Kurdi povukli. 

Ofenziva je, podsjetimo, prouzročila novu humanitarnu krizu u Siriji, u sklopu koje je 200 tisuća civila napustilo svoje domove, a nastao je i sigurnosni rizik zbog tisuća militanata Islamske države koji su ostali u kurdskim zatvorima.

Demokrati i dio republikanaca optužuju Trumpa, koji je povukao američke postrojbe prije ofenzive, za izdaju Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje predvode sirijski Kurdi, a bili su glavni partner Washingtona u borbi protiv Islamske države u Siriji.

Trump je u srijedu kazao da je njegov potez "strateški briljantan".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Kremlj: 'Turska vojna operacija u Siriji za nas je neprihvatljiva'
Kremlj: 'Turska vojna operacija u Siriji za nas je neprihvatljiva'

Američki je predsjednik rekao da misli kako će Penceov i Erdoganov susret biti uspješan te je upozorio da će nametnuti sankcije i carine koje će biti "devastirajuće za tursku ekonomiju", ako sastanak ne bude uspješan.

Bijela kuća objavila je Trumpovo pismo Erdoganu, poslano 9. listopada, u kojemu je američki predsjednik poručio turskom da "ne bude nasilnik" i "budala".

Turska televizija CNN Turk prenosi da je Turska odbila Trumpov prijedlog za sklapanjem sporazuma kojim bi se obustavile vojne operacije te da je pismo "bačeno u smeće".

"Pismo koje je Trump poslao nije imalo utjecaj, koji je on mislio da će imati, na Tursku zato što nije sadržavalo ništa što se može uzeti za ozbiljno", rekao je turski dužnosnik za Reuters.

"Jasno je da Turska ne želi terorističku organizaciju na svojoj granici i da operacija neće biti obustavljena zbog reakcija", dodao je.

Pence i državni tajnik Mike Pompeo nisu se obratili novinarima prije sastanka s Erdoganom, ali je dužnosnik rekao da će vjerojatno ponoviti prijašnje zahtjeve.

Angela Merkel traži od Turske: Zaustavite ofenzivu u Siriji
Angela Merkel traži od Turske: Zaustavite ofenzivu u Siriji

"Međutim, pregovaranje s terorističkom organizacijom ili odustajanje od operacije koja je u tijeku, nisu na stolu", poručio je turski dužnosnik.

Turska je 9. listopada započela svoju ofenzivu na Siriju, ciljajući kurdsku paravojsku za koju tvrdi da je povezana s Kurdistanskom radničkom partijom (PKK) koja je već nekoliko desetljeća u sukobima u Turskoj sa središnjim vlastima. 

Sirijske demokratske snage prihvatile primirje s Turskom - SDF

Sirijske demokratske snage (SDF), u kojima glavnu ulogu ima kurdski YPG, prihvatile su sporazum o primirju s Turskom, koji vrijedi za manji dio sjeverne Sirije, te će učiniti sve što je potrebno da on funkcionira, rekao je zapovjednik SDF-a Mazloum Kobani za Ronahi TV u četvrtak.

Kobani je rekao kako je sporazum "tek početak" koji neće ispuniti ciljeve Turske, koje je pokrenula ofenzivu na sjeveru Sirije prošloga tjedna.

Kobani je dodao kako je sporazum ograničen na prostor sjeverne Sirije, između gradova Ras al-Aina i Tal Abyada.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pohvalio je suradnju sa SAD-om na postizanju primirja.

"Gospodine predsjedniče, još mnogo života bit će spašeno kada porazimo terorizam koji je smrtni neprijatelj čovječanstva", napisao je Erdogan na Twitteru, u odgovoru na objavu američkog predsjednika, u kojoj je Trump, ranije u četvrtak, sporazum nazvao "velikom viješću".

"Uvjeren sam da će ovaj zajednički napor promovirati mir i stabilnost u našoj regiji", dodao je.

Slovenija nakon 82 dana oslobodila kurdskoga aktivista čije je izručenje tražila Turska

Slovenija je u četvrtak oslobodila Ismeta Kilica, 54-godišnjeg kurdskog aktivista čije je izručenje tražila Turska, koji je bio  pritvoren kad se krajem srpnja preko Slovenije u Njemačku, gdje živi, zajedno sa svojom obitelji vraćao s ljetovanja u Hrvatskoj.

Sud u Kopru donio je odluku da prema slovenskom zakonu Kilic nije počinio kazneno djelo, pa neće biti izručen Turskoj, a ta  će odluka biti pravomoćna kad je potvrdi viši sud, objavila je Slovenska televizija.
Slovenske pravosudne vlasti držale su Kilica u pritvoru i nakon što je Interpol 7. rujna povukao tjeralicu protiv njega, a njegov slovenski odvjetnik izjavio je da će od Slovenije zbog nanijete štete tražiti odštetu jer je u zatvoru neopravdano zadržan 82 dana.
Protiv njegova zadržavanja u Sloveniji, i tadašnje mogućnosti ekstradicije Turskoj, početkom rujna u Ljubljani su pred veleposlanstvom Turske prosvjedovali aktivisti stranaka Ljevica i Linke iz Slovenije i Njemačke.
Kilic živi u Duisburgu u Njemačkoj kamo je pobjegao i čije je državljanstvo stekao prije više od 20 godina zbog političkog progona u Turskoj, gdje je 90-ih godina prošlog stoljeća djelovao kao sindikalni aktivist, a s obitelji živi u Duisburgu.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.