Obavijesti

News

Komentari 80

Milan Bandić je u Savskoj 66 otkrio Trg Nevenke Topalušić

Milan Bandić je u Savskoj 66 otkrio Trg Nevenke Topalušić
6

Nevenka Topalušić preminula je 21. listopada 2014. tijekom prosvjeda ispred Ministarstva branitelja. Bila je stopostotni invalid prve skupine i pripadnica gromova

VIDEO

Udruga 100 posto za Hrvatsku, svečano je predstavila ploču Trga Nevenke Topalušić u Savskoj 66 u Zagrebu. U čast Nevenki koja je izgubila svoj život u prosvjedu branitelja 22. listopada prošle godine, javna površina ispred Ministarstva branitelja imenovana je u Trg Nevenke Topalušić. 

Tu inicijativu pokrenuli su njezini suborci iz II. gardijske brigade Gromovi, a Grad Zagreb je podržao. Okupljenima se obratio Đuro Glogoški i prisjetio se kako ga je Nevenka molila da dođe na prosvjed.

- 20. listopada prošle godine započeo je prosvjed hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji nezadovoljnih odnosom institucija prema hrvatskim braniteljima i odnosu prema Domovinskom ratu. Toga dana nazvala me Nevenka Topalušić i pitala može li doći na prosvjed. Znamo da je bila bolesna, ali neovisno o tome, Nevenka se pojavila i sudjelovala, kako ona kaže, u prosvjedu zbog nepravde. U ovom kamenu ovdje uklesano je da je Nevenka dala svoje zdravlje za hrvatsku slobodu, a život za budućnost Hrvatske. Kada mnogi pitaju danas zašto smo još ovdje - zbog nepravde zbog koje je Nevenka dala svoj život. 

Živimo u demokraciji kada i oni koji su devedesetih godina u Njemačkoj govorili kao i gospodin Puhovski da njemački mediji trebaju promicati da se ne prizna hrvatska država. Danas govori da branitelji imaju pravo na socijalu, a ne i na prava i političke privilegije, kako on to naziva. Očito je da političke privilegije imaju neki drugi danas. Oni koji bi danas možda željeli da ovo bude trg onih koji su bili začetnici agresije oružane pobune protiv Republike Hrvatske, kao što je bio Rašković. Njegovi tajnici i liječnici koji danas sjede u institucijama. To je ona nepravda zbog koje je svoj život dala Nevenka Topalušić. Svjedoci smo kroz što su prošli hrvatski branitelji u ovih 435 dana prosvjeda ovdje. Možda Nevenka ima i sreću što nije čula kako se nazivaju pogrdnim riječima hrvatski branitelji i članovi obitelji iz usta onih koji su na čelu institucija države - rekao je Glogoški.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Osvrnuo se i na jučerašnju sjednicu Sabora i prozvao Josipa Leku.

- Nažalost, vidjeli smo i jučer u Hrvatskom saboru kad se spomene Hrvatski državni sabor kako to nekima smeta. Smeta li možda i naziv države Hrvatska? Očekivali smo jučer od čovjeka koji odlazi i koji je bio predsjednik Sabora da će prenijeti novom predsjedniku Sabora da čuva hrvatski narod i državu. Međutim, iznio je nešto drugo. Čuvajte nacionalne manjine i njihove interese. Gospodine Leko, maske su pale u ovo vrijeme prosvjeda ovdje. Trebali ste otvoreno reći, čuvajte one koji su sudjelovali u agresiju na Hrvatsku i štitite njihove interese. To je ona nepravda zbog koje se borila i Nevenka Topalušić i zašto je dala svoj život. Ali dokle god je hrvatskih branitelja, hrvatskog naroda, bit će i hrvatske države - rekao je Đuro Glogoški i predložio gradonačelniku Bandiću osnivanje Veteranskog centra. Pozvao je i mandatara Oreškovića i predsjednika Sabora Željka Reinera na dijalog s braniteljima.

- Doći će trenutak kada ovog šatora više neće biti i zato vas molim gospodine gradonačelniče da osigurate prostor u Zagrebu na koji ćemo prebaciti naš transparent sa šatora na kojem piše Prvi hrvatski veteranski centar. Da osigurate prostor u kojem će se okupljati hrvatski branitelji iz bilo kojeg dijela Hrvatske. Poručujemo svima onima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu i njihovim obiteljima, ostat ćemo dosljedni onome na čemu su mnogi dali svoje živote, dijelove svoga tijela i svoje zdravlje. Pozivam one koji će obnašati dužnosti i mandatara i predsjednika Hrvatskog sabora da razgovaraju s hrvatskim braniteljima u cilju rješavanja problema s kojima se susrećemo i zaštitimo dignitet Domovinskog rata, da zaštitimo hrvatski narod i hrvatsku državu - rekao je Glogoški.

Miodrag Demo, pripadnik II. gardijske brigade Gromovi i saborski zastupnik spomenuo je i planove za promjenom imena Ministarstva branitelja i Hrvatskog sabora.

- Ured za branitelje Grada Zagreba je bio tu kraj vas i mislim da vam ništa nije falilo. Ono što ste tražili, bili smo dužni svaki vaš zahtjev ispuniti. Tako će biti i u buduće. Jučer sam prisegao u Saboru, vama, zato što je to moja misija u Gradu Zagrebu već 15 godina- kaže Demo koji se za uređenje Trga zahvalio i gradonačelniku Milanu Bandiću.

- Gradonačelnik Milan Bandić je uvijek bio s nama. To je čovjek koji nikad nije zatvorio vrata hrvatskom branitelju. Imamo puno posla, a prvo moramo promijeniti ime. Više neće biti Ministarstvo branitelja, nego Ministarstvo hrvatskih branitelja kao što će biti i Hrvatski državni sabor - rekao je Demo.

Starija Nevenkina kćer Ana bila je dirnuta ovom gestom u spomen na svoju majku.

- Mnogi će se pitati tko je bila ta žena i zašto se ovo mjesto imenuje njezinim imenom. Srce jedne hrvatske braniteljice prestalo je kucati upravo na ovom mjestu. Rekla bih kako to nije samo slučajnost. Naša majka ništa nije prepuštala slučaju. Za nas tužan trenutak nosio je snažnu poruku. Vapaj da se nikad ne zaboravi. Mislila je da je zaboravljena kao i tisuće njenih suboraca, zaboravljena kao građanin, zaboravljena kao  branitelj, zaboravljena kao žena. Žena koja je samo željela u svojem humanom pozivu bezuvjetno pomagati potrebitima i sudjelovati u stvaranju preduvjeta za sigurne i bolje budućnosti za svoju djecu i svu djecu naše domovine. Današnju svečanost imenovanja prvog hrvatskog trga imenom hrvatske braniteljice, aktivne sudionice Domovinskog rata, iskoristimo kao nov početak. Hvala vam u ime obitelji Nevenke Topalušić- rekla je.

Gradonačelnik Milan Bandić ponosan je što se površina ispred Ministarstva branitelja sada zove Trgom Nevenke Topalušić. U planu ima i uređenje tog trga.

- Prošla je godina dana otkako nas je napustila naša heroina Domovinskog rata, hrvatska braniteljica, supruga, majka. Naša Nevenka je 1991. osjetila snažnu želju da pridonese stvaranju Hrvatske. Otišla je u rat puna entuzijazma, spašavati živote. Sa svojom medicinskom torbom uvijek je bila na prvoj crti među braniteljima spremna pružiti pomoć ranjenim suborcima. Kao umirovljeni stopostotni hrvatski vojni invalid uvijek je bila uz branitelje, borila se za njihova prava i skrbila za mnoge branitelje. Nažalost preminula je uz svoje prijatelje suborce tijekom mirnih prosvjeda u Savskoj 66. Humanost i hrabrost Nevenke Topalušić bit će vječna vodilja svim sudionicima Domovinskog rata i trajni primjer kako se brani domovina i mali čovjek. Vjerujem da će spomen ploča s nazivom Nevenke Topalušić biti vječni spomen budućim naraštajima o iznimnosti i hrabrosti jedne žene, hrvatske braniteljice te da će naučiti kako ponosno Hrvat mora kročiti u najtežim, najbolnijim trenucima - rekao je Bandić.

Na svečano otkrivanje ploče Trga Nevenke Topalušić umjesto predsjednice Kolinde Grabar Kitarović došao njezin izaslanik Ante Deur. Izrazio je divljenje obitelji Topalušić i svim braniteljima.

- Preko godinu dana hrvatski branitelji iskazuju svoje svjedočanstvo. Ovdje pobjednička vojska boravi u šatoru. Tužni smo i ponosni. Tužni jer smo izgubili jednog čovjeka, branitelja. Ali moramo biti ponosni na ono vrijeme kada smo bili najbolji, kada smo kao mladi ljudi stvarali hrvatsku državu. Danas moramo poručiti svima da je Nevenka ovdje umrla govoreći istinu. Moramo nositi tu istinu da hrvatska povijest bude ispisana udžbenicima o Domovinskom ratu, da generacije koje dolaze znaju zašto je umrla Nevenka. Ne smijemo dozvoliti pojedincima da pljuju po Domovinskom ratu. To je simbol stvaranja hrvatske države - rekao je Deur.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 80
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke