Obavijesti

News

Komentari 110

Premijer riješio dvojbe: Plomin će biti na ugljen, ali puno čišći

Premijer riješio dvojbe: Plomin će biti na ugljen, ali puno čišći
12

Milanović i Jakovčić su objasnili da infrastruktura već postoji i termoelektrana će zato biti na ugljen. Prosvjednici su ih dočekali s transparentom 'Koza je krepala'

VIDEO

Novi blok Termoelektrane Plomin gradit će se na ugljen. Plin je preskup i neisplativ - bio je izričit premijer Zoran Milanović nakon sastanka njega, potpredsjednika Vlade Radimira Čačića i ministra zaštite okoliša  Mihaela Zmajlovića s čelnicima Istarske županije u Labinu. S time se složio i istarski župan Ivan Jakovčić, dojučerašnji gorljivi zagovornik termoelektrane na plin, javlja HRT. 

Milanović i Jakovčić su objasnili kako infrastruktura već postoji i termoelektrana će zbog toga biti na ugljen, no mnogo čišći, objasnili su Milanović i Jakovčić. 

Premijer je istaknuo da će Labinština primati odštetu idućih 10 godina, a kojem se točno iznosu radi raspravljat će uskoro. 

Plomin 3 neće graditi njemački RWE, ali daje podršku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Njemačka kompanija RWE priopćila je kako, zbog kapitalnih ograničenja, neće sudjelovati u predkvalifikacijskom krugu u kojem će se obaviti uži izbor zainteresiranih za ulazak u strateško partnerstvo s HEP-om u projektiranju, izgradnji i upravljanju novom jedinicom termoelektrane Plomin C, ali spreman je pružiti podršku projektu u obliku tehničkog know-howa. Inače, RWE dugogodišnji HEP-ov partner u termoelektrani u Plominu 2. 

'Vrijeme je za odluku'

Kako je na sjednici Vlade u četvrtak rekao Milanović, vrijeme je da se donese odluka što s izgradnjom Plomina 3. 

-Takva pitanja važna su u financijskom i ekološkom smislu - rekao je premijer i dodao kako su u Hrvatskoj najveći zagađivači zraka autoceste, pa sigurno da nitko ne razmišlja da ih se zatvori i ukine. 

- To je vrlo kompleksno pitanje - rekao je Milanović.  

Premijera i ministre dočekao transparent 'Koza je krepala'

Istrani se protive da se kao energent u plominskoj termoelektrani koristi ugljen, a i u Prostornom planu Istarske županije kao energent predviđen je plin, a ne ugljen.  Podsjetimo, vijećnici IDS-a zatražili su nedavno da Skupština Istarske županije na svojoj sljedećoj sjednici donese odluku o raspisivanju referenduma o gradnji Plomina 3. Za vrijeme sastanka na glavni gradski trg u Labinu stigli su i predstavnici Udruge Naša zemlja koji su transparentom upozorili na potrebu raspisivanja referenduma o Plominu. 

- Ogorčeni smo jer građani Istre nisu upoznati s ničim i u cijeloj toj priči su ignorirani. Stoga od ovog susreta ne očekujemo ništa, sve je to jako žalosno, izjavila je predstavnica udruge Sanja Frankola, javlja HRT.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 110
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina