Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Vlade Hrvatske i Mađarske nemaju ništa s Inom i MOL-om'

None Foto: Boris Ščitar/Pixsell 11

Milanović smatra da je tema Ine i MOL-a nezaobilazna kada su u pitanju razgovori Hrvatske i Mađarske, ali kaže da to nisu pitanja o kojima vlade mogu odlučivati

Zajednički je interes Hrvatske i Mađarske da tvrtke Ina i MOL dobro posluju te stvaraju profit i plaćaju porez. No, problemi se ne mogu rješavati na međudržavnoj razini jer ni mađarska vlada ni sadašnja hrvatska s procesom preuzimanja Ine od MOL-a nemaju ništa, složili su se u Budimpešti premijer Zoran Milanović i njegov mađarski domaćin Viktor Orban,l javlja HRT

- Ovo je stvar koja se možda tiče hrvatskog pravosuđa - rekao je Milanović na zajedničkoj konferenciji za novinare. Ona je kasnila gotovo sat vremena jer su se razgovori dvojice premijera produljili na gotovo dva sata. 

Milanović je kazao kako je tema Ine i MOL-a nezaobilazna kada su u pitanju razgovori hrvatske i mađarske strane, ali je naglasio da to nisu pitanja o kojima formalno-pravno vlade mogu odlučivati. 

Istaknuo je kako su Hrvatska i Mađarska dvije male zemlje koje se u Europskoj uniji moraju specijalizirati i moraju prepoznati svoje interese. Naš su, kako je rekao, riječki koridor, riječka luka i ukapljeni plin. 

Budući da su obojica premijera naglasila tradicionalne prijateljske odnose dviju država, Milanović je posebno istaknuo kako neće dopustiti odnosno da će učiniti sve što je u njegovoj moći da problemi oko INA-e i MOL-a ne utječu negativno na odnose Hrvatske i Mađarske. 

Orban je naglasio kako se to pitanje treba rješavati tamo gdje se može, dodajući da Mađarska ima najbolju namjeru, da je spremna surađivati, ali da ima male mogućnosti utjecaja. 

Šef mađarske vlade rekao je da je jedan od glavnih ciljeva sastanka bio povećati razinu energetske sigurnosti dviju zemalja. Iz tog razloga razmotrili smo energetsku suradnju i perspektive. 

Nakon sastanka s mađarskim premijerom, Milanović se uputio na razgovore s Laszlom Koeverom, predsjednikom parlamenta i privremenim vršiteljem dužnosti predsjednika Mađarske, a zatim će se susresti i s predstavnicima hrvatske manjine - predsjednicima hrvatske državne samouprave i Saveza Hrvata u Mađarskoj.

Komentari (17)
  • ak nemaju ništa s molom i inom ,onda kak može cijene dizat ta vlada da se bolje puni proračun

    7. 5. 2012,   15:43
  • isao milanovic zamoliti Orbana da sto prije zatvori cacica , da mu ovaj ne uzme vlast do kraja :)

    7. 5. 2012,   13:23
  • Zašto bi se postavljalo pitanje NO, jedino nije sigurno hoće li Orban za Čačića i Linića dignuti obe ili samo jednu RUKU.????

    7. 5. 2012,   09:15