Obavijesti

News

Komentari 55

Milanović je nominirao Vesnu Pusić za glavnu tajnicu UN-a

Milanović je nominirao Vesnu Pusić za glavnu tajnicu UN-a
1

Premijer navodi da su u hrvatskoj Vladi "uvjereni da gđa. Pusić na toj funkciji donosi kombinaciju jakog vodstva, vizije, osobnog integriteta te vještine u upravljanju''

VIDEO

Premijer Zoran Milanović u posljednjim danima mandata službeno je predložio ministricu vanjskih i europskih poslova te potpredsjednicu Vlade Vesnu Pusić za kandidatkinju na mjesto glavne tajnice UN-a. 

U pismu kojeg je 2. studenog poslao na predsjednika Opće skupštine UN-a Danca Mogensa Lykketofta Milanović je napisao kako je ''hrvatskoj Vladi čast nominirati gđu Pusić'' te navodi kako ona ima istaknutu međunarodnu i nacionalnu karijeru. 

- Dulje od dva desetljeća gđa Pusić uključena je u domaću i međunarodnu politiku i imala je vrlo istaknutu ulogu u pregovorima RH s EU - piše dalje Milanović te dodaje da je Pusić i nadgledala čitav pregovarački posao između Hrvatske i EU.

Dodao je da je kao ministrica vanjskih poslova aktivna na pitanjima razvoja, humanitarnim i pitanjima ljudskih prava. Posebno je koncentrirana u unaprjeđivanje položaja žena i djevojčica, osobito u postkonfliktnim i tranzicijskim društvima, ističe u pismu. Milanović navodi i da su u hrvatskoj Vladi "uvjereni da gđa. Pusić na toj funkciji donosi i jedinstvenu kombinaciju jakog vodstva, vizije, osobnog integriteta, vještine u upravljanju, te bogatog akademskog zaleđa, kao i dubokog razumijevanja globalnih i regionalnih tema. U drugom dijelu pisma, Milanović se poziva na princip pravične zemljopisne distribucije za vodeće pozicije u sustavu UN-a te piše "budući da jedino grupa Istočnoeuropskih država nije imala tu čast, vjerujemo da bi idući Glavni tajnik UN-a trebao biti iz ove regije".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Milanović se poziva i na ravnopravnost spolova te ističe da je "nakon 70 godina postojanja UN-a, krajnji čas da žena s besprijekornim i izvanrednim vjerodajnicama bude ravnopravno razmatrana za najvišu funkciju...i da je najbolje odgovarajuća za ovaj zahtjevni zadatak". Uz pismo, predsjedniku Opće Skupštine UN-a pridodan je i opsežan rezime njezine karijere. 

Iz Ureda predsjednice kažu da iz Vlade nisu dobili nikakvu službenu informaciju o nominaciji, niti je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović konzultirana o tom pitanju, piše Večernji list. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu