Obavijesti

News

Komentari 104

Središnji trg u Ogulinu od danas je Trg Petra Stipetića

Središnji trg u Ogulinu od danas je Trg Petra Stipetića
12

Središnji se trg u Ogulinu od subote zove Trg Petra Stipetića, a otkrivanje ploče novoimenovanog trga s imenom generala Stipetića proteklo je svečano u sklopu Dana grada i blagdana Uzvišenja Sv. Križa

VIDEO

Nakon što je otkrila ploču s imenom svog oca, Vesna Stipetić je izrazila zahvalnost gradu Ogulinu što je njezinom ocu odao tu čast i što se trudi sačuvati uspomenu na njega i njegovo djelo.

Izaslanik načelnika GS OS RH viceadmiral Robert Hranj je rekao da se ovim činom odaje počast generalu Stipetiću, kao jednom od stupova stvaranja Hrvatske vojske koji je ostavio neizbrisiv trag u povijesti Domovinskog rata i stvaranju moderne hrvatske države kojeg ćemo pamtiti kao vojnog stručnjaka i stratega, te kao časnog, mudrog i jedinstvenog čovjeka.

Zahvalnost na ovoj prilici da se prisjetimo „visokog vojnog časnika, humanista i neustrašivog branitelja hrvatske slobode, pokojnog Petra Stipetića“ u svom je govoru izrazio general pukovnik Marijan Mareković.

- Posebna mi je čast što mogu svjedočiti o izuzetno časnom čovjeku s mnogo vrlina koji je zadužio sve građane RH, kojeg je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman izabrao za hrvatskog gromobrana, najzahtjevniju zadaću profesionalnog časnika, pri predaji neprijateljskog 21 korpusa agresorske vojske u VRO Oluja 1995. godine u mjestu Gornji Viduševac kod Gline, rekao je general Mareković i naglasio da je Stipetić i nakon toga „u visokim zapovjedništvima HV-a donosio sudbonosne odluke, ponekad bolne i s neugodnim iskustvima“.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na otkrivanju ploče trga s imenom generala Stipetića bio je, među ostalim, i izaslanik ministra hrvatskih branitelja Marko Ratković.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, autor HRT-ovog dokumentarnog filma „General i džentlmen“ o stožernom generalu Petru Stipetiću u svom je govoru rekao da je „Petar Stipetić najveći časnik kojeg je imala Hrvatska vojska, najveći i najbolji operativac u bivšoj državi i puno je učinio za ovu državu, a koja mu", ustvrdio je, "to nikada nije honorirala na pravi način, te ga je puno puta zatajila“. Za novi Trg Petra Stipetića rekao da je važan „da se ne zaboravi čovjek koji je oličenje skromnosti, poštenja i simbol jedne bolje Hrvatske koju na žalost još uvijek nismo doživjeli u punom smislu“.

Poželio je Zovko da i u Zagrebu neki trg ili ulica ponese njegovo ime jer je bio zapovjednik obrane grada Zagreba, te uvijek svoj, kao čovjek struke, poštenja, pun razumijevanja za sve, koji se nikada nije priklonio ni jednoj političkoj opciji.

Blizak suradnik Petra Stipetića, pomoćnik za sigurnost Miroslav Vidović rekao je da postavljanje ploče i imenovanja trga doživljava kao gestu koju je general Stipetić zaslužio i u ratu i u miru, jer je za domovinu Hrvatsku maksimalno davao sebe, te da će ostati u vječnom sjećanju.

Na novinarsko pitanje nije li general Stipetić žalio što se prema njemu država nije odnosila s više počasti, Vidović je rekao da je on zaslužio od države više, ali da se general nije žalio, da je i u grob otišao ne žaleći ništa, jer da je bio takva osoba.

Gradonačelnik grada Ogulina Dalibor Domitrović izrazio je ponos što je general Stipetić Ogulinac i što će ovaj trg postati mjesto sjećanja na njega, te je najavio da će se kip Golubica izmjestiti na novo mjesto te da će Trg Petra Stipetića uz sve dosadašnje priredbe dobiti i neke nove prigodne sadržaje.

Došao je i Milanović, stanje u HDZ-u nazvao 'Igrom prijestolja'

Na otkrivanju ploče s imenom Trg Petra Stipetića u Ogulinu Zoran Milanović je u izjavi novinarima ustvrdio da se vlasti ne odnose prema generalu Stipetiću s poštovanjem, te da su ovom prigodom u Ogulinu trebali biti „možda ne premijer RH, ali načelnik Glavnog stožera i ministar obrane - da“.

Pokretanje videa...

00:52

- To je politička poruka, jer Petar Stipetić i Ante Gotovina su naši najznačajniji, strateški zapovjednici u oslobodilačkoj akciji Oluja i baš su trebali biti ovdje, pametnijeg posla ne mogu imati i to nije lijepo - rekao je Milanović i podsjetio da je Petar Stipetić umro prije nešto više od godinu dana, a ovo je prvi trg u Hrvatskoj koji nosi njegovo ime, i to u njegovom rodnom gradu.

Dodao je da na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti na Mirogoju na grobu Petra Stipetića nije vidio vijenac, „što znači da se ministar branitelja nije pojavio“.

stipetic

Na pitanja o političkim porukama u pretkampanji za predsjedničke izbore, Milanović je rekao da je „HDZ najveći problem jer drži Hrvatsku u talačkoj krizi i naš premijer se bavi strankom, a ne reformama".

 - Tu se radi o Igri prijestolja, za prijestolje u HDZ-u kao glavnoj nagradi, dok bi glavna nagrada ipak trebala biti predsjednički izbori i dužnost predsjednika -  rekao je Milanović i dodao da se on hrvatskom narodu i građanima nudi za to.

stipetic

'Grabar-Kitarović je ispražnjena od svakog sadržaja'

 - Volio bih debatu prije službenog početka kampanje, posebno s predsjednicom Grabar-Kitarović koja je ispražnjena od svakog sadržaja, nema sadržaja, svojstava, nema političkog integriteta, bira loše društvo, prvo za sebe, a onda i za Hrvatsku. Došlo je vrijeme da se to dokine, prekine i tu sam -  rekao je Milanović.

milanovic

Za incidente u Rijeci rekao je da su djelo talijanskih klaunova s kojima je nama lako, jer da smo se „s kočepernim perjašima znali obračunati i u povijesti“, te kako je jasno da je „Rijeka hrvatska“, te da "tuđi fašizam" osuđujemo, ali da se moramo pitati što ćemo s "našim fašizmom".

O zahtjevu HVIDRA-e za zabranom rada SDSS-a Milanović je odgovorio da se Hrvatska u kojoj će on biti predsjednik takve stvari neće događati, neće biti zabranjene, ali će se događati puno manje jer da vlast to neće poticati ni okretati glavu od toga, „što radi Kolinda Grabar-Kitarović već pet godina“.

Rad predsjednice nazvao je „tragom posutim nečovještvom“, a trebali bismo, kaže, biti samo normalni ljudi. Zahtjev HVIDRA-e da se zabrani rad SDSS komentirao je riječima da u Hrvatskoj nema zabrane rada stranaka, osim ekstremističkih i ironično dodao da su eto sada izbori „pa treba malo Srbina napucavati“.

Milanović: 'Osjećam se bolje nego ikada'

Politika je sama po sebi konfliktan posao, ali treba biti pomirljiv i dobre volje i baviti se dogovaranjem da bi se ljudi osjećali dobro, jer je to jako bitno, rekao je i istaknuo da treba štititi slabije.

Pokretanje videa...

00:50

Na pitanje ne obijaju li se sada nekadašnji „šatoraši“ HDZ-u o glavu, Milanović je zaključio da su u vrijeme kada je on bio premijer „šatoraši imali podršku, Vase, Karamarka, Plenkovića, cijele te družine i Kolinde Kitarović, i to se sada vraća“.

Milanović kaže da se sada osjeća bolje nego ikada, jer je uvijek ranije imao breme favorita, a sada može djelovati hladno i s distance, te je najavio da će, bez imalo ironije, s Andrejom Plenkovićem biti „najbolji prijatelj sve dok bude premijer, jer je to dužnost predsjednika“.

milanovic

 - Današnja predsjednica perfidna je i prema HDZ-u, stranci bez koje bi bila Sanaderova tajnica. U stvari niti to, jer je i za to morala ući u HDZ -  izjavio je u Ogulinu SDP-ov predsjednički kandidat Zoran Milanović.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 104
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti